Vemodets mästare

Christian Kjellvander på Spegeln igår.
Fick inte med mig nån jobbarkompis. Så jag gick själv. Va rätt skönt att bara luta sig tillbaka och enbart koncentrera sig på framträdandet.



Och vilken spelning det var! Spegeln är en gammal biograf och en riktigt mysig lokal, som gjord för den här typen av konserter. Kjellvander med sitt band nere på golvet precis framför de sluttande stolsraderna. Satt på andra raden och kunde nästan sträcka mig fram och fingra lite på stämskruvarna.

Musikaliskt var det felfritt. Energiladdat på ett vemodigt och känslofyllt vis. 

Och hela tiden med en hänförd publik i sin hand. Han börjar bli rutinerad och vet hur man hanterar en publik på ett sådär lite lagom distanserat sätt. Ett blygsamt tack efter varje låt och ett par korta förklaringar till låtarna. Fokus på musiken.

Det var mycket material från den nya skivan. Bäst där gillar jag 'Bad Hurtin' såhär långt. Men andra halvan av setlisten innehöll en hel drös med bitar från de tidigare plattorna. Bäst där var en förklädd och upphottad verson av 'Homeward Rolling Soldier' och en underbart avskalad 'When The Mourning Comes'.

Roligast att se var kvällens förband EP:s Trailer Park. Fyra sköna snubbar från Gotland som spelade musik inte helt olik Kjellavnders, fast med lite mindre vemod i. Köpte en av deras plattor för en hundring. Värt en lyssning till.


EP:s in action.


Skönast var killen på klaviatur. Han med håret.

På bilden spelar han med högerhanden på vad som såg ut som en sån leksakssynt man suktade efter som liten parvel. Kopplad till en miniförstärkare och sen uppmickad.
Lät hur proffsigt som helst.

---

Nej, ingen bäbis än. Fem dagar kvar.
Till mitt officiella tips är det bara två dagar kvar.

---

Kvällspasset idag.
Innan det bär det av mot Maxi för storhandling. Vi åker tidigt.
Bland det värsta jag vet är överfulla stormarknader med skrikande ungar och sega pensionärer.

En vecka

Sju dagar kvar nu. I alla fall till BF.
Ännu inga som helst tecken på att minikrabaten vill ut från värmen där inne i magen. Det behöver i och för sig inte innebära att det är långt kvar tills det smäller.
En del har förvärkar i flera veckor, för andra går vattnet hux flux utan förvarning så är det dax. Jag hoppas att Bettina med facit i hand kan sorteras in bland de senare. Hon är, för att utrycka mig mycket milt, inte jättesugen på att gå över en vecka.

Vem bryr sig om att det är en månad och en dag till julafton?
Vi har annat i kikaren.

---

På onsdag eller torsdag tror SMHI att det finns chans/risk att den beryktade snökanonen slår till mot Gävle igen. Senast den slog till var i början av december 1998 och 1,5 meter föll över stan på ungefär ett dygn.
Väderfenomenet Snökanonen är speciellt för Gävle och har bäst förutsättningar på förvintern innan Gavlebukten är isbelagd. Vilket är typ nu. Hoppas det i alla fall blir något lindrigare än 1998. Vill kunna åka till BB utan att ringa efter bandvagn.


Googlad bild från '98. Snökanonen har verkat.

---

Sommarn vs. Vintern:


Från balkongen 21 juni.


Från balkongen 23 november.

Jag är svag för såna här bildjämförelser.
Två bilder tagna med fem månaders mellanrum och bra nära exakt samma utsnitt. Så vilken vinner? Hmm, även om jag gillar snö och gnistrande vinterdagar så känns sommarbilden ändå lite mer välkomnande. Kanske kan lite mer snö väga upp en vinterbild.

---

Träning ikväll. Välbehövligt.
Örebro-Leksand ikväll. Tre poäng välbehövligt.
Mycket svår match dock. Örebro leder serien och är starka hemma. Leksand har å andra sidan visat sig bortastarka på slutet.
Tippar 3-1 till LIF.

