Ett år

Idag fyller vår underbart fina Filippa 1 år.

För ett år sen var vi inne på BB och det var ännu drygt tre timmar till vårt barn (vi visste ju inte könet) skulle titta ut. Men 16.34 hade duktigaste Bettina kämpat klart och efter några sekunder tog hon sina första andetag.
Filippa Elisabeth Persson.

Det är svårt att beskriva i ord vad det här året gett mig och Bettina i kärlek och erfarenheter tillsammans med vår lilla skatt. Hon är det absolut finaste och viktigaste vi har och att ha fått en sån gåva går det inte en dag utan att jag är så oerhört tacksam.

Jag skulle göra vad som helst för henne.


28 november 2010. Filippa drygt en timme gammal.


28 november 2011. Filippa knappt ett år gammal. Paket på sängen.


Helgen har varit fylld med ett enda stort firande.
Alla våra tre familjer har varit här och igår hade vi kalas med smörgåstårta, fika och presentöppning. Filippa såklart i centrum varje sekund. Jag tror hon njöt varenda av de där sekunderna.


Hela gänget bänkat framför 'Så mycket bättre' i lördags.


Igår var det firande och fullt hus. Och som sagt, en liten tjej i centrum.


Paketberget besegrades till slut...


Där fanns bland annat en Bobbycar från alla familjer. En nöjd chaufför (flankerad av en stolt pappa och farfar).


Presenterna samlade. Filippa också mkt nöjd med sin nya pulka från mormor och morfar.


Dagen avslutades med ett mästerverk. Filippas första teckning.


Kritor och block fick hon av Tove, Marcus och Therese.


---


Nu börjar Filippa vakna från sin middagslur i rummet intill och det är hög tid att fixa hennes lunch.
En väldigt lugn måndag för oss. Plock och pyssel efter helgens ståhej och så kommer grannarna över med ett litet paket i eftermiddag. Sen är det bara att vänta på att mamma/Bettina kommer hem från jobbet.


Wienerbrroads

Idag har jag och Filippa bakat chokladbollar.
Filippa sov i och för sig middag under hela baket. Icke desto mindre hade hon en stor del i baket.
Provsmakningen.

För första gången i sitt liv fick hon smaka denna lilla socker- och fettbomb.

Hon hade ätit så himla duktigt till lunch (ett rejält lass potatismos och fiskpinnar) så hon var väl värd en liten belöning tyckte jag.


Sugen.


-Mums!


-Hmm, vad var det för gott i den här då?


-Hit med en till. Annars!


-Det här var en höjdare, farsan.

Trots Filippas obefintliga erfarenhet av provsmakning av chokladbollar tolkar jag hennes ljudliga "mmmmm" som att det blev lyckat. Jag fick smaka en liten bit och kan bara instämma i Filippas utlåtande.

De resterande 27 bollarna ska vi ha på söndag. Då är det kalas. Våra familjer och vänner kommer kuskande från katrinestan för att fira vår lilla 1-åring.

På måndag fyller Filippa 1 år. Svårt att förstå.



Rakning

Leksand förlorade igår med 3-1 borta mot Bofors. Ett par bjudningar i första och allt var över (precis som Malmö borta). Bofors ligger tvåa och är säsongens sensation. Tråkhockey visserligen, men tabellen ljuger ALDRIG och de ger 100% i varje närkamp i varje match. Det kommer man långt på.

Förlusten innebar ju också att hyveln åkte fram imorse.

Före:



Efter:



- Du ser mycket yngre ut, sa Bettina när hon kom hem frå jobbet.

Och ja, så kan man väl sammanfatta det hela.

Återstår att se när nästa skägg ska växa. Kvalserien kanske?

---

Måndag är det idag och måndag betyder öppnis. Idag var vi själva dit men det kan också vara skönt. Ca 40 minuters promenad är det.


På väg. Filippa laddad.


Promenaden går ner över Brynäs. Som ser ut såhär en novembermorgon.


Efteråt. Filippa somnar på cirka två minuter.

Sen sov hon till kl14. Mellis, lek och småpyssel med disk och tvätt och vips var klockan fem och det var dags för badbaljan. En riktig favorit. Sen tittade Filippa själv på Bolibompa och jag fixade med middagen. Så duktig tjej som kan sitta själv och titta. Kollar till henne var 30:e sekund känns det som. Hon börjar bli snabb nu. Dock inte riktigt i närheten av att gå än.

