Helgbilder

Familjebesök i helgen. Fem timmars shopping, god mat, dryck, skratt och en trevlig utflykt i strålande försommarväder. Helt enkelt väldigt trevligt.


Pajfika


Frukost på balkongen


Söndagsutflykt till Högbo Bruk.

Den gamla kvarnen är nu ett café


Där borta bodde patronen.


På rad.


Fikapaus


Riktigt äckligt fikaställe


Syskon

---

Nu ska vi äta jordgubbar för andra gången på ett dygn.
När Bettina väl fått smak på dessa röda bär är det kört.
- Jag undrar hur mycket pengar jag kommer lägga på jordgubbar i sommar, sa hon förut.


iMac

Nu har dom kommit. Redaktionens nya kraftpaket.



Fem stycken sprojlans iMac 27" fetingdatorer.
Själva datorn är inbyggd i skärmen så några fula och platsslukande burkar är det inte tal om längre. Ska bli mycket intressant att redigera på en och samma skärm. Tidigare har det skett på två sammankopplade 17-tummare.
Vi ska ha en PC-skärm kvar på sidan för alla PC-program vi kör. Men redigeringsprogrammet Final Cut ska köras på Macen. Och via någon form av omkopplingsprogram ska det altså även gå att köra PC-program i den.

Men den installationen behöver vi inte bekymra oss över (som tur är). Teknikansvarig Peter Forsgård kommer med diverse Mac-folk och fixar den biffen inom kort.

Ska bli så galet skönt att slippa de seeeega Dell-maskinerna som vi har nu.  Minst fem år för gamla för det arbete vi sysslar med. En utav dom har redan klappat ihop och det är bara en tidsfråga innan nästa checkar ut för gott.

---

Slipknots basist Paul Gray är död.
Han hittades på ett hotellrum i Des Moines, Iowa, häromdagen. Förmodligen har en överdos tagit kål på honom. Är rädd att detta kan vara slutet för hela bandet. Gray var en av grundarna och sägs vara den som hållit ihop bandet de senaste åren. Tur att man se dom några gånger i alla fall. Spelningen på Hovet en snöblåsig vinterkväll i början av 2002 är och kommer nog förbli mitt allra starkaste konsertminne alla kategorier. Sånt makalöst drag.
Och jag var där.


R.I.P


Dekadens

Känns mycket bra att ha en Bettina hemma igen.
Gårdagen kan mycket väl varit den mest dekadenta dag vi hittils spenderat tillsammans. Jag gick upp halv tio, Bettina sov till kvart i ett. Sen åt vi frukost. Sen kollade vi på Rain Man (mycket bra). Sen kollade vi på Tre Kronors bronsmatch i VM. Till sista perioden hade jag gjort stuvade makaroner och falukorv. Dagens middag. Sen kollade jag på lite mer hockey och Bettina satt vid datorn. Sen gick vi till sängs och kollade på CSI innan jag tuppade av, för ovanlighetens skull före en lagom jetlaggad älskling.
Perfekt söndag.

---

Senaste CDON-leveransen.


Fr. v. Mustasch - Powerhouse, Day After Tomorrow, Lars Winnerbäck - Live för dig.

Den första var en liten chansning. Har bara hört ett par låtar från den innan men av den första genomlyssningen som pågår i bakgrunden är den lika bra som alla andra Mustasch-plattor.
Den andra är en väldigt underskattad rulle. Inte bara en katastroffilm i mängden. Spöar till exempel överhajpade "2012" med hästlängder om jag får tycka.
Den tredje är helt enkelt en lite för bra liveplatta för att inte ägas. Versionen av "Kom änglar" framkallar alltid rysningar.

---

Dansken Patrick Galbraith ryktas bli Leksands målvaktsvärvning.
Känns helt okej faktiskt. Visst han verkar ha gjort en godkänd säsong med Björklöven och har gjort tre VM med sitt Danmark. Men det är ingen målis som har kapacitet att bära LIF till Elitserien.
Krävs ett mycket stabilare försvar denna säsong.
Och hur det ska gå till utan backar som Ekman-Larsson och Rhodin har jag ingen aning om.