Tevehelg

Oplanerade och obokade helger är bland det skönaste som finns.
Det här är en sådan.
Det enda måstet stavas Vinterstudion. Nu börjar vintern enligt Bettina.
Hon har beställt väckning lagom till sändningsstart kl 10:00.
Glömmer jag det är jag rostad. Då kan jag lika gärna packa en väska och ge mig av.

Nej inte riktigt, men nästan.

---

Du har så rätt, Mackan.
Visst var det du som hade ett finger eller tre med när Kjellvander uppenbarades för mig.
Allt började på Julsittningen på Kåren den 10 december 2005.




Vi drog till Pallace (?).


Och där stod han plötsligt på scen. Kjelle.


Såhär nöjd var jag när vi senare var tillbaka på Kåren.

Så kan man också upptäcka en artist. 

---

Ingen bäbis i syne än. Tio dagar till BF.
Ju närmare vi kommer, desto tråkigare blir det att vänta. 
Låg och kände på magen igårkväll i soffan och det rörde sig stundtals friskt bara några milimeter från min hand. Så nära, men ändå så långt borta. Mini ligger ju där inne och är färdig, bara ligger och samlar på sig energi inför sina första dagar utanför magen. Nu gäller det bara att så mycket det är möjligt förbereda sig mentalt för förlossningen.

Och ja Therese, Bengan (gosedjurskaninen) är nerpackad. Givetvis.

---

Kåsareportaget:

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_gavle?title=novemberkasan_ar_har&videoid=1137106

Blev helt okej, hade gärna gjort det dubbelt så långt bara.
Men vi har bara den sädningstid vi har och mycket annat ska få plats. Så 1:40 fick räcka.


When The Mourning Comes

Christian Kjellvander.
Sveriges mest underskattade röst? Jag vet inte. Troligtvis.
Jag vet i alla fall att jag är glad att jag började lyssna på honom för några år sen.
Hans pipa är helt sagolik.

http://www.youtube.com/watch?v=_8WsK1aG2BM

Hans bil hade gått sönder på väg till studion när han skulle spela in låten, då spelade han in den på mobilen för att få tiden att gå lite. Så rusktigt bra att man ryser.

Ren, avskalad talang at it's best.

Kjellvander spelar i Gävle den 24:e. Känns givet.
Måste få med mig nån på jobbet bara. Tror inte Bettina är så sugen på konsert just nu.

Nu platta har han släppt också. The Rough And Rynge.
Ännu en julklappsönskning är härmed framförd.

Lär köpa den i vilket fall, men väntar till efter jul.

---

Dessa dagar när Bettina är hemma och väntar är det inte så lockande att gå till jobbet alltid.
Men imorgon ska det bli kul. Med största säkerhet ska jag besöka den soppadoftande depån inför Novemberkåsan som i år körs precis utanför Gävle.
Fånga lite känslor inför den kanske tuffaste motorcykeltävlingen på den här sidan ekvatorn. I fjol startade 150 varav 25 tog sig i mål dryga dygnet senare.

I år startar cirka 200 tappra i mörker, snöslask, lera och nollgradigt.

---

Systrar som pusslar.





Har nyss agerat taxi och skjutsat damerna till biosalongen.
Nya Harry Potter. Tur för mig att Helén är i stan.
Visst hade jag ställt upp som sällskap annars men två och en halv timme trollande sjuttonåringar är inte riktigt min kopp té.


Gissa magen

Onsdag morgon och termometern visar -7,4 grader. Nu är vintern här.
Vinterjackan fick sitt första riktiga test när jag cyklade hem från jobbet strax efter tio igår kväll och klarade det med bravur. Nu var det ju bara runt -5 men i vinddraget på cykeln brukar det visa sig om man tagit på sig fel jacka eller inte. Nu var jag svettig när jag kom hem och det tolkade jag för en gångs skull positivt.