Så kan ännu en dag av pappaledighet sammanfattas.



---

Strax midnatt och tjejerna sover.
Men pappan tänkte vara vaken och kolla på hockey. Sidney Crosby gör comeback efter 11 månaders skadefrånvaro (hjärnskakning). Kan man inte missa.
Ska i alla fall se första perioden så man får se mottagandet av hemmapubliken.

Imorgon bitti bär det av till öppnis här i Bomhus med pappaledige grannen Mårten och lilla Greta.


Sportlördag

Det började nyss med damernas 10 km fristil i världscuppremiären i längdskidor och slutar inatt vid 04-tiden när NHL-matchen Canadiens-Rangers slutar. Hela dagen, kvällen och natten kan fyllas med sport framför teven. Underbart!

Mellan skidorna och hockeyn har vi en hel drös med Premier League-matcher. Huvudmatchen på Stryktipset - Manchester City-Newcastle - sticker ut där. Lagom till den väntas besök av Björn, Micke och Pär. Stryktipslördag nästan som i reklamen "Ja då ses vi på lördag".

Återstår att se hur lång natten blir. Kanske får räcka med LA Kings-Red Wings som börjar kl22.

---

Filippa har fortsatt problem med sin hosta. Gör så att hon vaknar på nätterna som inatt då det slutade med att hon sov mellan oss, vilket inte gav den bästa sömnen för Bettina. Filippa söker sig direkt mot henne och vill ligga så nära det bara går.

I torsdags var vi på 12-månaderskontroll och vaccination. Dubbla sprutor, en i varje lår, fick Filippa att störtgråta. Men bara i några sekunder. Hon var jätteduktig tyckte doktorn och barnmorskan. I övrigt såg allt bra ut och hon är nu 76 cm lång och väger 9385.

---

Leksand vann igår. 4-2 hemma mot Almtuna och en sån där rutinseger som det inte kommer att skrivas böcker om, men ändå är så viktig att kunna räkna in.

"Consistency" kallas det i NHL. Att hålla en konstant bra nivå. Att ha en sån trygghet i spelet att man inte behöver slita arslet av sig en fredagskväll hemma mot Almtuna men ändå vinna. För ett år sen fanns inte den tryggheten. Framför allt inte i defensiven.

Segern betyder också att jag inte kommer raka mig idag heller. I fredags påpekade grannen Pär att jag borde prova att spara ut lite skägg. Samtidigt kollade vi på SSK-LIF och LIF ledde med 1-0. Okej, sa jag. Om Leksand vinner med 1-0 sparar jag tills de förlorar en match. Och ja, de vann såklart med 1-0. Så nu är det igång.

Ganska blygsam stubb än sålänge. Enligt Bettina ser jag ut som en luffare. Och hin klagar på att det sticks. Men nu har jag ju lovat. Leksand spelar redan imorgon igen. Borta mot Bofors, som ligger tvåa precis framför LIF. Så risken/chansen att hyveln åker fram redan imorgon finns där.


Torsk

Ikväll blir det fisk til middag. En inte allt för vanlig företeelse under vårt tak. Tyvärr. Fisk är gott när det är bra tillagat men varken jag eller Bettina var så förtjusta i det som små. Men i en kuststad som Gävle får man häpna blickar mot sig när man "inte gillar fisk". Så vi försöker bättra oss. Inte minst med tanke på Filippa. Således står "Fiskgryta med currysmak" på menyn ikväll. Direkt taget ur den eminenta rutiga kokboken.

---

Även natten till tisdag blev något av en helvetesnatt. Vid elva vaknade hon till, skrek argt och ville komma tillvår säng. Först vägrade vi, men eftet ett tag hörde vi ett bekant ljud från hennes säng. Hon var i full färd med att fylla blöjan. Då var vi naturligtvis tvugna att ta upp henne och hon blev pigg. Sen sov hon hos oss. Eller "sov". Ingen ro alls fick varken hon eller vi. Skrek med jämna mellanrum i sömnen och sparkade. Sökte sig hela tiden mot Bettina som ju behövde sova. Separationsångest månne? Så vid tresnåret skickade jag in Bettina i gästrummet med öronproppar, sen efter ytterligare kamp vud fyra lade jag henne i sin egen säng och hon fick skrika. Va helt utmattad och orkade inte vagga henne mer. Svårt att förklara hur man mår i det läget (andra raka natten). Måste upplevas. I alla fall så tror vi att hon somnade till slut och vi fick alla sova ett par timmar i sträck där.

