Torsdag


Dagens middag.

Jag upptäckt att ärtsoppa med Johnnys senap på är typ det godaste som finns.  

---

Idag har jag idag varit och letat poliser i de hälsingska skogarna.
Poliserna letar i sin tur efter en kropp som tillhör en försvunnen 26-åring från Bollnäs.
Tre grabbar sitter häktade. De säger att de fört bort och grävt ner kroppen, men inte haft något med mordet att göra. Jovisst, troligt.

Jag hittade inga poliser. Men väl en vacker vy:


Hälsingland är också bra fint.

Comeback



Lagom till höstens inträde är den tillbaka. Gubbräcern från Kalmar.
Den har stått i depå i något år eller så. Lagade punka på bakdäcket ungefär tre gånger på en månad och tröttnade sedan. I förra veckan pröjsade jag 300 spänn för att få ett nytt däck och en ny slang ditsatt (materialet ingick såklart i priset). Lätt värt.

Se bara. De röda handtagen, de strömlinjeformade stänkskärmarna, den lätt tillbakalutade pakethållaren, den stenhårda plastsadeln. För att inte tala om det splitternya, högteknologiska bakdäcket från Continental med väl tilltaget mönsterdjup.

Kommer glida fram som en kung i vinter.

Återstår dock att se hur länge jag klarar mig utan punka, peppar peppar.

---

Inatt var det 16 år sedan Estonia sjönk. Av någon anledning har datumet, den 28 september etsat sig lika fast som den 11 september. Antar att jag alltid varit lite fascinerad av tragiken och mystiken kring olyckan. Och att det där enorma fartyget fortfarande ligger kvar där på bara 70 meters djup med ungefär 700 döda människor inuti och runt sig. Kommer aldrig att glömma nyhetssändningarna den morgonen. Jag var bara tio år men jag ser fortfarande Malou von Sivers (som läste nyheterna på den tiden) sitta där i rutan berätta det då ofattbara.



---

Nu vika tvätt. Sen iväg på det sista av sju kvällspass på mindre än två veckor.
Ska bli skönt att ha en alldeles vanlig vardagkväll hemma imorgon. Bettina har kommit in i en andra trötthetsperiod nu och stupar av trötthet så fort hon kommer hem efter jobbet. Tydligen helt normalt då bäbisen håller på att samla på sig massa underhudsfett just nu och äter upp det mesta av sin stackars mammas energi. Vill vara hemma och pyssla om henne och då är det inte kul att sitta på jobbet och glo.
Imorgon prick två månader till BF.

Kylig kväll

Satt på Strömvallens pressläktare igår och såg Gefle IF spela sig ur Allsvenskan (kanske). Tre poäng hemma mot bottenkonkurrenten Halmstad var ett måste. Men det blev 1-2 i röva istället.

Gefle var i lika iskall form som den bistra och mörka höstkvällen. Pressutrymmena på Strömvallen är så små att hälften av journalistpacket måste sitta utomhus. Det måste visserligen även den övriga publiken men igår hade jag hellre tagit en plats inomhus.

Men de är redan reserverade av matchsekretariat, Radiosporten, TT, Sportbladet, lokaltidningarna osv. Det är bara att ta sig ett av de gula sittunderlagen av skumgummi och sätta sig på läktaren ute i höstkylan med en kopp kaffe och se glad ut.

Ikväll hejar alla Gävlebor på Trelleborg.
De måste slå Åtvid som just nu innehar kvalplatsen, en poäng före Gefle.
Än är det inte kört.

Foto:Pernilla Wahlman / SCANPIX

Ganska kul bild från Scanpix efter matchen som jag använde på webben. Det roliga är varken tjurige Pelle Olsson eller besvikne lagkapten Bernhardsson. Det roliga är att undertecknad och fotograf Jimmy står och väntar som gamar till vänster i bakgrunden. Jag har här redan ställt in siktet på Bernhardsson.

---

Lördagen på statt var en succé.
Åtminstone ur en social synvinkel. Att få återse en rad ansikten man inte sett på flera år. Vissa inte på tio. Bara en sån sak som att Manoj dök upp. Han har flyttat tillbaka till Indien (som han adopterades från) för att jobba men nu var han mycket passande på hembesök och värvades in till återträffen i sista minuten.
Maten var dock ett fiasko.
Trerätters stod det på inbjudan. Tjenare. Huvudrätten kom in direkt (den var okej) och "efterrrätten" bestod av en bit sockerkaka på en servett och en slät kopp kaffe som man fick hämta själv. Sen var det klart.