Ett par kvällspass nu och det känns aningen märkligt när Bettina är gravidledig. Det känns liksom som helg. Allt följer möstret. Jag går upp tidigt, Bettina kommer upp några timmar senare, vi äter en sen och lång frukost. Men sen ska jag iväg till jobbet vid två och där slutar helgliknelserna abrupt.

---

En vanligt förekommande mage just nu:





Den tillhör mycket riktigt min vackra och väldigt gravida sambo Bettina Johansson.
Tretton dagar kvar nu. Mindre än två veckor. Jag har haft fel ett par gånge om vilken vecka vi är i men skam den som ger sig. Om jag inte är ute och cyklar (igen) så går vi idag in i vecka 39. Då är det ju liksom snart slut på veckorna som vi började räkna för en evighet sen, känns det som.

Tre årstider har passerat och vi är inne på den fjärde.
Nu är det hög tid för mini att komma ut.
Vi väntar otåligt.

---

Kapten Kollar är tillbaka!
Med en assist ledde han LIF till en mycket viktig 2-1-seger borta mot Västerås. Eftersom jag bara följde matchen via radio på jobbet kunde jag inte se hur han spelade men det var alldeles säkert som vanligt. Osjälviskt och uppoffrande. Nu bör det bli seger av bara farten hemma mot Sundsvall på fredag.


Der Kapitän

---

Idag får vi besök av en blivande moster.
Helen tar tåget från Örebro för att hålla Bettina sällskap i ett par dagar. Enligt uppgift ska hon delvis ha lockats hit av det opusslade pussel som finns i lägenheten. Den höggravida systern antas dock vara huvudanledningen. Återstår att se om det stämmer.


Chock eller knock?

Fest i fredags. En heldag som började med en alldeles för liten lunchmacka i Finlandshuset på Birger Jarlsgatan och slutade med mineralvatten i ett förvuxet partytält i Frihamnen. Däremellan en rolig prisutdelning, mingel och en del fulla kändisar.

Kvällen var ju alkoholfri för min del och det var ganska intressant att stå där framåt midnatt och betrakta kollergor som blev allt mer ostadiga på benen.
Till slut blev det ganska tråkigt, tankarna fanns på annat håll så att säga. En taxi till hotellet vid halv ett blev min avslutning på kvällen. Inte helt fel. Jag var i alla fall garanterat piggast av alla vid frukostbuffén dagen efter.

Helgens svettigaste var när telefonen väcker mig klockan åtta på lördagsmorgonen och jag läser Bettinas nummer. Vi hade på förhand kommit överens om att det var jag som skulle höra av mig. Annars skulle jag bli nervös. När jag läste numret där i hotellsängen var min första tanke att det var dags och att jag var tvungen att rusa till bilen. Men det var 'bara' en sömnlös Bettina som hade tråkigt.


Mingel på TV4-huset innan festen.


Chef Jimmy i kostym (en mycket ovanlig syn) och chef Daniel från Uppsala.


Samme Jimmy och reporter Lotta tar emot pris för årets reportageserie.


Nu va det fest! Bardisken i Frihamnshallen, kvällens festlokal.


Mer mingel.


20 år var det.


Kvällens enda kändisbild. Bengt Magnusson har precis poserat bredvid en pappfigur av sig själv.
Ganska roligt tyckte vi andra. Uppenbarligen också Bengt.

---

Tillbaka hemma igår vid ett på dagen. Mycket skönt.
En superlugn eftermiddag med tipsextra och en kall folka.
Och så lite pussel såklart.


1500 bitar snart ihopsatta.






'Hmm, vart ska nästa blåa bit vara nudå'

---

Idag smäller det. Gefle mot Sundsvall hemma på Strömvallen. Givetvis ska vi vara där och bevaka. TV4Sport sänder ju men vi vill ändå ha lite känslor från publiken, inte bara standardfrågorna till spelarna.
Gefle har ju 1-0 med sig från bortamatchen så allt annat än Gefle-vinst kommer att sorteras in under rubriken "Chocken på Strömvallen".
Tipset är ändå att GIF går på knock. 3-0 säger jag.

