Studio 1

Torsdag kväll och äntligen tid att pusta ut efter en intensiv vecka.
Måndag och tisdag var det jobbmöte i Stockholm. Ordförandena i facksektionen på flera av TV4:s redaktioner runt om i landet samlades för att prata om hur vi mår och hur vi ska hjälpa våra medlemmar i knipa. Det mesta av snacket handlade om det bemanningsföretag som inom ett par månader tar över all tillsättning av vikarier på alla redaktioner. Det är cheferna som bestämt och vi inom SJF har inte alls gillat det. Men det har inte spelat någon roll och nu är det snart igång.

Vi hade vårt mötesrum vägg i vägg med Studio 1. Där Nyhetsmorgon sänds ifrån.


Smög mig in i tisdags morse.


Kristin Kaspersen leder Triss-skrapet där borta i rampljuset.


Vem som helst kan inte traska runt i huset. Vid varje dörr sitter en kortläsare. Gäster måste vallas runt av någon men vi som skulle vara där ett par dagar fick dessa fina passerkort. Konsult?

---

I måndags fyllde Filippa fyra månader. Den kvällen låg jag ensam på ett hotellrum i Stockholm. Det var jobbigt. Vid en natt går verkligen smärtgränsen just nu för att vara ifrån lilltjejen. Svårbeskrivlig längtan som växer för varje timme man är ifrån henne.



---

Imorgon är det första april.
Jag har morgonpasset och därför gäller det att vara skärpt och inte bläddra igenom tidningarna i den halvdvala som man brukar. Då är risken att man går på en mina och skriver telegram på första bästa aprilskämt. Både Gefle Dagblade, Arbetarbladet och radion lär ha ett. Blir en kopp extra starkt dunderkaffe direkt när jag kommer in.

Melbourne

Formel 1-premiär från Albert Park i Melbourne denna morgon.
Normalt är det ju starttid kl. 14 för F1-loppen men pga tidsskillnaden gick starten 08.00. Filippa var pigg och hungrig redan strax efter sex så det var ingen risk att försova sig. Drygt halvvägs in i loppet dominerar som väntat unge tysken Vettel i sin överlägsna Red Bull-kärra. Samtidigt tar lilla Filippa en tupplur i soffan efter att ha följt i alla fall de första tio varven med spänning.

Såhär såg det ut igår morse under kvalet:


"Hmm, inte så pjåkigt...


...men det är roligare att leka, speciellt nu när jag kan hålla i saker".

---



Två nya förvärv till skivsamlingen. The Boss senaste skiva med gammalt avdammat material som enligt den tjusiga medföljande lilla boken "kunde/borde släppts efter Born To Run". Bra skit, med andra ord. Och Robyn lyckades med sitt grepp att släppa en skiva i tre delar. Jag har de två första och kände mig tvungen att köpa den tredje.

---

En sväng till IKEA idag för inköp av en barnstol och lite annat småplock, sen blir det storhandling på Willys och till slut en ganska lugn söndagkväll. Måndag och tisdag spenderas i Stockholm för deltagande i SJF:s årsmöte. Natten emellan blir på hotell och jag kommer såklart att sakna mina tjejer här hemma massor.


Säljstädning

Imorgon är det första visningen på vår lägenhet.
Därför har vi ägnat hela kvällen åt att städa. Eller egentligen hela veckan har gått åt till att plocka undan saker som inte får synas när man visar lägenheten.
Bettina har gjort en tjusig checklista på vad som ska göras. Känns som jag burit ner halva lägenheten i källaren för att det ska se rent och snyggt ut. Är inte helt supertaggad inför detta. Jag tror att lägenheten blir såld i vilket fall. Men kan man göra det lilla extra för att få en eller två extra intresserad så är det självklart värt mödan. Det inser jag ju och jag uppskattar väldigt mycket Bettinas stora engagemang i allt som har med försäljningen att göra.
Det ska bara bli väldigt skönt när den är såld och allt är klart. Sen väntar ju en mysig flyttstädning framåt juni. Men den förtränger jag just nu.

---

Den gågna söndagen spenderades altså på Studenternas i Uppsala tillsammans med min gode vän och tidigare lumparkompis Lindström. Det blev en toppendag på alla sätt.


Som synes var vädret rena drömmen. Sol på oss hela matchen nästan.


