Älvkarleby

Dagens lokaljournalistiska uppdrag tog mig till metropolen Älvkarleby, alldeles vid Dalälvens utlopp.

Uppdraget för dagen var att fånga älvkarlebybbornas åsikter om ett åtta år gammalt försvinnande som just nu håller på att upplösas i en delikat mordhistora.

Kort sammanfattning:
En man vid namn Christer Rhodin försvinner spårlöst i maj 2001. Hans nära släkting och hennes styvson anhålls då men släpps och det hela förblir olöst. För ett par månader körs fallet i Efterlyst och saker börjar hända. Så i fredags häktas samma par igen, på sannolika skäl (den starkare graden) misstänkta för mord. Polisen vägrar säga ett knyst om bakgrunden till häktningen.

Så jag åker till huset där han bodde. Jag tar bilderna, åker sen in till "centrum" för att fånga lite lokala röster om fallet. Det skulle visa sig lättare sagt än gjort. Jag blev nog kvar i lite drygt en timme bara för att få tre personer att spekulera lite. Mycket frustrerande, samtidigt som lunchen kom och gick.

Nu till saken.
Jag kom i alla fall därifrån till slut och passerade då denna läckra plats:


Den gamla bron vid Vattenfalls nuvarande anläggning. Det finaste var dock inte bron, utan...


...det var utsikten som fick mig att stanna till en stund trots påtaglig hunger.


Utsikt nedströms.


Jag gillar historiska informationsskyltar.


Med den här gillade jag mest av allt uttrycket "Leksandskarlar".

Sen bar det av mot Gävle för ett stopp på Statoil vid södertull och inhandling av dagens lunch: Stora Mosmenyn med två grillade, räksallad och grillkrydda på moset. Lägg en pucko till det och dagen är räddad.

---

Fick det bekräftat idag.
Vi kan hämta bilen på fredag. Sweet.
Fick också veta av Lennart att den tidigare gått som hyrbil på Arlanda.
Och det var tydligen positivt.




Svarta Pärlan

Idag har vi köpt en ny bil.
Efter ett par månader av funderingar, kalkyler (gjorda av Bettina) och letande åkte vi idag till Uppsala för att titta på ett par bilar vi kollat in på nätet. Den ena såldes igår och den andra gick idag precis när vi kom fram till Upplands Motor. Så där stod vi med lång näsa och allt lutade åt fiasko. Men så kollade Lennart (vår säljare) på datorn och hittade snabbt ett par alternativ. Bettina, som sedan länge slagit fast att hon inte ska ha något annat 'n en svart bil, fäste snabbt blicken på skärmen och utbrast:
- Där! En svart. Den vill vi kolla på.

Den var precis nyinkommen och var inte ens tvättad eller städad, men direkt i det ögonblick när jag såg den så visste jag att vi skulle åka därifrån som Volvo-ägare.

Ungefär såhär såg det ögonblicket ut:

Volvo V50 2,4 Kinetic årsmodell 2008. 5-cylindrig motor med 140 kusar.
Automatväxlad och med 34379 km på mätarställningen. Rena fyndet.

175 lakan. En rejäl slant såklart men vi kom fram till att det var det värt för en så fin (och svart) bil. Vi fick visserligen lägga till ytterligare nästan tio tusen för vinterdäck (med 16" lättmetallfälg) men slutpriset och låndealen vi fick var ändå ok.

Det här köpet kan ju framstå som en smula impulsivt och förhastat, men vi har räknat på det. Eller rättare sagt, Bettina har räknat på det.


Min privata revisor in action.

Sen åkte vi ut på en provtur. För egen del var det till en början lite ovant med automatlådan. Bettina fick ju till exempel köra ut från Volvo. Vore ingen höjdare att sätta full gas rakt in i första bästa XC90.


Här har vi åkt till tillräckligt stor yta för att jag skulle kunna ta mina första
automat-kliv (Bettina försöker diskret smyga in i bild).

---

IBK Runsten B - IK Brynäs   7-5
En mycket skön seger inkasserades igår i mitt lags premiär i innebandyns div. 4 Gästrikland.
Jag fick stå hela matchen och gjorde en helt ok insats om jag får vara min egen betygsättare. Godkänt. Jag tog det jag skulle ungefär. Men inte mycket mer.