Social succé. Jag, Henke och Nyman på Statt. Klassisk trio återförenad.


Kulinariskt fiasko. "Efterrrätten" fångad på bild.

---

Söndag och 75-årskalas hos Farmor i Flen.
Konsten att få in typ 30 pers i en trerumslägenhet är vi i släkten ganska bra på.


Farmor fick bland annat en midjeväska inför Cypern-resan.
(Notera även Hannas imponerande ansiktsdöljarteknik nere till höger)


Farmor fick även en ny mobiltelefon...


...som testades omgående.

Kunde heller inte undå att fånga detta på bild:

Farbror Micke och pappa Peter. Kan de vara släkt?



Tio år

Ledig fredag idag.
Det är ganska svårt att beskriva hur skönt det är. Vi som jobbade kväll (och natt) i söndags har turats om att få en vilodag under veckan. Det tackar vi för.
Ledig från jobbet är en sak. Ledig från sysslor en helt annan. En lista av ärenden har sakta men säkert växt fram under veckan. Så värst mycket slappande blir det således inte.

Dessutom bär det av hemåt Katrineholm mot eftermiddagen när Bettina slutat jobba. På lördag är det samling på Statt för alla som slutade nian för tio år sedan på Södra Skolan. Vad jag vet är det drygt tio som kommer från min gamla klass. Tio år. Vissa av dem har jag inte träffat en enda gång sen den där försommardagen år 2000.
Blir en intressant upplevelse.

Det här blir förmodligen sista gången vi åker hem som ett par. Nästa gången är vi en trio. Oktober är fullbokat här i Gävle och sen tror vi att det är bäst att ta det lugnt fram till det är dags.

---

Kvällspasset igår igen och Brynäs spelade hemma mot Djurgården. Givet att vara där.

Enligt en spelarenkät i någon av kvällstidningarna innan säsongen är Läkerol Arena den näst tråkigaste arenan i Elitserien att spela i (bara SSK:s hemmarink får sämre omdöme).

Man kan ju förstå dem när det ser ut såhär på läktaren i omgång tre:



Skandalöst tunt med folk måste jag säga. Nu brukar det inte vara rusning till Läkerolen men i omgång tre mot DIF ska det kunna vara bra nära fullsatt i en stad med nära 100 000 invånare.
Tråkigast igår var det för dom som stannade hemma. Brynäs vann med 4-2 i en riktigt underhållande match. Nye målvakten Björn Bjurling fick briljera stundtals och vi valde att intervjua honom efter matchen. 

Knåpade ihop ett inslag till morgonsändningarna:

http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/gavle?videoId=1.1827764&selId=1.1062613&currPage=0


Delar av murvelhyllan igår:


Fr. v: Jimmy Roos, TV4. Anders Sundin, Sportbadet. Peter Bäckström, SVT.

När Brynäs ligger under är det garanterat på den här läktaren det gnälls mest i hela arenan.

---

Skulle betala räkningarna nyss. Men Nordea har fel på sidan.

"För närvarande kan det vara svårt att använda vissa delar av våra internettjänster."

Svinbra tajming att ha fel på den under löningsdag.




Bombhot

Kvällspass idag. De här två bilderna sammanfattar min förmiddag ganska bra:





NHL 11, baby! Vilket spel.
Värt varenda öre såhär långt. Inget spel kan få mig lika besatt. En match till, måste vinna. Två timmar försvinner i ett nafs. Tyvärr har allt detta roliga en baksida också.
När det går dåligt framkallar det omedelbar vrede. Är jag ensam hemma tar det formen av mycket barnförbjudna och högljudda svordomar. När Bettina är hemma kommer det ett sammanbitet, lågmält fräsande som är mycket svårbeskrivet i text. Dosan får sig ofta en flygtur också. Men bara lite längre bort i den mjuka soffan.

