Kranjska Gora

23 minusgrader i Katrineholm.
Måste vara en av landets kallare platser denna morgon. Startade upp bilen 07:55 och skjutsade lillebror till Duveholmshallen för innebandysamling. Svarta Pärlan tuggade igång direkt, men lät lite krasslig första biten. Konstigt vore väl annars.

---

Jussi Pesonen.
Fram till igår hade jag ingen större koll på ett av Leksands senaste nyförvärv. Sen gick han rakt in i förstakedjan och låg bakom fyra av sex mål mot Sundsvall.
Visst, kanske inte det tuffaste motståndet men han bör ändå bli en tillgång nu när det drar ihop sig. Några finnar har kommit in i laget på slutet och gjort det bra.

Is this the year?

---

Fortfarande dödstyst i huset. Alla sover utom katten och jag. Köpte färskt bröd på Sultans förut. Råglimpa med sirap. Blir fint till vinterstudion. Storslalom från Kranjska Gora.

Östersund

Drygt 80 mil avverkades under gårdagen.
Gävle - Östersund, tur & retur. Mitt i en av årets värsta snöstormar dessutom. Men min lilla Golf skötte sig utmärkt och häll sig på vägen. Värst var det nog på hemvägen mellan Hudiksvall och Söderhamn.


Ungefär såhär bra var sikten bitvis.

Östersund verkade annars vara ett trevligt ställe. Halva staden är belägen på en ö ute i Storsjön där det fanns en slalombacke. Kan vara bra att veta någon gång.

Intervjuerna gick mycket bra. Anna Haag tränade med sambon Emil Jönsson innan intervjun och hade sen väldigt bråttom hem för hon ville inte bli förkyld. Mycket trevlig.
Elisabeth Högberg hade lite mer tid och jag tog en del rätt sjyssta bilder på skjutvallen. Har nästan klippt klart det och det blit väldigt bra måste jag säga. Även detta inslaget piffas upp med musik. ZZ Top's "La Grange" passar perfekt.

18 timmars arbetsdag igår. Hm, kanske inte optimalt.

---

Den här boken hittade jag på Bokia i Östersund:



Precis i min smak. Var nära att ta med den till kassan direkt. Sen kollade jag på prislappen. 339 spänn. Funderar på att anmäla Bokia för förberedelse till grovt rån. 

---

Mordviken och Grytan. Fina namn dom har på byar uppe i Jämtland.

---

Nej nu är det hög tid för bingen.
03.30 ringer det. Blir dock lite örtté och packning först. Katrineholm väntar i helgen.

Bryter ny mark

3-0 mot Mora i fredags.
Vikten av denna seger kan inte nog understrykas. Det har gått knackigt ett tag. Bortaförluster, skador och en Jocke Ericsson i mål som började se sliten ut efter närmast omänskligt matchande efter jul. Vi ska komma ihåg  att pöjken bara är 19 år och gör sin första säsong på seniornivå. Förra säsongen spelade han ju J20 Superelit med Brynäs (och ledde laget till SM-guld).

Men så kommer denna utspelning av stekheta rivalen Mora. Papa Pelle dominarar som vanligt och Jocke håller nollan. Försvarsspelet ser plötsligt kvalseriemässigt ut. Nu gäller det bara att få till bortaspelet också så kan det här bli riktigt kul.

---

Ska till Östersund på onsdag.
Lyckades i fredags boka in OS-deltagarna Anna Haag (längdskidor) och Elisabeth Högberg (skidskytte) för intervju. De är från vårt sändningsområde men bor och tränar i Östersund och när jag bokade in båda på samma dag tyckte nyhetschef Roos att det var värt att åka de 40 milen för att dra in materialet. Det blir två inslag som jag redigerar ihop dagen efter.
05:30 på onsdag bär det således av norrut. Kom fram till att jag aldrig i mitt liv varit längre norrut än Idre så detta blir en unik utflykt.

