Lördagspyssel

Första "lediga" helgen på mycket länge. Det har varit kryssningar, studenter, jobb och allt möjligt att åka hem till i över en månad nu. Lyan i Uppsala börjar bli full av prylar och är ganska svårstädad. Men har gjort ett försök idag när Bettina jobbar.

Tvätt, disk, dammsugning, våttorkning och allmänt plock. Innan allt detta tog jag dessutom en biltur utåt Boländerna för att köpa spolarvätska och kedjeolja på Biltema, hämta ut salva på Apoteket och handla jasminris på Coop. Nu är allt nästan klart, ska bara vika tvätt.

Läste nyss en intervju med Lars Winnerbäck i senaste numret av Sonic (som jag köpte på Coop). Första intervjun han ger på fyra år. Mycket intressant läsning som får en att se fram emot den 23:e augusti. Då spelar Lasse på Stångebro i Linköping och givetvis har vi biljetter.

Nu ska det vikas tvätt och lyssnans på LW. Sen GTA IV.


Grillmästare sommar 2007. Vegetarian-Pontus är orolig att jag ska nudda
hans grönsaker med min enorma flintastek.

Peace & Love

Jag har egentligen sovmorgon till åtta, men i vanlig ordning har jag svårt att somna om när jag vaknat. Kom hem från jobbet 02.10 igår efter en heldag på Peace & Love i Borlänge. Jag har ju haft tråkigare dagar på jobbet. Såg Miss Li och The Hives. Lokala artister båda två faktiskt (Borlänge resp. Fagersta). Och båda två är faktiskt helt enastående liveakter. Till exempel förstår jag nu varför The Hives har rykte om sig att vara ett av världens bästa liveband. Pelle Almqvist är ju helt otrolig på scen, måste ses för att förstås.

---

Min käre vän och kollega Edin hade en inte fullt så upphetsande dag på sitt jobb för tevekanalen 24NT i Norrköping. Han skrev i SMS: Jag täcker Kristdemokraternas riksting just nu. Hägglund på scen. Kalla kårar.
Han blev om möjligt ännu mer illa till mods när jag avslöjade mitt uppdrag för dagen.

---

Den enda nackdelen med gårdagen (förutom att jag missade In Flames) var att jag blev så j-vla sugen på att festivala själv. Ta en kall, hänga vid campen, och sen dra på konsert. Det måste bli nån form av festival nästa sommar!


Ovan: ganska nöjd publik på Miss Li.


Lagerbäck nöjd

Ryssarna piskade även Holland. 1-1 efter full tid men i förlängningen inget snack. Ryssland öste på md sin fullständigt ofattbara offensiv och pangade dit två mål när Holland var trötta och väntade på straffar. Rättvisare seger får man leta efter.

Men hur bär han sig åt? Denne Hiddink. Inför VM 2002 tog han sig an Sydkorea (!) och förde laget till en osannolik fjärdeplats. Inför VM 2006 hoppade han på det till synes omöjliga uppdraget att ta Australien till VM och vidare från gruppen. Men visst lyckades han, även om det blev respass redan i åttondelen mot Italien (som ju sedermera vann hela skiten). Två imponerande tränarbedrifter minst sagt och nu gör han samma sak med ett på förhand utdömt Ryssland. När Hiddink ger ut sina memoarer står jag först i kön.

Spanien-Ryssland i ena semin. Snacka om att Lagerbäck är nöjd med det. När han i fortsättningen får frågor om hur vi kunde misslyckas med avancemang från gruppen kan han bara säga: "Näämen om du tittar på den starka grupp vi hamnade i tycker jag ändå att vi står för en godkänd insats i slutändan, också med tanke på dom skador vi hade på truppen"  Punkt slut.

---

Gårdagens succé var att jag blev ackrediterad till Peace & Love. Två veckor sen med ansökan men det hjälpte med ett litet smörmejl till pressnissen och saken var biff. Uppdraget blir att ta pulsen på festivalen i ett inslag till fredagsmorgonen. In Flames spelar 00.45 natten till fredag. Det svider att behöva inse att jag förmodligen missar den tillställningen. Får nöja mig med The Hives 19.30 och sen åka tillbaka och redigera och snegla på EM-semifinaler.