---

Valets utgång känns inget vidare. De rödgröna förlorade, det är ingen stor katastrof även om jag gärna sett en sådan regering. Katastrofen är Sverigedemokraternas framgång. Det är bara sorgligt att det uppenbarligen finns hundratusentals människor i detta land som köper deras ihåliga och främlingsfientliga politik.

I Gävle är SD nu det tredje största partiet efter S och M med drygt 7% av Gävlebornas röster.

I Söderhamn fick SD över 11%.

---

Herminator!
Daniel Hemansson slog till igår gånger två och gav LIF en mycket skön seger hemma mot Almtuna. Det känns som det var evigheter sen vi besegrade detta svårspelade Uppsalagäng.
Det finns få i LIF jag unnar framgång så mycket som Hermansson. En kille som kom hem i fjol och valde att stanna kvar och kämpa. Ödmjuk, skicklig och med ett äkta LIF-hjärta. Hans andra mål är en given kandidat till årets balja i Allsvenskan.


Herminator!

Kollar borta i sex-åtta veckor. Inte bra alls men det kunde varit värre. Och det är mycket bättre att skadan kommer nu och inte senare på säsongen. Dessutom verkar det ju gå ganska bra utan honom.
Men LIF blir ännu bättre när han är tillbaka. Kollar var tillsammans med Papa Pelle den bästa förra året.

---

Fick ett samtal till redaktionen igår kväll vid halv nio. En mansröst började prata:

- Lyssna noga, det finns en bomb vid Sverigedemokraternas lokal i Gävle. Klick.

Hann knappt fatta vad som sades innan samtalet var slut men det etsade sig fast. Den dittils lugna kvällen tog fart då kan man säga. Ringde redaktören, ringde polisen, chefen ringde, en "säkerhetskonsult" ringde. Vet inte vart det landade riktigt. Det fanns i alla fall ingen bomb.

Inte varje kväll man får ett bombhot till redaktionen. Har tydligen aldrig hänt nåt liknande på redaktionen i Gävle innan. Var ganska skakis där ett tag. Även om hotet inte var riktat mot mig så kände jag mig ganska sårbar där jag satt. Chef Linda såg till att kollega Sven kom ner en sväng och vi åkte tillsammans och tog bilder på lokalen. Sen ringde säkerhetskonslulten som TV4 anlitar och frågade vad som hänt och om jag behövde mer stöd och någon att prata med. Tyckte det räckte med att få komma hem till Bettina och tänka på annat.

---

Skrivbordet i söndags kväll strax efter 21.



Det var en riktigt kul kväll. Stressigt men riktigt lärorikt. Har bara sett valet från tevesoffan innan. Nu var man på plats på valvakorna och jagade politiker med mickan i högsta hugg. Fyra bandade inhopp i fyrans valvaka med bara en dryg timme mellan varje.

Här är det första som sändes en timme efter vallokalsundersökningen kommit. En undersökning som oftast ger resultatet av riksdagsvalet redan vid åtta på kvällen. Därför var det livat hos moderaterna och deppigt hos sossarna.

http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/gavle?videoId=1.1819684&selId=1.1062613&currPage=2

Intressantast var nästan att se kontrasterna på standarden mellan valvakorna. Moderaterna hade hyrt hela de flotta konserthuset, röd matta, inträde, trerätters, galastämning, ett fett PA-system med tre stora skärmar och en väl tilltagen fikahörna för media.
Sossarna klämde in sig på betydligt mindre glamorösa Spegeln mitt i stan. Bara att kliva in, pytt i panna med ägg, stammis-Åke satt och tog en pilsner i ett hörn, inte en presshörna så längt ögat nådde.

Trivdes bäst på sossarnas. Öppna famnen och inte onödigt påkostat.

Plikten gjord

Då har man dragit sitt strå till den demokratiska stacken.
Rösterna är lagda. Rödgrönt i riksdagen och blått i kommunen. Så vill jag ha det.
Återstår att se hur resten av folket vill ha det.

Känns ganska högtidligt att gå till vallokalen och göra sitt val.
En dag vart fjärde år landar makten framför folket i form av papperslappar i tre färger och vi har faktiskt chansen att på riktigt påverka hur landet och kommunen styrs.

Det tar nog ett tag att förstå vilken möjlighet det är. Jag var 18 år och några veckor när jag fick chansen att rösta  för första gången. Jag tog den inte. Jag satt på en buss i Tyskland på väg norrut efter några dagar i Katrineholms vänort Halver. Hade tänkt förtidsrösta men det glömdes bort. 