Först var jag osäker på om jag skulle få starta över huvud taget.
På träningen i fredags kom nämligen en av de tre målisarna från A-laget (som lirar i div.2) och tränade med oss. Han togs ut i matchtruppen och jag såg mina spelchanser krympa rejält. Men vi har en väldigt bra coach just nu och han lät mig spela.
En ganska lurig situation för tränaren dock eftersom den andra målisen ju skickas ner i B-laget, just för att få speltid.
Så vem ska han spela?
Killen som har tränat med laget hela försäsongen och har lagets förtroende men som är lite sämre (jag) eller killen som kommer uppifrån och av A-lagstränarna förväntas få speltid och dessutom säkert håller högre klass? 

För egen del så hade jag tagit en bänkning utan vidare. För lagets bästa ska den bästa spelaren på varje position spela. Allt annat är bara fel. Men jag vet inte hur han resonerade. Jag fick ingen motovering utan gick bara in och försökte spela så bra jag kunde. Lyckligtvis blev det seger och ett par riktigt svettiga räddningar i sista perioden när vi var pressade.

---

Resten av efter middagen har ägnats åt Formel1. Singapores GP.
Nu ska jag sitta ner och sortera lite bruksanvisningar och skruvar från inflyttningen. Har bara skjutit upp det i ett år ungefär. Sen om det hinns, blir det en sväng till återvinningscentralen innan det vankas middag på restaurang Helt Enkelt vid Rådhustorget. Söndagen avslutas sen med bio. "Flickan som lekte med elden".

En skaplig söndag skulle man kunna säga.

--- 

Någon som vill köpa en bättre begagnad SAAB 900 från 1995?

Markström spikar igen

Bagarväckning imorse.
03.30 är alltid lika jobbigt. Man är liksom inte skapt för att stå upp vid den tiden på dygnet. Ändå segar jag mig upp i mörkret. Bettina rör inte en fena. Snusar vidare i långa andetag. Drar på mig högen av kläder jag lagt fram och klunkar lite nyponsoppa innan jag strax därefter susar ner för söderbacken och korsar Gavleån.
Ett par minuter senare larmar jag av på jobbet och knäpper igång datorn, ögnar igenom tidningarna, ringer polisen och tar en slurk kaffe. 04.10. Okristlig tid.
Desto skönare är det ju förstås att komma hem tio minuter över tio och veta att man gjort sin arbetsdag. Sex timmar fast betalt för åtta och med tvåhundra spänn i stiga-upp-tillägg.
Då känns det helt plötsligt väldigt värt att gå upp snortidigt.

---

Seriepremiär på lördag. Vi tar emot Brynäs på hemmaplan.
Det borde bli seger. Det känns bra på träningarna och vi verkar kunna ställa ett rätt bra lag på benen.
Hoppas också att jag får stå. Vi är tre målvakter som tampas om förstaspaden.

---

Det blev hockey på jobbet igår. Äntligen.
Ena dagen bankrån i Gnarp, den andra införreportage på elitseriepremiären i Läkerolen.
Kontrasternas jobb.

Här har vi inslaget:
http://tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/gavle?videoId=1.1227008&renderingdepartment=2.41384


Två junisar värmer upp Jacob Markström på den sista träningen inför premiären borta mot Timrå.

Markan såg het ut. Självsäker. Och stor som ett j-vla hus. Han gick av isen förbi mig när jag fipplade med kameran inför intervjuerna. Med grillorna är han lätt två meter lång och skydden gör honom nästan lika bred. Inte konstigt att det är svårt att göra mål på grabben.
Född 1990 är han, snorungen.

---

Lyxfällan snart.
Det enda av Bettinaprogrammen jag kan se på.
Riktigt briljant tv emellanåt.

Två kokta med bröd i Gnarp

Kom till jobbet imorse i tron om att det skulle bli en soft dag i Läkerol arena med ett par intervjuer inför morgondagens premiär för Brynäs borta mot Timrå.