Fiasko. Kort och gott.

Ryssland-Sverige, 2-0. Fiasko.

Det handlade om två timmar fysisk och psykisk tortyr. Jag mådde helt ärlgt talat illa i första halvlek när ryssarna totalt slaktade oss. Det var rött överallt. Sverige hämtade sig något i andra men var verkligen aldrig nära.

Festen är över.

Hur kunde de ske då? Den största anledningen, tror jag, är att Lasse L inte av att motivera spelarna tillräckligt. Det är allvarligt och därför måste han ställa sin plats till förfogande. 

Hiddink klarade av att motivera  sina mannar och därför spelar Ryssland kvartsfinal mot Holland ikväll. Men där måste det ta stopp. 4-2 till de orangea.



Tre sorters spänning

Hemma ganska skapligt idag, Jobbat morgon och slutar då. 11.30. Har nyss sökt ett jobb på Corren i Linköping, dom ska starta upp en ny teve-kanal och söker videoreportrar. Känns spännande.

---

På tal om spänning. Ikväll avgörs allt för Sverige. Möte med Ryssland och en plats i kvartsfinalen står på spel. I bilen på väg hem lyckades jag identifiera tre sorters spänning.

Förväntansfull spänning - som den inför Greklandsmatcen. Man vissten inte var Sverige stod, man visste inta hur bra Grekland var (de visade sig ju vara ganska usla men det är en annan story).

Avslappnad spänning - som den inför Spanien. Vi vann den första matchen i efter rätt bra spel och kunde gå in mot andra matchen med harmoni i truppen. Därmed ingen press alls på oss eftersom vi då inte "behövde" vinna.

Nervös spänning - som den inför matchen mot Ryssland ikväll. Usch, såhär cirkus sex timmar innan avspark är det en olustig känsla i magen. Förlust och allt är över. Vinst och festen fortsätter. För första gången i turneringen måste vi prestera - och det mot ett motstånd som är oroväckande oberäkneligt.

Jag vill inte känna samma känsla igen som jag kände efter spanienmatchen (se bild nedan). Det skulla jag kalla en omedelbar avgrundsdjup besvikelse. Förlust ikväll och risken är att besvikelsen övergår i vrede.

Men jag tror att vi vinner. Tips: 3-1, Henke gör två, Ljungan ett.

---



Jag och mamma

Bilder av besvikelse



Såhär munter var jag minuterna efter David jävla Villa avgjort med sitt 2-1 i Lördags. Foto: Bettina Johansson

Men efter tjugo minuter (och lite blåbärspaj) kunde man se lite mer positivt på tillvaron. Det räcker ju trots allt med oavgjort mot ryssarna på onsdag.

---

I övrigt en kanonlyckad studenthelg. Bettinas syster Helen tog studenten och vi var på plats strax utanför Linköping i fredags för att grattulera. I lördags var vi tillbaka för att hjälpa till med hemåtflytt och i söndags var det mottagning för släkt och vänner hemma i Valla.



Helens student. Mitt i succen slog fiaskot ned. Studentflaket kom två och en halv timme för sent och hela klassen missade paraden inne i Linköping. 8000 spänn i sjön.

Han levererade

Som någon krönikör skrev innan EM; Zlatan måste bli Ibra. Han som stundtals varit världens bästa spelare i sitt Inter. I matchen mot Grekland var Zlatan Zlatan i 66 minuter.
I den 67:e blev han Ibra.

Jävlar vilket skott.

Och vilket jubel. Flustret exploderade. Jag hoppade och skrek och trodde inte det var sant. Målet är ju heelt osannolikt. Tack Ibra, tack Henke och tack....Hansson! I kombination fulhet och viktighet är det tidernas svenska landslagsmål.

Spanien på lördag då. Har inga som helst förväntningar på den matchen. Vi har råd med en förlust. Just den känslan(som jag tror att många spelare också har) tror jag gör att vi kan ha en chans att skrälla i alla fall. Kolla bara på Tysklands blytunga fall idag (1-2 mot Kroatien). Ballack o co såg ju hyperstarka ut i första matchen mot Polen. Men idag såg det håglöst ut mot ett taktiskt sylvasst Kroatien.