Lite bilder:









---

I helgen har vi haft fint besök.
Svärföräldrarna kom upp i fredags och igår lade svärfar Lasse och jag nytt golv i vårt sovrum och svärmor Birgitta tvättade fönster i synnerhet och städade rent lägenheten i allmänhet. Det var Bettina som hade bestämt att vi behövde lite hjälp på de här punkterna och så blev det.


Golvet innan. Vidrig plastmatta som börjat gulna på sina ställen.


Golvet under förvandling. Eklaminat från Byggmax.


Golvet färdigt. Onekligen ett lyft.


På väg mot utmärkta restaurangen Church Street Saloon på lördagskvällen.

---

Nu när den demokratiska plikten är utförd ska även den yrkesmässiga betas av.
Jobbar 16-01 och ska kuska runt mellan stans vallokaler och valvakor hela kvällen. En sosse här och en moderat där. Allt ska kokas ihop och sändas i TV4:s valvaka under kvällen. Vi får tre lokala "fönster" som vi ska fylla med rapporter från stans politiska brännpunkter. Ska bli riktigt kul. Men det blir en lång och stressig kväll också.  
Börjar 11 imorgon och är ledig på fredag och kör kväll tisdag-torsdag. Blir en skön vecka.
Äntligen är valet snart avklarat.


20 år



Min vy vid halv elva i förmiddags. Vidrigare arbetsplatser kan jag komma på.
Såhär öde var det innan LIF klev ut för värmning kl.11. Passet varade bara i 20 minuter så jag fick vara effektiv i fotograferandet. För att få ihop ett inslag behöver man väl i alla fall 15-20 sjyssta bilder i olika tagningar. Går att klara sig på mindre men då är blir man sällan nöjd med jobbet i slutändan.
Tre intervjuer sedan, Jesper Ollas, Niklas Eriksson och Patrik Norén i tur och ordning.

Resultatet:
http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/dalarna?videoId=1.1813426

Notera för övrigt det nya arenanamnet. Förr Ejendals nu Tegera. Svårt att vänja sig vid.


Vy på väg tillbaka. Dalarna är bra fint.
 
---

Idag firade vi en 20-åring på jobbet.
Födelsedagsbarnet vat ingen annan än...jobbet. För exakt 20 år sen sände TV4 sina första timmar teve. På den tiden bröt man ny mark som landets första kommersiella TV-kanal (TV3 glad kom tvåa 1991). Jag tackar för att man höll sig flytande i 17 år och nu kunnat ge mig jobb i ytterligare tre. Återstår att se vad det blir av Fyran i framtiden.


En rejäl present fick vi allihopa.


Fyran sparar inte på krutet när det gäller presenter. Kokbok, desert/förrättsglas, serveringsbricka och...


...en fräsig littografimålning...


...som målats exklusivt dagen till ära.

Den gode Jirlow måste vart rätt säker på motivet efteråt.

---

Och vilken premiär det blev!
7-1 mot ärkerivalen sex mil norrut längs Siljan. 2-0 efter första var den perfekta starten på matchen och säsongen. Extra kul att Jensa Bergenström fick göra premiärmålet. Han hade en kämpig säsong i fjol. På minuskontot finns Tomas Kollars frånvaro. Bara inte knäskadan är allvarlig. Han är kapten i år (helt rätt!) och sjukt viktig för laget. Pratade lite med honom under värmningen när han satt på ståplatsläktarn och såg sjukt deppig ut. En otroligt snäll kille och en bra förebild för de yngre i laget. Imorgon får han domen då läkaren ska kolla röntgenplåtarna. Håller tummarna för honom och laget att det är kortvarigt.

---

Imorgon spelar vi in teve mitt på storttorget i Gävle.
Bussen ska rullas fram igen och vi diskuterar slutspurten med de ledande kommunpolitikerna.


Bollnäs

Idag styrde vår vackra valbuss kosan mot Hälsingland och Bollnäs.
Landstingspolitisk debatt stod på schemat och vice nyhetschef Jimmy gjorde ett riktigt bra jobb som programledare. Han har en viss rutin efter att i många år lett direktsädningar i SR Gävleborg. En sosse och en moderat fick sen gnabbas i dryga tio minuter om vem som skulle ge länsborna den bästa vården efter valet.
Båda tyckte såklart att just deras sätt var det bästa.