Normalt ber vi ju lokalredaktionen i respektive stad om hjälp vid såna här tillfällen, men när jag pratade med kollega Marcus Noterius i Östersund stod det tidigt klart att det skulle bli mycket svårt. De är bara två videoreportrar på redaktionen, Noterius är en av dem och den andra är utbränd och sjukskriven...

---

Måste säga att Kent motsvarar förväntningarna så här långt.
Efter att ha lyssnat igenom tre av plattorna (Vapen & Amunition, Hagnesta Hill och Du & Jag Döden) börjar jag förstå varför så många avgudar dem. Det är liksom felfri rock/pop rakt igenom.
Nästa verk för disikering är nog den självbetitlade debuten från 1995.


200 spänn för detta. Helt klart värt.

---

Nu lite xbox innan andra åket från Kitzbühel.


Med lite hjälp av José González

Gårdagens arbetspass tillbringades helt vid datorn och redigeringsprogrammet.
Materialet från i fredags skulle göras till två inslag. Hade tjuvstartat lite med Daniel Hermansson så jag började där. Det är väldigt skönt när man får lite extra tid på sig i redigeringen. Normalt ska det gå från ax till limpa på två-tre timmar. Nu tog jag väl i alla fall fyra timmar på mig.
Resultatet blev följande:

http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/dalarna?videoId=1.1451982



Bilden jag änvände på webben. "Allt ljus på Hermansson" blev rubriken.

Piffade upp inslaget med José González' "Hints" från succéplattan "Veneer" (2003).

Använder inte musik så ofta men jag tyckte det lyfte inslaget den här gången.

---

Har lite halvångest för att julslingan hänger kvar på balkongen.
Har sagt till Bettina i ett par veckor nu att jag ska ta ner den när snön försvinner.
Men den envisas med att ligga kvar så det är väl bara att bita i det sura snart.

---

Igår fick vi veta att vi ska få egna jobbmobiler.
Sweet.
Hittils har vi fått låna en telefon när vi ska ut på jobb men nu ska vi altså få en att ha med oss dygnet runt. Mycket bättre när man ska lämna ut nummer till folk man träffar i jobbet. Ibland är man inte supersugen på att lämna ut sitt privata.
Återstår att se vad det blir för modell. iPhone var ju förhoppningen men nyhetschef Roos gapskrattde när jag framförde detta. Tar det som ett nej.

Kent

Jag har för det mesta ignorerat dom. Pågarna från Esklistuna.
Nu tänkte jag försöka förstå mig på ett av svensk musikindustris största fenomen.
Kent.
Beställde nyss deras tio första skivor i en fräsig box från CDON. 199 spänn. Kriminellt billigt.
Någon gång ska man väl ha tid att lyssna in sig på denna kritikerrosade orkester.
De har ju hyllats spalt upp och spalt ner i tio-femton år.
Så dåligt kan det ju inte vara. 
"Vapen & Amunition" från 2002 vet man ju är rakt igenom bra.
Återstår att se om resten faller en i smak.

Utöver Kent blev det Mustasch's förrförra platta "Above All" och Dave Matthews Band's senaste utgåva "Big Whiskey And The Groogroux King". 

Mustasch är ju min senaste riktigt stora musikkärlek. 
Det hamnar liksom i paritet med Metallica, Korn och In Flames. Så bra är dom. 
De spelar i Gävle i sommar på en minifestival. Känns givet. 

Dave Matthews Band är vansinnigt stora i USA men i Europa vet knappt någon om dom. 
De spelar vad man kallar folkrock. I en kanske inte helt korrekt jämförelse kan man säga att dom är staternas svar på Gyllene tider. Men det är nog så nära man kan komma. 

---

Har den senaste tiden haft väldigt svårt att somna kvällen inna jag ska jobba morgon. Det blir ofta sent i säng och jag blir stressad av att veta att klockan ringer 03:30. Speciellt svårt är det på söndagar. Nu i söndags ställde jag till och med klockan på 08:00 för att vara lite trött på kvällen. 

En kollega sa att insomningstabletter var en bra grej. Det tyckte inte mamma. Prova något rogivande té istället, sa hon. Och jag lyssnade. 