Om Lagerbäck kan smida rätt taktik framför DVD:spelaren har vi som sagt definitivt chansen.

Nedräkning

Sitter på jobbet och har precis inhandlat en sverigetröja för 300 riksdaler. Nu är det inte många timmar kvar. Slutar 17.00 sen blir det full fart mot Uppsala. Möter upp med Lindström (aka Ace) utanför Flustret 20.00.

Gudars vad nervöst det börjar bli. Sidledsdanne är den stora överaskningen i startelvan. Har aldrig vart ett större fan av honom men känns bättre med honom på mitten än med en matchotränad Linderoth eller en Källström ur form.

Avspark 20.45.

Zlatan levererar

Jävlar vad spännande det är. För en sportälskare känns de närmaste veckorna som paradiset. Två direktsända matcher om dagen. Så många bra lag, så många heta spelare. Så mycket känslor. Och så mitt i altihopa finns ju Sverige med. Helt galet egentligen.

Sverige går in i turneringen imorgon då de möter Grekland. Betydelsen av den matchen är enorm. Förlust och det är i praktiken kört. Vinst och vägen till kvartsfinal ligger öppen. Kryss...ja då blir Rysslandsmatchen den dödsviktiga istället.

Jag tippar 2-1 till Sverige. Zlatan gör båda.


Två dagar i Hassela

Jag har spenderat de senste två dagarna i en skogsbrand. I trakterna kring Hassela i norra Hälsingland rasar sen  i fredags en av de absolut värsta skogsbränderna genom tiderna i Sverige. Har dragit in ett antal intervjuer som bland annat sänts i riksnyheterna. Har gått kanon men dryga 20 mil enkel resa (Gävle-Hassela) sätter sina spår. Speciellt som jag har ytterligare 10 mil hem till Uppsala efteråt.

I måndags träffade jag journalistlegenden och kollegan Bo Holmström. Han kom upp från Stockholm och tog över TV4-verksamheten när jag åkte mot Gävle strax efter tre på eftermiddagen. Bosse är ju bland annat känd för de klassiska orden "Lägg ut! Lägg ut!" i direktsändning då västtyska ambassaden stormades av terrorister 1975.

När ska dom lära sig?

I torsdags var det så dags. The longly anticipated In Flames på Gröna Lund. Den riktigt hårda rockens intåg på den folkkäraste av scener (nä skansen kanske är strået vassare). Hur det var? Fullständigt underbart makalöst. Planen framför scenen är fullsmockad och 15 000 fans exploderar när de första tonerna av "Cloud Connected" sipprar ut ur högtalarna. Alla hoppar i takt och vrålar ut textraderna, på scen står Anders Fridén o co bara och flinar samtidigt som de spelar. Som vanligt möter man 13-åriga tjejer (och pojkar) som ser dödsförskräckta ut och letar sig bakåt i publikhavet. När ska dom lära sig? Kan inte någon berätta för dom att det är som ett karate/boxningspass att stå längst därframme på en hårdrockskonsert. 

För min del innehöll konserten två solklara höjdpunkter.

Den första är när "Only for the Weak" drar igång. 30 000 fötter hoppar upp och ner samtidigt och Grönan skakar. Helt underbart, jag får gåshud bara av att tänka på det.

Den andra är när en av Daniel Svenssons trumpinnar landar i min famn. Efter första eller andra låten kastar han ut två stycken utan att jag märker något. Jag greppar snabbt pinnen med två händer. En kvarts sekund senare försöker ungeför tio händer till slita den hur händerna på mig. Som tur är står kusin Vigge precis bredvis mig och hjälper mig att hålla undan gamarna. Vi lyckas till slut komma loss och drar oss tillbaka. Succé!

---

Bettina är just nu i London med sin syster Helen på en weekend-resa. Så jag passade på att dra iväg till Stockholm i helgen och hänga med lite gamla polare från Kalmar-tiden. Vädret har varit helt kanon och bland annat vi tillbringade hela lördagen på Gärdet där vi åt baguetter , sparkade boll och drack pilsner. Passade på att lägga säsongens första bränna på axlarna.

image11

Succén är ett faktum. Chelsea-Rödis, Mackan, Edin, Jens och Kim på Gärdet.

RSS 2.0