Kärran uppställd vid Bollnäs Folkhögskola.


Maria och Sven redo att trycka på REC.


Dukat debattbord.


Deltagarna.

Det satt en anslagstavla i foajén på skolan där vi höll till.
Man vet att man kommit en bit ut på landsbygden när anslagen är i stil med detta:



---

Vecka 29 snart förbi och således är det bara tio veckor kvar till beräknad födsel. Känns väldigt nära. Och väldigt bra naturligtvis. Den lille därinne utvecklas allt mer och ska snart kunna svara på knuffar till och med. Dessutom ska hörseln vara väl utvecklad och ljud utifrån registreras och kan till och med läggas på minnet.

Hög tid då att plocka fram lite riktig musik och klargöra redan från start vad som är acceptabelt att lyssna på innanför våra väggar.

Kläderna har vi i alla fall kommit en bra bit med.
Bettina fick i helgen igenom ytterligare ett köp. Tiggerpyjamasen.
Måste medge att jag också tycker den är väldigt fräsig.


Nöjd 1.


Nöjd 2.

---

Nästa skivköp blir detta:

























Sliknotduon Corey Taylor och James Root gör riktigt bra metal även när de tar av sig maskerna.

Denna låt från förra skivan håller fortfarande riktigt bra:

http://www.youtube.com/watch?v=GIzDsGyxsQM

Den har dessutom blivit en av Bettinas stora favoriter.
Kanske en av låtarna som också ska introduceras för den lille i magen.

---

Läggdags nu.
Imorgon bär det tidigt av till Leksand. Reportage inför serierpremiären och tillika daladerbyt mellan LIF och Mora. Blir lite röster från torget plus några frågor till den nye tränaren Niklas Eriksson.


Kross

Leksand slog Brynäs med 7-1 ikväll. Det var bara tvunget att understrykas.
Ja, det var i en meningslös träningsmatch i en islada någonstans i Värmland. Ja, det var två dagar efter Brynäs urladdning mot DIF (5-0 på Hovet). Ja, Niklas 'Sållet' Sverdberg stod i mål för Brynäs.
Men ändå. 7-1 är alltid 7-1.
Oklart vad det betyder för Brynäs. För Leksand kan det bara vara positivt.

---



En allt större mage putar ut där på min vackra Bettina. Vi är inne i vecka 28 nu. Barnet är i snitt 38 centimeter och ögonbryn och ögonfransar har vuxit ut. Barnet kan också öppna och stänga ögonen. Känns overkligt att det ligger en så stor liten människa där inne.

---

Bettina har pysslat en hel del här hemma under semestern. Nya gardiner, nymålade prydnader, sätta upp hylla där, nya ljus där. Det kallas tydligen att "boa". Många blivande mammor känner att de behöver göra hemmet redom för barnets ankomst.
Själv har jag inte känt några boa-vibbar ännu. Jag väntar med spänning.


Finfin nymålad ram och hylla i köket:





Ny hylla i hallen:


En plats är ledig tills vidare.




---

Igår sändes mitt valprogram. Jag fick beröm både från höger och vänster. Det kan då inte ha varit för min insats som "programledare". Det finns en anledning till att jag för det mesta håller mig bakom kameran. Lämnar artisteriet åt andra. Helheten kändes dock riktigt lyckad.

Hela sändningen:

http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/gavle?videoId=1.1804231

Bra dag

Så var dagen som planerats i ett par månader över.
Politikerna har gnabbats och en hel sädning har redigerats och pusslats ihop. Elva minuters debatt klipptes ner till knappt fyra och kryddades med påa, fördjupningsinslag och en ava. Totalt sju minuters sändningstid utfylld. Allt överblivet material har redigerats för webben. På väg hem kändes nio timmars arbetsdag som en timme. Precis som det ska vara.

Kollega Anders Sundin dokumenterade dagen föredömligt med sin nya iPhone:


Jag och Sven kollar så inledningen funkar. Inte lätt att rabbla manus utantill.


Gick bra efter en handfull försök.


På plats. Manus repeteras i väntan på politiker.