Kalaskula


Bettina titta på teve en torsdagskväll i november 2010.

Nitton dagar till BF.
En riktig kula börjar forma sig. Nu ligger den där inne och bara samlar på sig fett. Fullt utvecklad och egentligen färdigbakad. Därför känns det som den ingte har så mycket att vänta på längre.
Vi är redo. Tror vi.

---

Eller den kan få vänta till på söndag i alla fall.

Åker nämligen till Stockholm imorgon och blir borta till lördag mitt på dagen.



Det vankas födelsedagsfest för arbetsgivaren och alla runt 1100 anställda är inbjudna till brakmiddag i Frihamnshallen. Avfärd söderut redan under förmiddagen då eftermiddagen består av "konferens". Det måste nämligen läggas upp så om det senare ska få bjudas på sprit.

Men något sådant blir det inte för min del.
Telefonen är på superstandby ifall det skulle hända nåt här hemma och jag vill kunna kasta mig i bilen direkt. Därför blir det cola för mig hela kvällen. Känns helt okej, ska bli kul att träffa alla kollegor som man annars bara pratar med i telefon eller ser i rutan.

---

Fick idag två veckors semester beviljad.
Tar ut den i samband med jul- och nyårshelgerna så vi kan spendera så mycket tid vi vill hemma hos familj och vänner de veckorna. Lägg därtill två veckors pappaledghet efter födseln och totalt en månad blir ledig. Den där bortslarvade veckan i somras känns plötsligt som en succé.

---

Jul närmar sig och jag vet inte om man får skriva en önskelista om man är 26.
Gör det ändå.

- Flaska whisky
- Ska köpa kostym och bidrag mottages tacksamt
- Grytlappar fast vantar (grytvantar?)
- The Pacific (DVD-box)
- Leif GW - Den som dödar draken

Kanske utökas, kanske inte.
Egentligen önskar jag mig ingenting.
Bara ett friskt barn och en fröjdefull jul.

Seger

Som vanligt uppe med tuppen. 07:22 hade jag sovit klart.
Hade kanske kunnat krama ut någon halvtimme till men en viss sambos snarkningar gjorde detta omöjligt. Hon snarkar nästan aldrig men den där magen inte bara sparkar, den snarkar också.

Som väntat inga 13 rätt. Men väl nio och det räckte mot Bettinas åtta.
Tur det, nattens minusgrader hade ställt till det.

---

Det finns få människor jag stör mig på så mycket som Rikard i Postkodmiljonären.
Hurtig och glad försöker han framstå som om han är någon j-vla messias med sitt fina välgörande lotteri. Jag undrar vad han plockar ut i månaden för att sitta där med sitt helylleflin och lockiga hår. Eller hur mycket det där företaget går med vinst.

Hittils har man sluppit se honom annat än i teven, vilka dagar det nu sänds. Men nu sitter han på reklamskyltar över halva stan, en tevereklam med en ofattbart töntig snurrande klocka i.
Och som om inte det var nog:



Sitter i godan ro med min kaffekopp och nördar runt bland statistiken på NHL.com som jag gör ganska ofta. Och vem fan dyker upp där i ett hörn med sin vidriga klocka?
Mycket ska man vara med om.

---

Bara att vänta på att resten vaknar nu. Sen blir det en shoppingsväng innan en intensiv sporeftermiddag tar sin början. Liverpool-Chelsea, Brasiliens GP, Almtuna-Leksand, Blåvitt-Gefle.  

Mycket står på spel både i Göteborg och på Interlagos.
Men allt jag önskar är tre poäng i Gränby ishall.
Är det för mycket begärt?


Doncaster!

Vad är det med alla dessa obskyra engelska fotbollslag?
Det finns alltid ett nytt. Ipswich, Millwall, Bournemouth och Doncaster.
Det senaste skulle vara ett säkert kort idag på stryket enligt experttipsaren i tidningen. Tre minuter sen plingade det 0-1 till Millwall. Nu har dock Doncaster vänt på steken och det står 2-1. Tur det för experttipsaren.