Strax efter tio ringer det i telefonen hos nyhetschef Jimmy. Bankrån i Gnarp. 16 mil norrut. Bara att åka. Ställde in hockeyintervjuerna i bilen och satte högsta fart norrut längs E4:an. Kom fram strax efter 12-tiden till ett sjukt öde samhälle. Tog lite bilder på banken, synkade (fackspråk för TV-intervju) en säkerhetschef från banken, gjorde en "ståuppa" framför banken, synkade polisen och vände sen hemåt igen. Stannade på Statoil i Gnarp och slängde i mig dagens lunch: två kokta korvar med bröd och en Pucko.

---

Förlust på straffar för Leksand i söndags borta mot Bofors.
Leksand var mycket slöa och förtjänade knappast alla tre poängen. Men jag förväntade mig inte heller att laget skulle vara på topp efter tre matcher på fem dagar och bortamatch i Karlskoga en söndagkväll.
Däremot förväntar jag mig att Borås får på nöten ordentligt hemma i Ejendalen på fredag kväll.

---

Kom tillbaka till redaktionen strax innan fyra och fick snabbt ihop grejorna och kunde strax efter fem lämna ifrån mig ett inslag i tre olika versioner. Hade precis fixat namnskyltarna när jag ringde till polisen och kollade läget.
- För en halvtimme sen grep vi två misstänkta rånare i utkanten av Sundsvall, sa han nöjt.
- Eeh, jaha, hmm...tack då, svarade jag

Med en kvart kvar till deadline är det bara att bygga om hela inslaget med utgångspunkt från att rånarna är gripna och inte jagade. Lyckligtvis var nyhetschef Jimmy kvar och vi lyckades få ihop det någorlunda.

Se resultatet här:

http://tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/gavle?videoId=1.1223291&renderingdepartment=2.41384

Kortklippt

Måndag med falukorv och snabbmakaroner till middag.
Ett ganska vanligt inslag i vår vardagsmeny. Falukorv är väldigt underskattad husmanskost skulle jag vilja påstå. Trots att det har stått på bordet (minst) en gång i veckan sen studenttiden så tröttnar jag aldrig på det. Och det måste ju vara något speciellt med det. Blodpuddingen och tonfiskröran med pastaskruvar kräktes man ju på efter en halv termin. Men falukorven smakar liksom bara så jättegott varje gång. Mysko.

---

En helg med besök har passerat. Nio goda vänner från tiden i Kalmar kom hit vid lunch i lördags och for hemmåt drygt ett dygn senare. Ett mycket kärt återseende.


Jens, Rödis, Pontus, Mackan och Papas.


En mycket prestigefylld Boule-match inledde kvällen.


Innan Nintendot gick varmt.


Damerna var hjältar i köket. Den hemmagjorda pizzan blev en succé.



Sen började bilderna bli suddigare och suddigare. Skumt.


Det är märkligt när man tänker på det. Människor med så olika ålder, bakgrund och värderingar träffas på ett ställe och så är det något som för dem samman. Vad är det som gör att man vill sitta och prata med just dessa kvällen efter? Hur sorterar man? Hur sorteras man?

---

Innebandyträning ikväll. 21.30-22.30. Skön tid.
Som lök på laxen är den i en fullkomligt usel hall. Bedrövligt golv, inga omklädningsrum och planen är ungefär lika stor som ett pingisbord.

Jag har säkert klagat på hallen förut i den här spalten men det skiter jag i. Den förtjänar att klagas på.

--

Tänker lite till och kommer fram till följande:
Bland de som kom till Gävle finns det egentlígen bara en sak som för oss samman (förutom viljan att läsa tre år journalistik på högskolan). Och det är ett stort intresse för sport.
Kan det vara så enkelt?

---

Bettina skickade iväg mig till frisören i lördags förmiddag.


Det gjorde hon rätt i. Så har jag tolkat alla glada tillrop på jobbet idag.
Dessutom var det ganska skönt att bli av med det halvkilo hår jag hade hängandes neråt axlarna.




Seger

Torsdag.
En typisk torsdag.
Dagpass på jobbet och pressträff ute i Gävles gamla hamnområde. Här ska det saneras miljögifter det närmaste året. Under slutet av 1800-talet och en bra bit in på kommande sekel släppte man ut kopiösa mängder stenkolstjära rakt ut i Stenebergskanalen som fortsätter ut i havet. Inte så positivt för miljön i området, om man säger så.