Fyror överallt. Till och med på vattnet.


Sven taggad.


Frågestund med småbarnsföräldern Sofi som fick ställa sina frågor.


Sändningen rundas av.

Dagen flöt på oväntat bra och jag kunde sluta tidigare än väntat. Tack vare hjälp av fantastiska kollegor och bra planering kändes det som det flöt på automatiskt.

Sändning imorgon 18:30.
Webbsmygpublicering 15:00 på nyhetskanalen.se/gavle.

---

Nu är det gjort. Jag har förbeställt NHL 11.
Jag kunde inte vänta längre. Jag tänkte vänta till lön men när jag gick in på nhl.com idag och fick syn på en massa fräcka trailers var det kört. Några klick senare på utmärkta spelbutiken.se så var det klart. Om allt går som det ska trillar spelet ner i brevlådan på releasedagen den 16:e september.

Googla på 'Robin + beroendeframkallande' och denna bild visas:







Valspurt

Tillbaka på jobbet idag.
Samma dag som vi kör igång med hårdbevakningen av valet. Två veckor med sädningar som helt eller delvis kommer att fyllas med lokalpolitiska inslag och telegram. Allt kulminerar på valdagen med jobb fram till ett på natten.

Varannan dag i Gävle och varannan dag i Falun har vi tillgång till en valbuss som vi kör ut till olika platser i stan och lyfter de viktigaste frågorna tillsammans med politiker och tittare. Allt spelas in, redigeras ihop och fyller hela sändningen följande dag. Idag var kollegan Maria först ut med ett nedslag i stadsdelen Andersberg och en debatt mellan två politiker om den växande fattigdom som präglat stadsdelen de senaste åren.


Bussen uppställd i Andersbergs centrum i morse.

TV4 har leasat 20 bussar, streapat dom och skickat ut dom till lokalstationerna. Nu får vi göra vill med dom. Vissa använder dom knappt, andra kör fullfjädrade direktsändningar. Vi landar någonstans på mitten och kör en inspelad trekameraproduktion. En helbild och två halvbilder med synkat ljud.

Jag, Anders och Sven utgjorde dagens produktionsteam som Maria fick basa över. Riktigt kul var det.

På onsdag är det min tur att basa.

---


Nytvättad med nya rutorna inför helgens hemresa. Fulare bilar har jag skådat.

---

Höst är det ju.
Det firades ikväll med en klassisk korvgryta. En sån som man gjorde på hemkunskapen.



Purjolök och lök hackades ner bland hackade potäter, morötter och strimlad falukorv. 25 minuters puttrande senare var löken lagom mjuk och potatisen smulig. Bettina var först mycket skeptisk men gjorde sen tummen upp. En succémiddag.

---

Förkylningen är nu nästan helt borta. Men en dryg vecka verkar det ta för mig att bli av med en förkylning. Känns onödigt länge. Imorgon ska det i alla fall bli träning igen. Det känns bra. Det värsta är att den börjar trekvart efter jobbet. Oklart om jag ens hinner hem emellan.

Höst

Hösten är här. Nu kan det väl ändå slås fast.
Luften får den där friskheten som man gillar. Solljuset faller i nya vinklar. Löv dyker oväntat upp på marken. Först är känslan: "Nej, sommaren får inte vara slut redan". Sen: "Men hösten är inte så tokig ändå". Bettina har speciellt längtat efter höst. För att få tända sina ljus, fixa till hemmet och invänta slutet av november.
Vi startar hösten med en resa till Nyköping. Rödis och Malin träffade vi senast här i Gävle när vi firade påsk tillsammans. Hög tid för en ny träff således.


Här firades det påsk.

---



Nu är jag kvalificarad att söka militärtjänst. Pusslet kom med posten och skulle vikas ihop. Rätt klurigt men efter typ fem minuter bilades ett lösenord som ska skrivas in på försvarsmakten.se.
Afghanistan nästa nu då. Eller inte.

---

Som ett äkta pensionärspar gick vi idag och klippte oss tillsammans. Kl. 11 var tid bokad hos barberaren.

 
Före.


Efter.

En klar förbättring kan konstateras. Speciellt skönt att bli av med det där på sidorna. Fyra milimeter runt om och lite längre där uppe. Finemang det.


RSS 2.0