Tävling

"Jag vann och du förlorade, pappa".
Den meningen är just nu väldigt vanlig i vårt hem. För Filippa går det mesta ut på att tävla och att vinna. Allt från i att äta mat till att hinna först till toaletten. Jag antar att det är en ganska normal utveckling. Speciellt i och med allt som händer på förskolan. Hon tävlar lika ofta mot mig som mot Felix (som gärna hänger på i löpgrenarna även om han är chanslös). Har försökt flika in lite försiktigt att det inte alltid bara är vinst eller förlust som gäller. Även den som kommer tvåa och trea kan få pris. Det har inte riktigt sjunkit in ännu. 

Här tävlas det i att skotta snö (Felix kan knappt gå och har ingen spade).

Liten paus i renoveringen har det blivit. Det akuta skedet är förbi, så att säga. Bara lite småfix de senaste veckorna som att ta bort element i hallen (där det senare ska bli golvvärme) och måla lite. Nästa stora steg kan bli att beställa renovering på toaletten på entréplan. Förhoppningsvis kan vi ta ett förmånligt lån och få det avklarat så snart som möjligt om allt går som det ska.

Huset känns fortfarande som ett riktigt bra köp. Vi trivs väldigt bra. Kanske framför allt med ytorna och förvaringen. När vi skrev på kändes det lite stort (130+80 m2) men nu känns det perfekt. 

Tävlings-Filippa utanför sitt rum 


Nästa rum

Efter Felix rum stod gästrummet på tur. Vi fortsätter på temat vitt såklart. En märkligt sunkig gul färg prydde vävtapeten på väggarna. Som lök på laxen satt det en härlig 90-talsbård runt hela rummet. Enkel match att riva bort. Men sen blev det problem när jag målade över den lövtunna hinna av tapet som blev kvar. Det reste sig direkt. Lärdom tagen och det var bara att fukta på och skrapa bort allt. En dryg timmes extra jobb. 

Rummet innan. Den förbannade bården. Folköl, jordnötter och radiosporten gör dock den där timmens extrajobb ganska trevlig. 

Skillnad efter första strykningen.

Taket lät vi vara tills vidare. Brunt över vitt i ett (tror vi) misslyckat försök att lasera. Blev bättre helhet när väggarna blev klara. De bruna golvlisterna blev i alla fall vita. 


Rummet färdigt och redo för de vänner som hälsade på i helgen. Hemnes bäddsoffa från Ikea passade fint in.



Parallellt med fixet av rummet så har pappa hjälpt till med att sätta in en dörr in till toaletten i källaren vid bastun. Innan var det bara ett valv och ska man bo många människor i huset samt ha gäster på våningen med jämna mellanrum kan det ju vara bra med en dörr till en toalett, så att säga. Som tur var fanns det en dörr över och dörrkarmar till köket som var överflödiga. Så det hela flyttades ner i källaren och det mödosamt ditlimmade valvet fick ryka. Pappa gör sådant här med vänsterarmen och ögonen förbundna så det är bara att försöka vara med så mkt som möjligt och lära sig. Ovärderlig kunskap som man inte ska ta för givet. 

Dörrkarmarmen vid köket åker bort (med hjälp av Filippa). 


Och flyttas ner. I förgrunden syns ett likadant valv som satt där dörren nu sitter. 


Färdigt, sånär som på lite målning.

---

Utanför husbubblan flyter livet på. Barnen trivs jättebra på förskolan. Verkligen över förväntan. Och igår gjorde Bettina sin första dag på Sörmlands Sparbank. Ett jobb som dök upp av en slump och erbjöds henne efter ett par intervjuer. Meningen var art hon skulle plugga på heltid i 2,5 år till men det här var precis ett sådant jobb som hon strävar efter så chansen var för bra för att inte ta den. Plugget blir nu tills vidare på halvfart under kvällar. 
Otroligt att båda nu fått jobb som vi trivs med och att barnen har det så bra. Nästan för bra för att vara sant. Bara att njuta av livet när man är mitt i det. Fånga dagen, helt enkelt. 


Filippa fick en ny vinterjacka i helgen. Fynd på Factory outlet.


Pappan fyndade en skjorta.

Pappa sågar toalettdörr på sitt jobb. 


Promenad till pulkabacken igår. 