Det krävde nödvändig utrustning.


Bollnäs vs. Sandviken.


SAIK vann. Det var synd om alla tusentals fans som rest från Bollnäs.

---



Filippa har nu klättrat över sex kilo. Vår lilla pyttelilla bäbis håller på att bli en stor flicka. Hon har blivit så pass stark i ryggen så att hon för några dagar sen satt själv i en barnstol när Bettina var ute på stan och fikade. Givetvis med lite stöd men enligt rapporten satt hon nöjd där och spanade ett bra tag. I helgen ska hon få en egen stol här hemma vid köksbordet. Ett annat framsteg de senaste dagarna är att hon nu sträcker sig och greppar efter saker. Det går inte fort och det är inte så vidare pricksäkert. Men hon övar tålmodigt varje dag.



---

En dag på jobbet och en kväll med städning tar ut sin rätt. Min kreativa förmåga är nu nere på noll. Därför behövs några timmars sömn och laddning av batterierna inför det sista städrycket imorgon förmiddag innan jobbet. Visning av lägenheten kl. 12.30 med fyra spekulanter.
Hoppas de gillar vad de får se.

Morning View



Mor och dotter sover sött just nu.
Vi tog upp Filippa till vår säng strax efter kl. sex. Då verkade hon pigg och jag förberedde mig på att ta med henne upp. Men hon somnade till slut och även jag sov fram till några minuter över åtta. Då kände jag att jag hade sovit klart. Ett par extra bonustimmar är aldrig fel.


Tortyr i Bollnäs

Äntligen fredag.

Ju längre jag jobbar desto skönare blir varje fredag. En av de bästa sakerna med att jobba på lokalfyran är att vi aldrig jobbar på helgerna. Inga sändningar har vi och därmed behöver inga inslag produceras. Det som går på måndag morgon produceras på fredagarna. Därför kan man kallt räkna in alla helger som lediga. Något som inte är alla förunnat. Speciellt inte i journalistbranschen.

Men fredagar ska det ju ändå jobbas på. Dagens uppdrag var att åka till Bollnäs på polisens presskonferens inför rättegången mot de tre 19-åringar som misstänks ha misshandlat, torterat, dödat och slutligen styckat en 26-årig man i en lägenhet i Bollnäs i september i fjol.

Rättegången startar på onsdag men idag släpptes förundersökningen och det var ingen läsning för känsliga, om man säger så. Den beskriver (bland annat) mer än väl detaljerat hur de tre misstänkta 'männen' turas om att sticka och skära offret till döds med kniv medan denne ligger fastbunden i ett badkar. Riktigt vidrigt.

Sen kör de ut kroppen i skogen, styckar upp den, gräver ner vissa delar i skogen och sänker andra delar i en sjö i närheten. Allt filmas med mobilkamera där de i princip skryter om vad de gjort. Strax efteråt tas de in till förhör, börjar prata och polisen hittar snart kroppsdel efter kroppdel. Även mobilfilmen hittas och 19-åringarna sitter nu rätt pyrt till.

På onsdag bär det av till Hudiksvall för bevakning av första dagen i tingsrätten.

---

Tur att man har glädjespridaren Filippa att komma hem till efter en dag med hemskheter.



---

På söndag är det SM-final i bandy.
Min bandytokige gamle lumparpolare Lindström övertygade mig tidigt att köpa en av hans svindyra superbiljetter som han lagt rabarber på. Jag nappade och nu känns det riktigt bra att få bevittna kampen mellan SAIK och Bollnäs från bästa möjliga läktarplats.

Vi var på finalen 2008 också. Då såg det ut såhär när Edsbyn vann mot just SAIK:



Nu jagar Bollnäs sitt första guld på 55 år och SAIK sitt första på 8 år.

Vädret ser ut att bli fint och arenan tar 27 000 pers. Kan bli skaplig inramning.


Solsida

För snart tre år sen köpte vi vår lägenhet som vi trivs så oerhört bra i.
Men på grund av en viss Filippa måste vi nu expandera. Det har vi varit medvetna om ett tag nu och så länge som möjligt väntat med att leta nytt. Framförallt jag. Bettina har tittat runt länge på större lägenheter och radhus i Gävle sedan ett par månader tillbaka. Men inget riktigt intressant dök upp. Fram tills för ett par veckor sedan. Då snubblade hon över ett kontrakt som ett annat par hade dragit sig ur från. Det rörde sig om ett nybyggt radhus i området Källmur, en liten bit utanför centrum. Bilderna såg riktigt intressanta ut och efter ett rundtur i en ännu inte färdig lägenhet hade vi mer eller mindre bestämt oss.
Det var vårt nya hem.