Inatt sov hon faktiskt bra. Hela natten i sin egen säng och behövde bara upp ett par gånger. Då gjorde det inte så mkt att hon ville upp strax efter 06. Sammanhängande sömn är ovärdeligt.

Just nu sover hon middag och har så gjort i snart två timmar. Under tiden har jag förberett hennes lunch. Potatismos, korv och ärtor står på hennes meny.

---

Efter maten ikväll hoppas jag det inte blir mer torsk. Leksand möter SSK borta. Svår match dock och risken för ytterligare torsk efter slutsignalen är överhängande.


Peppar peppar

Inatt var Filippa ett monster.
Ett monster som åt upp nästan en hel natts sömn av mig. Och hon var inte mycket bättre natten innan då Bettina tog den värsta smällen. Vi tror det är tänder på gång. Hög feber i fredags som var borta dagen efter och altså svåra sömnproblem för lilla hjärtat. Det gör så ont att se henne ha ont och inte veta vad man ska göra.
Inatt tror vi dock hon mest bara inte ville sova, helt enkelt. I alla fall inte själv. Den enda sömn hon fick var i famnen på mig och då hade jag svårt att sova.
Mellan 04:30 och 05:45 satt vi nere i tevesoffan. Filippa sov som en stock i min famn och jag var någonstans i gränslandet mellan sömn och vaken. Sen gick vi upp och vi la oss i vår säng. Då hade Bettina sedan 03 sovit på madrass i gästrummet för att i alla fall få lite sömn innan jobbet.

Vet inte vad det var med henne inatt. Somnar till synes in men efter några minuter gallskriker hon och det är bara att börja om igen. Om och om igen. Att lägga henne i sin egen säng var inte ens tal om. DÅ kan vi snacka skrik. Jag prövade mellan 03:00 och 03:30. Det fick räcka.

Nu. Tack och lov. Har hon somnat gott i sin egen säng efter väling. Helt slut stackaren.

Hoppas nu bara att hon får sova med ro inatt. Både för hennes och vår skull.

Det här är dygn som verkligen tär på både tålamod och förhållande.

Tur att jag har gott om det förstnämnda och att jag och Bettina har den tryggheten i vårt förhållande att vi kan  både dela och dela upp timmarna med Filippa utan att tjafsa.

Helvetesnatten till trots for vi till öppnis i morse. Det bästa vi kunde göra tror jag.
Har aldrig sett Filippa tröttare än när jag la henne i vagnen efteråt.


Trött tjej i eftermiddags. Ipren och Fåret Shaun i SVTPlay gjorde susen.

---

Nu är vintersulorna på.

Efter vissa problem med fastrostade bakfälgar gick det som på räls.



Gatan/garageuppfarten funkade utmärkt som mekplats.


Dagens verktyg. Tack pappa!
 

---

I fredags kom pappa, Eva och syster Therese på besök. Therese och Bettina stack iväg på Idol live och vi andra tre vaktade Filippa och satt i soffhörnet och pratade, fikade och zappade mellan Idol och Leksand-Oskarshamn.

När pappa och Eva for vidare till sthlm på lördag morgon tog Therese över som Filippavakt nr 1.


Fastrar är bra till mycket, tänkte Filippa.

---

Igår var det fars dag.
Och Filippa hade fixat, minsann. En atlas över världens whisky:


Tog direkt en hedersplats ovanför teven.

Men den är inte bara en prydnad. Har redan läst inledningen om whiskyns status 2011 och börjat på första delen om hur whiskytillverkning går till från ax till glas.

Tack Filippa!



Öppnis

Det saknas sannerligen inte möjligheter att aktivera sig som föräldraledig i den här stan.
Varje vardag finns det någon öppen förskola eller babysång att gå till om man vill.

Och med 'öppnis' menas altså öppna förskolan. Sådana insatta förkortningar lär man sig snabbt i föräldraledighetssvängen. Dit var vi i måndags tillsammans med Björn och Thilde.

Vid halv tio mötte vi upp med dem för en halvtimmes promenad dit.


Filippa väntar på Thilde. Vantarna satt på i ungefär 30 sekunder efter fotot är taget.

Så länge det är plusgrader gör det inte så mycket. Men när det blir kallare är det definitivt tvång. Vi vill inte riskera frysskador på de där små fingrarna.