Renovering och inskolning

Vi har en lista. Inte så värst lång. Men den innehåller de fem-sex delar av huset som vi tycker är i behov av renovering. Vi har precis betat av de två simplaste. Målning/tapetsering av barnens rum. De två rummens tapeter kändes inte alls moderna på den här sidan 90-talet. I fredags blev Felix rum färdigt efter två dagars jobb. Så enkelt det är när man väl är inne i det. Även för en nybörjare som jag. För första gången tapetserade jag själv (under supervision av Tobbe, amatörtapetserarens mästare). Resultatet blev över förväntan, speciellt med tanke på att jag målade rakt över den gamla tapeten. 

Före

Före 


Efter

Efter


Typ färdigt 



Nästa punkt på listan är målning av gästrum och gillestuga. Hejdå furu. Hej vitt. 

--- 

Idag började vi skola in barnen på deras nya förskola. Gick över förväntan och Filippa verkar redan ha hittat kompisar. Som väntat är det ju Felix som kommer få ta den största smällen när han på måndag ska skiljas från sin favorit Bettina. Tårar kommer rinna. 







Comeback

Det har kommit till min kännedom att denna blogg är efterfrågad av människor i min närhet, trots att vi numer träffas var och varannan dag. 
Kanske finns det också någon på annat håll som fortfarande vill läsa och se vad vi har för oss i vårt nya liv. 
Så visst, jag är inte omöjlig. Jag är ju trots allt journalist. Numera ju också skrivande sådan. Någonstans måste jag ju göra av mina funderingar, och de bilder som inte hamnar på Instagram. 

Men det kanske inte blir med samma frekvens som förut. Två-tre inlägg i månaden känns som en rimlig målsättning. Vi får se hur det blir. 

Så. Vad har hänt sen sist? En hel del naturligtvis. Flytt, jobb, flytt igen, mera jobb, jul, jobb och sen nyår. De båda helgerna var vi bortresta så det har verkligen blivit sparsamt med tid för mig i det nya hemmet eftersom jag jobbar 12-timmarspass och är borta en betydande del av dygnet i och med pendlingen också. Och då Bettina har haft fullt upp med barn och plugg här hemma så har det inte blivit jättemycket gjort i form av möblering och renovering. Eller ja, med tanke på förutsättningarna så känns det som en hel del har blivit gjort. Filippas rum gjordes i ordning direkt. Felix rum håller vi på med i skrivande stund. Målning.  
och tapetsering i båda. Sen är det ju gardiner, tavlor, prydnader och annat som ska hittas/köpas för att sen få en plats i det nya hemmet. 

Det tar tid såklart. Och kostar pengar. Men vi känner oavsett att det verkligen har blivit "hemma" snabbt. Det är redan vårt hus på något vis. En fantastisk känsla. Även barnen verkar ha tagit huset till sig. Filippa gillar verkligen sitt nya rum och kan gå in där, stänga om sig och leka själv långa stunder. Viktigt för henne att kunna känna den tryggheten. Förhoppningsvis får även Felix samma känsla för sitt rum när det är klart och han blir något halvår äldre. 

Min personliga favorit såhär långt är nog kakelugnen. Var skeptisk först till den men när man märker effekten av den och att det ändå är bra mysfaktor på den så har den snabbt blivit en central del av hemmet. Nu väntar jag bara på lite riktig kyla så den får göra nytta på riktigt. 

Och så mitt i allt detta så har jag ju börjat på ett nytt jobb i en ny stad med nya människor. Den korta recensionen av allt det lyder: Jag trivs väldigt bra och det känns som jag gjorde 100% rätt i att byta jobb. Den långa versionen får det bli någon annan gång. Klockan närmar sig midnatt och Felix ska upp om cirka sex timmar. 

Några bilder från den senaste månaden hinner jag med.

Taget den 13 december. Första kvällen i huset. 


Den ägnades åt renovering av Filippas rum. 


Jobb också. Här sändning av webb-tv-programmet Studio Alarm. 


Sen drog vi till Sälen och firade jul. Filippa provade på skidor. Positivt resultat. 


Nyår i Varberg. Våra bästa grannar från Gävle har byggt hus där och där firade vi in 2014. Barnen höll låda dagarna långa såklart. 


I väntan på badkar så får duschen räcka för badfantasterna själva. Men har gått bra hittills. 


Utsikt i skrivande stund. Kaminen värms upp så att huset har lite skön värme till morgonen. 


RSS 2.0