---

Vinst med 3-2 i premiären för Leksand.
Såg inte matchen men vad jag har förstått så var det en ganska orättvis seger. Må så vara, men flest mål vinner och LIF gjorde ett mer än Västerås. Här är tre anledningar till att jag är sjukt nöjd med segern:

1. Den kom på bortaplan (den enda bortasegern igår).
2. Man vände 1-2-underläge.
3. Jocke Eriksson stod i mål och gjorde det bra.

De här grejerna gör att man får det där lilla extra självförtroendet som är så viktigt i början av säsongen.

---

Löning närmar sig och lite fräscha slantar kommer inte att sitta fel.
Det är rätt märkligt egentligen. Det spelar ingen roll hur mycket eller lite stålar som tickar in på kontot. Likförbannat gör man av med allt.
Å andra sidan har det varit lite projekt under sommaren som sugit pengar ur plånkan.
Köksbygge, 25-årskalas, semester.

Äntligen rymmer budgeten lite skivköp igen.
-Winnerbäcks nya är ju relevant.
-Mustasch kommande känns väldigt spännande.
-Mastodons senaste är för bra för att inte ägas.
Bland annat.

En kul grej med Mustasch är att sångaren Ralf Gyllenhammar är son till Volvos förre vd PG Gyllenhammar. Sedan jag fick reda på det är göteborgsbandet automatiskt ett av mina favvoband. Som tur är gör de dessutom jäkligt skön musik.

www.myspace.com/mustasch




TV-fred

Idag börjar Champions League med mitt Man United borta mot Besiktas.
Imorgon spelar Leksand sin första match och Zlatan möter Inter.

Samtidigt är det Idol, Ensam bonde söker, Mamma söker fru, Kändisdjungel, och fan och hans moster på andra kanaler.
Bettinaprogram.

För två timmar sen åkte jag därför och köpte en teveapparat till. Den ska sitta på väggen i sovrummet och lär vara räddningen från ett fullskaligt TV-krig här hemma.



32 tum. Extrapris på Siba. Värt varenda slant.

---


Det här var min utsikt för ganska exakt två veckor sen. Känns överkligt.

---

Nu ska jag göra pannkakor.

Panikattack i sömnen.

Klockan ringde 03.30 inatt.

Dags att ta ett morgonpass igen. Problemet vara bara att jag somnade strax efter midnatt (tidigast). Så det blev inte många timmar att vila för stackars hjärnan.

Nattens höjdpunkt var annars Bettinas panikattack. Klockan var runt 23.30 och jag höll äntligen på att somna. Då märkar jag hur Bettina hastigt rycker till, närmast flyger upp och utbrister:
- Det är något stort och äckligt som rör sig här vid kudden!
- Nej, det är bara jag här...lägg dig igen nu, svarar jag en aning paff.
- Okej, är du säker?
- Ja..sov gott nu raring.

Det kanske blev en titt för mycket på insekterna i Kändisjungeln.

---

Gårdagens fiasko var annars deckaren på TV4 kl21.
Vi bänkade oss och väntade högklassig spänning baserad på Ljungsteds romaner.
Vad vi fick var förfärligt tysk-dubbad, segdragen....jag-vet-inte-vad. Spännande var det inte i alla fall.
Det enda som höll klass var miljöerna och de svenska skådisessen Tomas Hanzon och (framförallt) Per Moberg.
Vi uthärdade eländet fram till 22-nyheterna. Sen var det godnatt.  

Varför gör inte Moberg mer film. Han är ju briljant som skurk. Vem mins honom inte som den obehagligt sliskige typen i "Rederiet"?

---

På onsdag smäller det.
Leksand borta mot Västerås. Torsk mot Färjestad med 4-0 i genrepet. Känns inte helt bra med de stora siffrorna. Men Västerås är inte FBK och får bara Jocke Ericsson chansen i mål tror jag stenhårt på seger. 
Tipset är vinst med 4-1.

---

Jag tänker inte ens gå in på vad jag tycker om jag-vet-inte-vad-deckarens gestaltning av den så kallade reportern och hans fotograf. Fjantigt omodern utrustning, ingen miljöljudsmick på kameran och ena scenen sladd till micken och den andra inte. Säkert bara jag som arbetsskadad som  märker detta men det gjorde det ju inte lättare att smälta det hela. Reportern var också dubbad. Nästan alla var dubbade. Brr.