---

Bettina gillar stearinljus av olika slag. Så när jag på IKEA i Kungens kurva förra helgen fick syn på denna pjäs kunde jag inte hålla mig.


Stort ljus.

Till och med en garvad ljusräv som Bettina Johansson lät sig imponeras:
- Oj, det här var verkligen stort, utbrast hon förtjust.


Pytt

Dagens middag presenterades av gräsänkling.se:


Findus oxpytt med stekt ägg, rödbetor och en pilsner. Hockey på det.

Sverige spöade enkelt Danmark med 4-2 och på lördag är det semifinal mot Tjeckien.
Nu börjar detta bli riktigt intressant. Gör Sverige en bra match så är man bättre än tjeckerna och då väntar (antagligen) Ryssland på söndag kväll. Det ska inte gå.

---

Igår kom så det slutgiltiga tecknet.
Papa Pelle Prestberg lämnar Leksands IF.
Därmed går LIF från att vara ett allsvenskt lag i elitseriekostym till att vara ett allsvenskt lag i allsvensk kostym. Man har erkänt för sig själva att satsningen mot eliten är långsiktig.
Nu gäller det att bygga ett lag som är kapabelt att överaska, spela smart.
Det är tydligt att det inte lönar sig att bygga ett lag som vinner serien år efter år (fem år i rad).
Man får ingenting för det om man inte kan vara bäst när det gäller.


Payback

Idag har ett gigantiskt moln av skitlukt dragit in över stan.
Det är Skutskärs pappersbruk som verkar ha bestämt sig för att det är payback time för strejken härom veckan. Då stod produktionen still i ungefär tio dagar och Gävle var därmed befriat från den mycket obekväma "doften" söderifrån.
Idag ligger det som lite dis i luften och öppnar man balkongdörren så liksom sticker det till i näsan.
De som bott här ett tag säger att man vänjer sig. Efter över 1,5 år som gävlebo har jag inte märkt av något sådant. Det stinker lika illa varje gång.

---

Tredje löprundan på en vecka avverkades för en liten stund sedan. Det börjar visserligen kännas lite lättare att ta stegen men det är fortfarande obeskrivligt tråkigt.
Jag kan inte stå ut med tanken att göra detta två gånger i veckan fram till i augusti. Dessvärre ser det inte ut som jag har något alternativ.
Ölmage eller tråkiga löprundor? Knappast det svåraste av val.

Som tur är har jag ju Bettinas iPod med mig på rundorna. Utan den hade det definitivt varit en omöjlighet att ge sig ut. Har styrt upp en spellista som kort och gott heter "Träna!". Den innehåller peppande godbitar såsom "Motorbreath" med Metallica, "Loco" med Coal Chamber och "Liberate" med Slipknot.

---

För ett par veckor sen hade jag tråkigt en dag. Då gjorde jag något jag länge funderat på.
Jag sorterade skivsamlingen i bokstavsordning. Här är den första hyllan:



Den skarpsynte noterar David Hasselhoff's best of-platta lite till höger om mitten. Det är oklart varför jag valde att investera i den men att ha en skiva med The Hoff i hyllan är inte fy skam. Kan bli värd multum i framtiden.

---

Nu dusch sen en kopp kaffe, hänga tvätt och tevespel innan middag. Har inte energi till att laga mat till mig själv när jag dessutom inte behöver någon lunchlåda imorgon. Därför blir det debut på det lilla Thai-stället mitt på torget i närheten. 60 spänn för oxspett med jordnötssås. Taget!


Dinkla

Jag vet inte om ordet existerar. Men det användes och praktiserades flitigt under tiden i Kalmar.
Att dinkla.
Det innebär i korthet att sitta vid en brygga eller kajkant vid vackert väder och dricka öl. Det går ju givetvis även att genomföra dinkling utan pilsner men det är ett klart plus. Drycken tillför en extra dimension i stämningen.