Två uteplatser, en på varje sida. Lite kvälssol måste ju gå att fånga...


Ljust och öppet. Fyra rum på 107 kvadrat. Golvvärme i hall och toalett. 


Familjens egen inspektör i full skyddsmundering.


Övervåningen. Tre sovrum, ett större och två mindre.


Filippas rum.

Igår skrev vi på kontraktet och skickade iväg till entreprenören Skanska.
Nu återstår 'bara' att sälja vår kära lägenhet. Separationsångesten börjar smyga sig på.
Den första juli är det inflyttning på Karin Källs väg 14.

---

Idag har jag gjort mig själv en stor tjänst.



Efter att ha glömt bort ett tvådagarsmöte i Stockholm stegade jag in på Åhlens efter jobbet och köpte en almanacka där jag kan skriva in viktiga saker. Tidigare har jag tyckt att almanackor och dylika ting varit överskattat. Men nu har jag insett att mitt minne inte räcker så långt som jag tror och att min glömska ofta går ut över Bettina och Filippa. Ska bli ändring på det nu.

---

Uppdatering av tidigare insikt: AIK spelar SM-semifinal och LIF spelar inte ens i Kvalserien.
Två lag kan ta väldigt olika vägar på ett år.


Barnvakt



Såhär stiliga var vi igår när vi gick på 30-årsfest.
Och för första gången lämnade bort Filippa till en barnvakt. Fast inte helt och hållet. Sanningen är att vi lämnade henne hemma där mormor och morfar snällt passade och vakade. Och festen var i föreningslokalen på vår innergård. Så det var en lagom premiär för oss och Filippa.
Ett nödsamtal blev det när Filippa var akut hungrig och trött. Så Bettina ryckte ut, gick över gården hem till oss, matade Filippa och var snart tillbaka på festen. Mycket smidigt.

Ett stort tack till svärföräldrar Birgitta och Lasse som åkte hit för att barnvakta.

Festen var riktigt trevlig. En före detta jobbarkompis och numera granne bjöd på mat och dryck och bordsplacering. Hamnade mitt emot en kille som jobbat på Korsnäs i 22 år. Vi pratade om otäcka arbetsplatsolyckor och hans framtida MC-verkstad.

Vid elva tyckte två trötta föräldrar att de fått nog av fest och gick över gården hem till en uppvaknande Filippa som nog längtade efter mamma och pappa.
Hon blev i alla fall inte ledsen av att se oss tillbaka.

---

Senaste tillskottet i skivsamlingen:



Hellsongs gör soft-covers på hårdrocksklassiker. Skivan är deras första och har varit ute ett tag. Många spår är riktigt bra arrangerade och fastnar på huvudet en efter en. De mest kända är nog deras variant av Maiden's 'Run to the hills'.

http://www.youtube.com/watch?v=-FsfUwnm_rg

---

Filippas fjärde simäventyr ägde rum idag på förmiddagen.

Svärfar fotograferade:



Dagens stora framsteg var ett dyk. Höll Fillippa med utsträckta armar och drog henne under vattenytan mot mig och slutligen upp i famnen. Det gick finfint. Först ingen reaktion alls, men 30 sekunder efter bllev hon rädd och grät lite. Vår duktiga lilla Swimpy.


Liten tjej - stor säng

Plusgrader ett gäng dagar i rad nu i Gävle. Igår regnade det till och med och en svag (mycket svag) doft av sommarregn registrerades när jag cyklade över stortorget på väg hem efter jobbet. Snön får gärna försvinna snabbt nu.
Men troligtvis tar jag som vanligt ut segern i förskott. Jag blir inte det minsta fövånade om det trillar ner ett lass snö till helgen eller nästa vecka. Bäst att vara mentalt förberedd på det värsta.

