Framsteg

Det går fort nu. Brukar man säga om Filippas små och stora framsteg. Känns som det stämmer mer än någonsin nu. Framför allt gäller det språket och förmågan att förstå vad vi säger. Hela tiden upptäcker vi att saker vi säger faktiskt uppfattas och ibland också besvaras av Filippa. En svårbeskrivlig känsla.

Bland annat kan hon nu också nicka som ja-svar. Förut skakade hon på huvudet åt allt. Det började lite smått i förra veckan och har bara fortsatt. Det framsteget kan mormor Birgitta ta åt sig av. Hela förra helgen när vi var hemma kämpade hon med nickandet. Hela tiden till synes utan respons, men någon vecka i efterhand verkar det ha sjunkit in.

Idag var vi också på Posten och hämtade hem nästa framsteg. Pottan. En klassisk Babybjörn (av modern variant). Hon verkar gilla den. Nu återstår bara arbetet med att lära henne vad den är till för. Ska stå på toaletten och bli en vana för henne att se. Enligt ovan så sker ju inte framsteg över en natt. I alla fall inte de flesta.

Bilder: En mkt nyfiken tjej packade upp pottan och provade den.


Miljonblommor

Hon är lite dålig själv på att skryta. Så då får jag göra det åt henne. Min Bettina, en av Sveriges absolut bästa resesäljare. Igår kom hon hem med en blombukett. De var inte till mig. De var till Bettina från hennes chef Lena. Miljonblommor, heter det. Hon har sålt för närmare 2,5 miljoner kronor den här månaden. Smått otroliga siffror i branschen har jag förstått. Stolt!

Idag blir det dock inte en så produktiv dag skulle jag tro. Spanair gick i konken med omedelbar verkan igår och telefonsamtalen med frågor lär hagla.

Själv ska jag slå mig ner i soffan och se herrarnas störtlopp från Garmisch Partenkirchen.


Instagram

Fotoappen som är så poppis är det av en anledning. Den är väldigt rolig att leka med och bilderna blir riktigt fräsiga.

I eftermiddag drar jag och Filippa till Maxi. Vi insåg igår att det är det enda tillfället vi har att storhandla. På lördag jobbar Bettina och efter det har jag match. Söndagen ska vi till Ikea och sen pyssla med sovrummet.

Bilder: två resultat av Instagram.
Listan med stort L. Tur att Filippa gillar att åka i varuvagnen.


Besök

Förmiddagen har gått snabbt. Jobbarkompis Sven och lilla Mova (4 mån äldre än Filippa) har varit på besök. Vi har pratat om att träffas sen i november men sjukdomar och annat har hela tiden kommit i vägen. Tur att det blev av idag! Nästa vecka ska vi på returbesök till Kungsgården, en kvarts bilfärd utanför Gävle.

Full fart med lek blev det och tjejerna kom jättebra över ens. Filippa tvärslocknade just in i sin middagslur. Lite städplock nu och sen tennis. Djokovic va Ferrer i kvartsfinal.


Ny stol

Breaking news från Karin Källs. Filippa premiärsatt på morgonen sin nya stol. Ägnade merparten av den sena söndagskvällen åt att skruva ihop den. Krånglande låsmuttrar drog ut på det.

Övriga nyheter. Det har fallit närmare decimetern snö här på förmiddagen. Det bäddar för en pulkatur på eftermiddagen.

Och så sport. Pappaledighet + Eurosport = nyväckt tennisintresse. Tittade mycket när jag var yngre med pappa men avsaknaden av Eurosport på senare år har gjort att jag glömt bort hur spännande en bra tennismatch kan vara. Just nu möter toppseedade serben Djokovic den hemmaspelande veteranen Hewitt i fjärde omgången av Australian Open. Ska bara kunna sluta på ett sätt.


Nytt försök

Testar med bilderna igen.

Den första är från Trolldal i lördags. Vi hälsade på syster, pappa och Eva som engagerade sig i dagens tävlingar. Filippa spanade på hästar.

Den andra är från imorse. Filippa hjälper farmor med tvätten.


Kranjska gora 2012

För nästan exakt två år sedan bänkade jag mig här hemma hos mor i Katrineholm i soffan framför vinterstudion. Alpint från Kranjska Gora. 23 minusgrader då. Knappt en enda idag. Ingen Filippa då (knappt påtänkt). Världens underbaraste dotter idag. Vaknade 05:55 och det var bara att kliva upp efter ett hopplöst försök att söva om henne. Nu slår klockan snart nio och jag bänkar mig ännu en gång framför vinterstudion och Kranjska Gora. Filippa underhåller mamma och Tobbe för fullt.

Lagom till Filippas middagslur bär det av norrut igen. Arsenal-United och sen en ny Beck på fyran. Där har vi söndagen.

Här nedan skulle egentligen två fina bilder publicerats men blogg.se- appen krånglar (inte första gången) så de får komma vid ett senare tillfälle.