På öppnis. Va svårt att få tjejerna att titta i kameran. Intressantare saker fanns i närheten.


Ungefär den här positionen intar Filippa när hon bryter ihop (jättetrött).

Idag var vi på babysång. Någor som Filippa uppskattar mycket. Vi var där första gången när hon var bara några veckor. Så hon är en av de mer rutinerade rävarna i ringen. Efter det (vid elva) sov Filippa i vagnen medan jag och Bettina åt lunch. Ska försöka hälsa på Bettina på jobbet minst en gång i veckan i alla fall. Känns viktigt då de ju inte hinnr träffas så mycket på kvällarna.

Sen gick jag med Filippa till hälsocentralen och doktorn. Hon har hostat de senaste veckorna och på nätterna så pass att hon kräkts flera gånger. Första gången var det extra läskigt. Jag härde ett hulkande ljud från hennes rum och skyndade mig in och såg Filippa med panikslagen blick ligga och inte få någon luft samtidigt som hon kräktes. Slet upp henne direkt och hon kräktes mer och fick luft. En minnesbild som inte försvinner i första taget vill jag lova. Vad hade hänt om jag inte hört det där ljudet? Om jag kommit in en minut senare? Tankar man inte vill tänka. Förhoppningsvis hade hon fått luft att skrika men man vet ju aldrig. Alla sådana här situationer är ju nya för oss.

Doktorn sa i alla fall att det inte var mycket att göra åt med hostan. Finns ingen medicin för barn under två år. Så det är tydligen bara att vänta ut. Honungsvatten var dock tydligen ett bra naturläkemedel. Han lyssnade med stetoskop på lungorna och konstaterade att det inte var någon risk för inflamation eller så. Vi har fått en pålitlig, och vad det verkar, kompetent husdoktor. Det känns bra.

Filippabilder.


Håller hårt i D-dropparna efter maten igår.




Grimas a la Filippa.


Såhär ser det ut när hon svarar i låtsastelefonen (ja, hon fick ett bad till kvällen).

---

När man är hemma större delen av dagarna hinns det med en hel del musiklyssnande.
Inte mig emot. Dagens återupptäckta skiva:


Korn's Issues kom ut 1998.

När man tänker på det känner man sig lite gammal.
Och så tänker man, jisses vad mycket bra musik man har i bokhyllan som väntar på att återupptäckas.

---

Imorgon är Bettina ledig och jag ska passa på och tvätta bilen och lägga på vinterdäcken. Hittils har det varit plusgrader och känts onödigt, men nu känns det som man inte kan vänta längre.

Nu ska jag fixa honungsvatten och kvällsté.

Hemmamannen

Det blir långa dagar, har jag kommit fram till. Det visste vi redan innan men nu får man känna på det.

Bettina slutar jobba kl18 och är hemma vid halv sju på kvällarna. Kl19 ska Filippa sova. Det lir inte mycket tid för tjejerna tillsammans på kvällarna och för mig blir det mycket att göra de där sista timmarna innan Bettina kommer hem. Filippa ska ha middag, samtidigt som jag ska börja fixa våran, för det blir på tok för sent för lilltjejen att äta med oss. Och under de timmarna är också Filippa som tröttast.

Det testar verkligen ens tålamod vissa stunder.

Tur då att Filippa i nio stunder av tio är en väldigt, väldigt duktig tjej som ofta kan sitta själv med leksaker och pyssla, eller i barnstolen vid köksbänken och äta sin middag (med viss assistans) eller bara titta på när ja fixar och donar.

Den tionde stunden undrar man vad man gett sig in på.

Den första veckan har ändå gått väldigt bra och jag har fått beröm av Bettina idag. Hon är positivt överaskad att jag har sån koll på skötväskor och andra smågrejer direkt. Det värmer att höra verkligen. Men jag har ju också kunnat studera Bettina i hennes hemmamammafix i nästan ett år. Ett mycket bra föredöme.

Nu är det jag som är hemmapappa, och hemmaman. Försöker så gott jag hinner att städa, plocka och tvätta. Tycker jag har hunnit med mer än förväntat den första veckan. Jag vill ju att det ska vara rent och ordning och reda när Bettina kommer hem. Helst ska maten stå på bordet också. Så har hon fixat det åt mig 90% av dagarna och nu vill jag ge tillbaka.

Lite mobilbilder från de senaste dagarna.