---

Så sakteliga börjar Filippa bli för stor för den supermysiga korg hon sovit i sen hon föddes. På längden är det visserligen någon decimeter eller två kvar men armarna växer och gör allt yvigare rörelser så på nätterna hör man hur hon slår i kanterna när hon rycker till i sömnen.
Därför fick hon igår sin allra första tupplur i spjälsängen som stått däri hörnet och agerat förvaringsplats för Filippas vinterkläder sen jag byggde ihop den i oktober någon gång.





Hon börjar också bli rejält intresserad av leksaker nu. Fortfarande används de såklart mest till att bita på och dränka i dreggel. Men när man viftar med någon av hennes favoriter hör man hur hon andas snabbare, spärrar upp ögonen och blir allmänt excited.

Som imorse på soffan:


Barba-skallran är en av favoriterna.





---

Kvällspass idag och bland annat står ett besök i Ockelbo på schemat.
Miljöminister Andreas Carlgren ska dit och prata vargar med LRF, lantbrukare och jägare. Kan nog bli en rätt hätsk historia. Carlgren är inte riktigt lika populär som prins Daniel där uppe, för att uttrycka sig milt. Pressträff kl. 17:40 då vi murvlar får tillfälle att prata med alla som varit med under debatten. Blir ett inslag till i morgon bitti.

Mars månad

Semestern är över och därmed stiltjet i bloggen.
Det har varit några sköna dagar och en inte så trevlig dag. Några saker som hänt:

- Vi har klippt oss (inte Filippa)
- Vi har kollat på radhus (det ser bra ut)
- Jag har varit matförgiftad (den otrevliga dagen)
- Jag har för första gången spelat ishockey
- Har ätit hamburgare och druckit öl i en VIP-loge
- Filippa har lärt sig att vända sig från mage till rygg (eller snarare välta sig)

---

I lördags var det premiär för Club Käftsmäll: Herrklubben. En skara glada gossar som samlas, hittar på roliga saker och äter hamburgare. Premiären hölls till största del i Axa Sports Center i Södertälje. Där spelade vi först så kallad företagshockey mot ett annat lag och sen intog i en av VIP-logerna för att se serieavslutningen mellan SSK och HV71.


Nästan färdigutrustad och man kände sig i alla fall som en hockeyspelare.


Det är möjligt att jag till och med såg ut som en.

Men 7-8 år utan ett enda skridskoskär hade tagit ut sin rätt och det tog minst en halvtimme av de 40 spelminuterna att få upp en acceptabel nivå på skridskoåkningen. Vi förlorade matchen med 7-1.


Vårt enda mål gjordes på straff av min kedjekamrat Rödis. Här ses han i bakgrunden efter att ha sänkt en spelare i motståndarlaget med en rejäl open ice-tackling.


Sen öl och hockey från läktaren. Fullsatt och riktigt bra tryck i Scaniarinken.

---

Tänk så olika vägar två hockeylag kan ta på ett år.
Ikväll slog AIK HV71 med 4-2 i SM-slutspelets första kvartsfinal samtidigt som LIF kämpade sig till två poäng borta mot Västerås i kvalserien till kvalserien. För ganska exakt ett år sen slog Leksand AIK på Hovet i Kvalserien. Jag säger inte att LIF kunde gjort samma resa. Det är bara lite halvdeprimerande att tänka på.
Men för att se saker från den ljusa sidan så har LIF framtiden för sig. Tre juniorer avgör matchen ikväll. Unge, tuffe backen Bibic kvitterar. Målvakt Hanses är briljant i slutsekunderna och 16-årige (!) Filip Forsberg sätter den första straffen stensäkert. Nästa säsong kan bli riktigt rolig.

---



Den här lilla tjejen gör såklart stora framsteg.
Ikväll höll jag Filippa under magen och flög runt med henne till stor förtjusning. Nacken var spikrakt uppe och hon kollade runt hela tiden. Och som synes på bilden ovan från helgen sitter hon också stabilt med lite hjälp av Bettinas hand.

---

Nu är det snart läggdags innan en ny dag i allmänhetens tjänst tar fart.
Imorgon är det internationella kvinnodagen och vi satsar på att ha enbart kvinnor med i intervjuerna i sändningen. Den stora utmaningen blir att hitta en kvinnovinkel på Brynäs intåg i SM-slutspelet mot Färjestad. En elak, men mycket rolig tunga på jobbet löste dock problemet:
- Hur lätt som helst, Brynäs lag är ju fullt av kärringar...


RSS 2.0