I övrigt går det knackigt på dagens kupong. Blir nog inga 13 rätt idag heller.
Nu handlar det enbart om att slå Bettinas rad.
Om så inte blir fallet överväger jag på att sova på balkongen inatt.

---

Annat än stryktips tampas det med i lägenheten denna lördagskväll:


Pusselexpertis i form av Linda Källström har lånats in.



Här har hon just fått ihop den 'omöjliga' överkanten med bara himmelsblå bitar.
Det tackar vi för.

Linda kom med tåget vid lunch. Henke väntas strax efter sju.
Då blir det hemlagad trerätters.
Linda tar över köket.


Spontanklipp

Cyklade hem från jobbet den vanliga vägen.
Den går förbi frisersalongen som jag numer är trogen. Igår när jag cyklade förbi tänkte jag att jag kanske borde klippa mig. Idag stannade det inte bara vid en tanke.


Rejält urtunnat och ungefär lika kort som jag klippt det tidigare.

Nöjd med håret. Mitt i övrigt orakade och något slitna anlete får jag skylla på fyra raka morgonpass.

---

Det blev ett besök på BB igår.
Nix, ingen bäbis än men väl en amningsföreläsning och en rundtur på avdelningen.
Känns bra att ha lite koll på var vi ska tillbringa minst ett dygn efter förlossningen. Av det snack jag lyssnat på innan har jag fått den uppfattningen att det vanligaste är att man föder och sen åker hem efter sex timmar. Men efter igår inser jag att vi får räkna med 24-48 timmar på BB om allt gått som det ska.
Amning ska igång och diverse undersökningar ska göras.

Tur att jag köpt den här:


Nerpackad i BB-väskan.

Om jag nu har tid att läsa något. Jag vet ingenting om hur tidskrävande det är att sköta om ett nyfött barn. Men jag antar att det sover lite så och då.
Då åker supertidningen fram.



Fyra veckor

Idag är det fyra veckor - 28 dagar - till beräknad förlossning.
Det är liksom ganska nära nu. Samtidigt som man är sjukt nyfiken och ser fram emot det så finns där hela tiden en smula osäkerhet och oro kring det hela. Är bäbisen frisk? Hur ska förlossningen gå? Hur kommer de första dagarna bli? Frågorna bubblar där inne och var och en kommer få sitt svar vad det lider.

Bildminne från den 27 mars i år:


Föräldrarna har just fått 'den stora nyheten'.

Jag blev så berörd efter att vi berättat att jag behövde en stadig whisky. 
Hur ska det då gå under förlossningen?
Har funderat på att ta med plunta till BB. Men det får nog bli kaffetermos istället.  

Sista delen av föräldrakursen igår. Den har varit helt okej. Vissa saker har man haft koll på innan, andra har varit nyttiga lärdomar. Igår hade vi en väldigt bra avslappnings- och massageövning. Just då kändes den väldigt fånig och det fnissades mest.
Men när det blir skarpt läge kan det nog komma till nytta.

Bettina tar ledigt från och med torsdag. Tid för henne att vila ut ordentligt och fokusera full på vad som komma skall. För en annan lär det bli mer utav en hastig övergång. Det kan ju smälla till vilken dag som helst, vilket klockslag som helst. Vill det sig illa står jag ute på något ställe och gör en intervju. Då är det bara att packa ihop och byta roll från journalist till förlossningscoach.

Igår fick vi rengöringsmedel som veckans vara på ICA-kortet.
Så fort Bettina kom hem började hon sniffa i flaskan. Flera gånger.
- Men jag tycker rengöringsmedel luktar så gott nu, säger hon med allvar i blicken.  
Sen började hon, trots att jag tyckte hon kunde vänta lite till jag lagat klar maten, att putsa köksfläkten.
Antar att sånt här är normalt...

RSS 2.0