Hade hört kamomillté först. Men hon i butiken sa att Johannesört var bättre om man ville somna. 
"..använt vid lätt nedstämdhet och lindrig oro." Hmm. Lycko-té?
Behövs inte här kan jag meddela. 
Men jag provade det i alla fall igår och det funkade. Jag somnade ganska lätt. 
Sen om det beror på att jag inte sov på dagen, på téet eller på placebo-effekten vet jag inte. 
Förmodligen en kombination. 

---

Har fått ganska mycket beröm för mitt inslag om Emil Jönssons OS-förberedelser.
Ska inte sticka under stol med att jag är väldigt nöjd själv. 
Här är det: (reklamen är jobbig, jag vet)
http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/gavle?videoId=1.1446173
 
---

Fullmatat med sport på teve ikväll.
Först hockey. Leksand åker till Hovet och tar sig an AIK. Jag har inga som helst förväntningar på poäng. Dom har haft väldigt svårt borta mot Gnaget de senaste åren. Kanske blir det vinst just därför?
Sen går Sverige in i handbolls-EM. Där har jag nästan lika låga förväntningar.
Vi är inte längre någon stormakt i handboll. Långt därifrån.
Hursom är det ändå väldigt kul att titta på.

Papa Pelle avgjorde

Lång dag på jobbet igår.
Lämnade Gävle tio i sju på morgonen och var tillbaka strax efter midnatt.
Under den tiden hann jag hjälpa till och flytta redaktionen i Falun, dricka typ tio koppar kaffe, intervjua en sparkad brynäsare som nu gör succé som leksing, intervjua ytterligare två OS-deltagare och till slut se en otroligt underhållande ishockeymatch.
Inte så pjåkigt, men det tog heller inte många minuter att somna.

Intervjun med Danel Hermansson blev ganska lyckad.
Han verkade lite spänd och nervös. Vet inte om det berodde på det lite känsliga ämnet, den stundande viktiga matchen mot Malmö eller bara ovanan att stå i centrum för uppmärksamhet framför en kamera.

Matchen var en svängig historia. Och från pressläktaren där i Ejendalen hann nog flera mina hårstrån bli både grå och vita. 1-0 efter 30 sekunder och 3-1 efter 15 minuter. Då kändes allt klart. Men så slutade Leksand spela ishockey och verkade gå över till curling. Det var mycket sopande med klubbor men pucken gav de fan i. Det slutade med ställning 3-3 innan perioden var över.

Ställning 4-4 med fem minuter kvar.
Jag och nyhetschef Roos har gått ner till rinkside för att varar redo att intervjua Hermansson efteråt. LIF får ett turligt powerplay.
Pucken kommer glidande och hamnar hos Papa Pelle.
Jag talar altså om Pelle Prestberg. Denne fantastiske spelare som bär Leksand på sina axlar (2+2 igår).
Han tittar upp. Behandlar pucken på bladet. Skickar iväg pucken rakt på Marcus Weinstocks blad vid bortre stolpen. 5-4 och Ejendalen exploderar.
Vilket jäkla liv. Vilken match.

Men. Om det ska bli elitseriespel för LIF nästa år går det inte att hålla på i egen zon som man gjorde i slutet av första perioden. Lojt och oproffsigt. Strumpan har en del att slipa på.

Lite bilder:


Utsikt från pressläktaren.


Ackrediteringsbrickan. Snygg och med rejät snöre. Elitserieklass, helt klart.


Resten av presshyllan. Vingliga bord med stora kaffefläckar och för lite stolar.
Inte elitserieklass.


Läskkylen drar upp betyget. Stort plus för Dr. Peppern.


Pausbuffén i pressrummet håller bra klass. Gott kaffe och gurksallad till korven.


Klacken håller som vanligt hög elitserieklass.


Fotnot: Alla betyg är satta med utgångspunkt från besök på presshyllorna i Cloetta Center och Läkerol Arena.