Vid mitt besök hos diverse kalmarvänner i Stockholm igår rådde strålande vårväder och att dinkla var ett måste. Vi kom gemensamt fram till att Pontus kvarter i Hammarby Sjöstad gav de bästa dinklingsmöjligheterna och begav oss dit.


Här dinklas det. Pontus, Jens och Mackan.


Jag har varit med om sämre lördagseftermiddagar/kvällar.


Dagens intressantaste öl. Åtminstone sett till flaskformen. Smakade också gott.

---

Bettina är nu framme i Mexico. Det efter en vad jag förstått ganska jobbig flygresa på minst 14 timmar. Först tidigarelagd från Arlanda, sen försenad från Amsterdam.
Inatt vid tre kom i alla fall ett mycket lugnande sms från en trött och sliten sambo som enligt egen utsago vid amkomsten kände sig "som en hög med skit".
Men efter en god natts sömn och, enligt det senaste sms:et, frukost i solen följt av massage borde hon ju rimligtvis må något bättre.

Saknad och tomhet här hemma såklart.
Men det känns bra att veta att hon har det bra och vilar upp sig där borta.
Hemkomst lördag kväll. Längtar.

---

Oroar mig mer och mer för vem Leksands IF tänker ställa i målet kommande säsong.
Nu är visserligen junioren Erik Hanses kontrakterad. Han stod i J20-laget som tog SM-guld i år men han var vad jag har förstått knappast tongivande och jag skulle inte vilja se honom axla ansvaret som förstekeeper i vinter. Det behövs en lite mer rutinerad burväktare med åtminstone några säsonger seniorhockey under bältet.
Elitserieklubbarna har redan mjölkat allsvenskan på årets talanger och genombrott så det ser onekligen ganska hopplöst ut.

Vågar man hoppas på Johan Hedberg? Han har utgående kontrakt med Atlanta i NHL och har hus i Leksand. Kommer han hem finns inget annat alternativ har han sagt.

---

Nu blir det hockeykväll.
Först lite Tre Kronor - Kanada, sen Game 1 i den västra konferensfinalen i Stanley Cup. Chicago Blackhawks vs. San José Sharks kl.21. Hyfsad match.

Morgonpasset imorgon med bagarväckning 03:30.


Robin Hood

Dessa fredagsrader författas på min arbetsplats i brist på annan sysselsättning. Det händer nada. Alla är lediga utom vi känn det som. Mycket beroende på att denna dag måste vara den mest inklämda klämdagen av alla årets klämdagar.
Redan i onsdags började vissa kommunmänniskor undvika oss hårt arbetande journalister. "Planeringsdag" hette det då. Jo tjenare.
Idag går det inte att få tag på en levande varelse på bärande positioner inom landsting, stat eller kommun. Jag lovar. Därför har dagens produktion riktats mot lediga människor och de få som utöver oss arbetar.

En dag ska jag också ha ett jobb där jag bara utan att någon märker någon skillnad kan ta ledigt en dag som denna. Sätta mailen på autosvar och ta en "planeringsdag".

---

Vi firade kristi himmelfärd med restaurangbesök och bio.
"Helt enkelt" heter en pub/restaurang precis vid rådhustorget. Halvsju var bordet bokat. Två timmar och sexhundra kronor senare var vi mätta och belåtna. Mycket god mat och bra service. Extra plus för bakgrundsmusiken som med jämna mellanrum bjöd på Dave Matthews Band.

Därefter väntade Biostaden. Premiär för Ridley Scotts senaste mastodontprojekt "Robin Hood" med grymme Russel Crowe i titelrollen. Scott har ju tidigare regisserat Crowe i hyfsade rullen "Gladiator" så med all rätt fanns vissa förväntningar i salongen. Två timmar och tjugo minuter senare var nog alla ganska nöjda. Inte riktigt lika känslomässigt berörande som "Gladiator" men helt klart sevärt. 

Bloggens betyg blir därför fyra fredagspilsner av fem möjliga.