Hjälper pappa att packa upp efter veckohandling (sysselsatte i 20 minuter).


Hon belönades med hemlagad finmiddag. Potatismos, fiskpinnar och kokta morötter.


Äter mellis härom dagen. Vill gärna dela med sig av smörgåsen.


I morse. Verkar gå i sin mammas fotspår. Bläddrar flitigt i Apollo-katalogen.


Också imorse. Verkar även gå i sin pappas, läser om senaste leksands-segern.

---

På tal om Leksand.
Man har ju svårt att inte börja drömma. Jag tror jag gör det ungefär vid den här tiden varje år. Men nu känns det verkligen som det kan bli nåt bra. LIF är tillsammans med Örebro seriens just nu bästa lag. Och seriens hetaste spelare Johan Ryno fortsätter att ösa in poäng. Det måste inte bli serieseger i slutändan, det har vi lärt oss att det inte ger något.
Det räcker med topp tre och lagledningens viktigaste uppgift blir att se till en sak framför allt.
Att. Vara. Bäst. När. Det. Gäller.

---



En av tre nyligen besällda skivor. Den här kom lite i förväg. Med air mail från Hong Kong. Tydligen CDWOW.se:s knep för att sälja kriminellt billiga CD-skivor. Inga mellanhänder antar jag. Denna ovan kostade 59 kr till exempel.
Ljuva siffror för en CD-samlare på föräldrapenning.

---

Nu ska jag gå ner och inspektera Bettinas inslagning av Filippas 1-årspresenter.
Tänk. Om tre veckor fyller hon ett år vår lilla skruttis. Så fort det gått.

Och det händer mycket nu. Några av de senaste dagarnas framsteg:

- Hon pekar på sig själv när man säger "Var är Filippa?"
- Hon sover bara en gång om dagen sedan i torsdags (ger bättre nattsömn tror vi).
- Hon går själv med Brio-gåvagnen (tog första solostegen ikväll)
- Hon har över huvud taget börjat 'prata' mer. Bubblar i ett kör. Bara att bubbla tillbaka.


Pappa på heltid

Tre dagar av min pappaledighet har nu passerat och det kan vara på sin plats med en miniutvärdering här i spalten.

Måndag: Innedag. Filippa var fortfarande snuvig och ganska hostig och det blev myskläder på och en del småplock med packningen efter vår helg i Örebro/Katrineholm.

Tisdag: Vi fick besök av också pappaledige Björn, lilla Thilde och Micke, vars son Theo nu går på dagis. Motsvarande mammor har träffats en hel del det senaste året och vi tyckte det var dags för papporna nu. Bad för Filippa på eftermiddagen.

Onsdag: Vid tio gick jag och Filippa ner på stan (en knapp timmes promenad) för att äta lunch med Bettina. Sen gick vi in en sväng på mitt jobb och sen blev det bussen hem lagom till Filippas eftermiddagslur kl 14. Efter den for vi iväg med bilen och handlade mat.

Ovanstående kan ju låta futtigt, men tiden fylls ändå kan jag lova. Byta blöja, fixa mat, mata, tvätta av Filippa, diska. Tupplur. Byta blöja, fixa mat...Ja ni fattar, det är en ganska inrutad och rutinstyrd tillvaro vi lever i. Och den första tiden nu gäller det för mig att anpassa mig efter de rutiner som Bettina satt under nästan ett års tid som tjejerna var hemma tillsammans.

Fritid är det inte mycket att tala om. Ordet pappa'ledig' känns en aning missvisande med facit i hand.

Men jag gillar't.
Det känns otroligt lyxigt att få möjligheten att på heltid lära känna sitt barn. Och för Filippa att få träffa sin pappa lite mer. Hoppas att hon också gillar't.

Lite bilder.


På väg till mammsen på jobbet idag. Höstsol på Norra skeppsbron.


Pappabesök igår. Filippa först lite blyg (notera det ängsliga kroppsspråket).


Men när Thilde vaknade blev det andra bullar. Applåd för det tyckte Filippa.


Tjejerna kom bra överens. Inte en enda smocka utdelades (vad jag såg).








---

Veckans gladaste nyhet är annars att lillasyster Tove fixade körkortet igår.
Och inte dröjer det väl länge innan de andra två småttingarna har ett (ca två år).

Time flies.



---

Imorgon är det torsdag.
Då bär det av till öppna förskolan med Björn och Thilde.


RSS 2.0