Möte med ett guldhopp

Imorse åkte jag till Årsunda.
Där bor Emil Jönsson. Ett av våra största guldhopp i OS i Vancouver.
Emil Jönsson är nämligen väldigt duktig på att åka skidor. Snabbt går det också.
Den 17 februari står han där på startlinjen som en av favoriterna.

Först ta lite åkbilder i 18 minusgrader. Våra kameror är byggda för att klara som lägst nollgradigt. Så det gäller att vara lite effektiv i fotojobbandet om man säger så. 

Sen blev en kort men effektiv intervju. Arbetarbladet stod och stampade bakom mig i väntan på att få göra Söndagsintervjun med Jönsson.
Men jag fick en hel del bra svar och det bästa var nog att han var så märkbart förtjust över att få åka på sitt första OS. Kan man ju förstå.


Jönsson plåtas av Annonsnladet tillsammans med unga fans samtidigt som min kamera står och fryser.

Hem till redaktionen och redigera. Klar vid två. Mycket lättredigerat jobb som jag blev ganska nöjd med faktiskt. Mailade TV4Sporten om det och de verkade intresserade.

---

På vägen tillbaka var jag bara tvungen att stanna till vid Storsjön mellan Årsunda och Sandviken.
Så. Vackert.







---

Nu tjatar Bettina om att det är dags för ännu ett avsnitt av Heroes.
Inte mig emot.

Tankar och semester

Gick och tänkte igår att jag borde blogga mer om tankar och känslor.
Det är väl någonstans det bloggande handlar om. Tycker jag. Även om den här bloggen för det mesta beskriver händelser så är det ju tankarna man vill bevara.  
I vilket fall tänkte jag att jag skulle skriva om något jag bekymrar mig över eller har ångest inför. Folk är ju i allmänhet missnöjda med någonting hela tiden och jag tänkte att jag borde älta lite jag också.
Men jag kommer fan inte på nåt.
Jag antar att det är ett gott betyg på ens livssituation.

Jag har en fantastisk sambo som jag älskar och hon älskar mig tillbaka, hälsan i behåll, en underbar familj, ett jobb jag trivs med, mat för dagen och tak över huvudet. Vad mer kan man begära?

Allt för sällan stannar jag upp. Tänker till. Och konstaterar att jag är väldigt lyckligt lottad.
Mer sånt.

---

Idag gav nyhetschef Roos mig klartecken till semester 22-26 februari.
Hade tretton semesterdagar kvar och begärde en vecka.
Och som av en händelse råkar denna vecka sammanfalla med den sista veckan av de Olympiska Spelen i Vancouver. Sista matcherna i Tre Kronors gruppspel och slutspelet spelas ju den veckan.
De flesta matcherna går nattetid. Här ska det vändas dygn som aldrig förr!

---

På fredag bär det av till Leksand igen. Mitt andra hem nu för tiden.
Ska porträttera Daniel Hermansson som i november under uppmärksammade former sparkades från Brynäs efter en fiaskoartad inledning av säsongen. Han värvades snabbt av tidigare klubben Leksand och gör nu succé.
Tänkte prata lite om hur det är att leva med pressen att ständigt prestera poäng och bra spel.
Annars är det tack och hej, liksom.

Som om jag skulle misslyckas med ett par inslag efter semestern.

Nyhetschef Roos: Hörrödu Robin, vi tycker inte du levt upp till våra förväntningar den senaste tiden. Du får nog söka dig till en annan nyhetsredaktion.
Jag: Okej, ja jo jag har ju varit lite sjuk och i dålig form på slutet så...
Nyhetschef Roos: Du behöver inte komma hit imorgon. Lycka till!
Jag: ...hrrm..ja tack då.

Ungefär så. Ingen kul sits.
Ska följa "Herman" före, under och efter matchen. Kan bli ett riktigt bra reportage.
Får försöka få med det i TV4Sporten sen.

---


Älsklingen och Gävle konserthus på nyårsdagen. Frusen Gavleå emellan.