---

Nu hem och knäppa en fredagspilsner och kolla på Tre Kronor - Lettland.
Imorgon bitti skjutsar jag Bettina till Arlanda. Hon ska till Mexico.
Själv tillbringar jag sen lördagen i Stockholm hos Mackan.
Söndag hoppas jag hinna hem till Monacos GP.

Pelarjävlar

Veckan startade igår med fotboll på ett kylslaget Strömvallen.
Vi har biljetter till varje hemmamatch på jobbet och jag paxade ett par stycken redan i förra veckan. Serieledande Helsingborg skulle ju gästa. Det var meningen att Bettina skulle följa med men hon kom hem och var helt slut och inte riktigt upplagd för kylig fotboll så jag gick själv. Var lite nyfiken på hur Gefle skulle klara av laget som ännu inte förlorat någon match.
I drygt halva matchen såg det ut som HIF skulle förlora sin första match men sen bestämde sig GIF för att släppa in tre mål på typ 20 minuter och så var det med de tre poängen. Det lustiga var ju att de dryga 3000 på läktarna (eller de på planen heller för den delen) inte fattade riktigt hur det kunde hända. Det såg ju ut som en typisk 1-0-seger för GIF.  



De berömda pelarna på Strömvallen.
De två som satt snett bakom mig verkar ha varit där för första gången. De vanligaste kommentarerna:
- Äh, nu såg jag inte igen för pelaren..
- Vad hände nu då? Pelarjävlar!
- Hur kan det få vara såhär?!

---

Bygget på redaktionen fortskrider i rask takt. Idag kom nya möbler och det skulle möbleras om samtidigt som vi försökte få ihop kvällens sändning.


Nyhetschef Linda vid det sista bordet.


Snart var det tomt.


Golvet mellan skrivborden städades senast för typ sex år sen.

---

Idag var det joggingpremiär. Flåsade ett halvt varv runt Bolougnen och kände mig efteråt mycket nöjd. Den utlösande faktorn till löppasset var Bettinas kommentar om min växande mage igårkväll. Det var droppen. Nu är det dags att få lite kontinuitet i det här. Nästa pass på torsdag morgon är planen.

---


Avslutar med en liten bild på världens gulligaste Moa som jag träffade i helgen.
Mumsade på gurka och majs när vi andra käkade tacos.

Simultanhockey

En av de få fördelar med att Bettina är bortrest är att jag kan sitta framför datorn i sovrummet och kolla på hockey långt in på småtimmarna. Som inatt. Jobbar kväll imorgon och kan sova fram till tolv om jag känner för det.

Streamar matcherna via länkar på olika forum. Halvtaskig kvalité men det funkar.
En skärm. Två matcher:


Detroit mot San Jose till vänster. Montreal mot Pittsburgh till höger.

En slurk kaffe till nu och så hoppas vi på seger för Detroit och Montreal.

Läggdags framåt fyra.

Samtal från Rhodos

Fick förut ett samtal från en viss sambo som lät meddela att hon just då satt och jäste i eftermiddagssolen på sin hotellbalkong på Rhodos. Själv slet jag med redigeringen på redaktionen.

Det enda glädjeämnet där var en ljummen kopp kaffe och att arbetsdagen snart var till ända.
Och såklart att få höra Bettis röst.

Som vanligt lämnar hon ett skrämmande tomrum efter sig när hon åker iväg.

---

Idag har jag träffat en fotbollsspelare som för en vecka sen bröt fotleden rakt av. Han sa att det small till, sen gjorde galet ont i 30 sekunder och sen "var det bara en pulserande känsla". Mmm.

Tolv månaders rehabiliteringstid blir det för Brages offensive mittfältare Andreas Hedlund.

Han var i alla fall på gott humör och han sa att hans mormor och morfar nog skulle bli väldigt glada av att se honom på teve imorgon.

---

Veckans bild:


Det är rätt vackert när man kommer in mot Falun på RV50 från Borlänge.

---

Nu ska jag bänka mig i soffan och trycka i första DVD:n av Planet Earth.
10 timmar och 45 minuter att beta av.

RSS 2.0