Tillbaka i verkligheten.

Det har varit tyst här ett tag nu.
Semestern är slut och en vecka med arbete och träning ligger bakom.
Vardagen är tillbaka och hösten är här. Känns rätt okej ändå.

Veckan i sammanfattning:
-Måndag: Pressträff i Skutskär. Ny energilösning på pappersbruket. Träning 21.30-22.30
-Tisdag: Gävle kommun fick 70 miljoner i bidrag av regeringen. Jagade kommunalrådet Carina Blank hela dagen utan svar i telefon. Vid två åkte jag till kommunhuset och ställde mig utanför mötesrummet och väntade. Fem minuter senare kom hon ut och sa: "Jag hörde att du skulle stå här och vänta, TV brukar gå snabbt så vi tar det på en gång". Tre frågor senare var jag påväg tillbaka ett rätt sjysst inslag sattes ihop.
-Onsdag: Skoljoggen 2009 startade dagen. 130 ungar startade nere i Boulognerskogen. Det blev kaos. "Jag vill vara med!, Varför är du här?, Är du en reporter?, Är det kul att jobba på TV4?". Fick ändå med mig bra material hem. Höstsol i fin grön park och barn som säger bra saker = succéinslag. Kl.12 var det presskonferens på Landstingets huvudkontor. Dagens stora lokalnyhet släpptes: "Vaccineringen mot den nyainfluensan startar den5:e oktober - barnen går först." Två inslag på samma dag. Inte ofta.
-Torsdag: Vi vill gå vidare på influensan och söker ett så kallat "case", altså i det här fallet en person som smittats av influensan och blivit frisk. Tvärnit. Läkarna vägrar (som väntat) att lämna ut någon identitet. Nyhetschef Jimmy gräver fram ett nytt jobb. Kyrkoval. Yes, tänker jag. Precis min specielitet. Intervjuar två som går till val på att vara partipolitiskt obundna. Varje dag lär man sig något nytt. Träning 17.30-18-30.
-Fredag: Pressträff på Gävle Slott. En delegation med landshövding Barbro Homberg i spetsen har varit i Kina och fjäskat i en vecka. Ska tydligen fixa hit jobb i massor. Intervju med Barbro och Bollnäs kommunalråd. Ett standardinslag som förhoppningsvis gjorde någon lite visare på fredagskvällen. Träningsmatch 17.30-19.30. Vi vann mot Strömsbros juniorer med 11-6. Rätt enkel seger. Släppte ändå in tre mål, vilket var lite irriterande. Skönt dock att få lite matchträning.

---

Hösten får mig varje år att tänka på hösten i lumpen 2003. Vet inte varför men antar att tiden gjorde ett visst avtryck i bakhuvudet. Både fina och jobbiga minnen.
Numer minns man förstås mest de fina. Mycket frisk luft och pang pang i skogarna utanför Strängnäs.


Regementets dag någon gång i oktober. Min PBV 401 utställd för barnen att kolla i.
Jävlar vad sand det var inuti sen. Bara att gnugga i garaget.

---

Kreta var en höjdare. Det är nog inte det sista besöket där.


Mylos beach från lunchbordet.


Elafonissi


Vår grymma hyrbil


Trevliga vyer från vägen.


Besök vid Malemes tyska krigskyrkogård.


Besök i Paleochora på sydkusten.


Middagsdags i hamnen i Chania.


En viss Ibra har precis avgjort mot Ungern.

---

Helg igen då.
Idag har jag för första gången på ett bra tag fått tid att städa lite. Plocka med papper och putsa på kaklet i köket. Städa toaletten och vika tvätt.
Eftermiddag nu med lite dataspel och Zlatan på teve. Man Utd möter Tottenham 18.30 men orkar nog inte gå ner till sportbaren. Blir nog matlagning och en whisky istället.
Imorgon ska jag "jobba". Gefle tar emot IFK Göteborg och nyhetschef Jimmy undrade om jag ville hänga med och dra in en initervju efter matchen. Inte mig emot.


RSS 2.0