Övervintrad cykel

Som en följd av den senaste tidens vräksnö här det blivit allt mindre cyklande. Det beror delvis på att det är mer eller mindre livsfarligt att ge sig ut bland snövallar och isfläckar. Och så delvis på detta:


Nyårsdagen


Några dagar senare...


Och så idag.

Tror jag kommer låta naturen ha sin gång här. Det skulle innebära ett allt för mödosamt arbete att gräva fram den. Tur att jag får låna Bettis cykel ibland. Hon var smart nog att ställa in den innan kung Bore belägrade stan.

---


Bettina i Sveriges finaste arena i lördags.
Ser rätt nöjd ut trots att jag tvingade på henne en leksandshalsduk innan vi gick in. Dock ska det sägas att hon virade den runt halsen utan större protest.

---

Idag har jag gjort ett reportage om alpackor.
För den som inte vet vad det är (jag gjorde det inte när jag gick till jobbet imorse) kan jag berätta att det är ett kameldjur som härstammar från Peru. Alpackan förväxlas ofta med lamadjuret eftersom de är väldigt lika. Men alpackan är mycket bättre eftersom den inte spottar folk i ansiktet.
Dessutom är det ett väldigt socialt djur. Alpackan kan nämligen inte vara ensam. Den måste leva i flock med minst en men hellre flera individer. Annars blir den deprimerad, sjuk och dör så småningom.
Ullen som alpackan ger är den näst finaste i världen. Bara kashmir anses vara bättre. Det är därför den blir allt vanligare i Sverige. Uppfödare tjänar storkovan på att sälja ullen vidare. Det finns idag cirka 900 alpackor i Sverige. Varav 11 i Årsunda utanför Gävle.
Varje dag lär man sig något nytt.


Överdos

Den senaste veckan har jag konsumerat ishockey å det grövsta.
Till och med för mig börjar det bli lite mycket.  
Minst en match om dagen i snitt har det blivit och imorse kom baksmällan. Strax efter 05:00 gjorde USA 4-2 i JVM:s semifinal och jag stängde av teven och la mig igen.

Nu får det vara nog med hockey på ett tag, tänkte jag.

Men var sitter jag nu?
Jo på pressläktaren i Läkerol Arena och bevakar Brynäs-Modo för jobbets räkning. Överdosen är nära.

Fyra minuter in i andra perioden leder Modo med 1-0 och har nyss haft bud på mer. Ska mycket till för att Brynäs ska vända på denna stek. Men jag har gärna fel. 

Assist på 1-0-målet: Markus Näslund. Känns stort att ha sett ännu en stor svensk spelare i aktion live. Sist var det ju Foppa sim var här och avgjorde med tre assist.

Nästan fullt i Läkerolen. En ovanlig syn. Har de kommit flr att se skadade Foppa månne?



Fjorton plus

14 plusgrader.
Nej, inte utomhus (verkligen inte).
Nej, inte i garaget.
Inte heller i trapphuset.

Det var temeraturen i vårt vardagsrum på nyårsaftons morgon.

Därför kom vi fram till att tiden var inne för handling. Vi åkte till Clas Ohlsson och investerade.


2000 W med inbyggd fläkt. 298 riksdaler.

Utan tvekan värt. Nu har vi drygt 20 grader istället.
Man slipper altså klä på sig luvtröja och tofflor när man gåt in i vardagsrummet.

---

Under vårt ensamma men mycket mysiga nyårsfirande igår hade jag ansvaret för efterrätten (till en början under viss protest från annat håll).
Men jag slog kritikerna med häpnad och serverade följande läckerhet:


Panacotta med bärsås och florsockerstoppade hallon och blåbär.


Plankstek till huvudrätt.

---

Det snöade en del under natten och vi tog en promenad idag. Snart har vi en halvmeter.



Parkbänk i Stadsparken.

- Nu tycker jag det räcker med snö, sa Bettina på hemvägen.

---

Imorgon: Leksand vs. Örebro på plats i Ejendalen. Tre säkra!

RSS 2.0