Monstret

Ibland byter hon skepnad, vår lilla fina Filippa. Hon vrålar sitt allra yttersta och är jättearg. Monstret brukar vi kalla henne då.
Som igår natt. Hon vaknade av någon anledning vid elva-halvtolv och blev pigg. Vägrade somna om. Vi tog in henne till vår säng där hon snart satt upp och lekte tittut och ville busa. Jättepigg och jätteglad. Till slut fick jag nog och gav mig f-n på att hon skulle förstå att det var natt och sovtime. Jag la henne i sin säng och Monstret vaknade. Bettina fick öronpropparna och jag ställde mig utanför dörren och väntade. Gick in två-tre gånger och satte i nappen. Lika förbannad tjej varje gång.
Men till slut blev det längre mellan skriksalvorna och efter cirkus trekvart hade hon somnat. Sen sov hon bra till i alla fall till kl sex i morse. 
Alltid något. En trött pappa var det då.

Men det växlar fort. NAtten till idag sov hon hela natten fram till 06:30 på morgonen. Det är en obeskrivligt skän känsla att sova oavbrutet en hel natt. Märkligt vad ändrar sina värderingar som småbarnsförälder.

Veckan har annars vart lugn. En fortfarande småkrasslig Filippa har varit inne för det mesta. Men igår växlade vi upp ordentligt. Babysång och äventyrsbad med Pär och lille Noel igår. Öppna förskolan idag på förmiddagen och diverse ärenden nu på eftermiddagen. Och ikväll bär det av söderut i bilen. Bettina är ledig fredag och vi passar på att ta en långhelg i Katrineholm.

Lite bilder på Filippa från mobilen från de senaste dagarna.


Humöret sviktar ordentligt när tänder är på G. Avd. ont i munnen.


Kladdigt blev det så både stolen och Filippa fick en dusch. Uppskattat.


Smygbild från i förrgår. Hon inte bara rasar ner burkar numer. Hon vill bygga oxå. Pappa tackar för det.


Favoriträtten. Potatismos, korv och majs. Mmmm, säger Filippa.


Sololekis på öppnis imorse.


Det är nära nu

Filippa är nu inte många dagar från att lära sig gå. Det är i alla fall så det känns. Utan att tänka på det har hon idag flera gånger tagit två-tre steg mellan möbler. Hon reser sig också själv upp från sittande på golvet rätt vad det är. Spännande framsteg. Nu blir det fortsatt hårdträning med gåvagnen i veckan!



I övrigt en lugn söndag. Vinterstudion, grannar på fika, städning, tvätt och lasagne till middag.


Tandvaka

Klockan närmar sig halv ett natt mot fredag. Filippa är klarvaken och vill minst av allt sova. Förmodligen har hon ont som tusan i munnen. Och i magen. Har läst att när tänderna kommer kan det påverka magen. Så verkar det vara. Hon kryper runt här och dreglar, petar sig i munnen och pruttar om vart annat. Återstår att se vem som orkar vara vaken längst. Just nu är det repris av Sveriges Mästerkock (briljant program) och sen är det NHL-hockey. Tror att jag vinner.

Det är så jobbigt att se sitt barn ha ont men inte kunna hjälpa till. Man har ju ingen aning om hur det känns när alla dessa tänder ploppar fram. Lite svårt att minnas liksom.


Snorfabriken

Filippa hade sovit väldigt bra en längre tid. Hon toppade det med att sova från 19 till 08 natten mot söndag. Sen var det slut på det roliga. Hosta, snor och feber slog till i måndags och de senaste två kvällarna har hon varit vaken till midnatt och sovit högst en timme i sträck på nätterna. Rutinerna helt omkullkastade. Hon tar sig ofta mot munnen och dreglar massor, så förmodligen är det fler tänder på gång.

Stup i ett nyser hon och då gäller det att vara snabb med snorpappret. Annars hinner hon först med handen och kletar ut allt. Hon hinner först ganska ofta. Trodde inte att en så liten kunde tillverka så mycket snor.

Nu har hon i alla fall somnat in i sin middagslur. Tid att pusta ut och förbereda sig för eftermiddagspasset.

Som vi brukar säga när hon är besvärlig; det är tur att hon är det sötaste som finns.

Bilder: Hon går riktigt bra med gåvagnen nu. Full fart.
Inte lätt att ta bilder med mobilen. Hon vill åt den.
Bordet i vardagsrummet imorse. Sjukstuga it is.


Långhelg

Nu är de slut. Helgerna. Bara att bita ihop och se fram emot sommaren nu känns det som. Känns som det kommer gå fort. Först nästan två månaders pappaledighet till, sen ett par månaders jobb och sen är det nästan semester.

Bettina hade sin lediga torsdags i torsdags, sen var det röd dag i fredags och sen vanligt helg på det. En hel del mys i lugn och ro har det blivit. Inte ofta vi får chansen till det alla tre tillsammans. Men vi har också gjort lite nytta. Städ, tvätt, rensa de sista julsakerna bland annat. Och så ett litet projekt med köksbelysning.

Vi har länge pratat om att vi borde sätta upp spots under köksskåpen. Senast på Ikea köpte vi två paket spots för 249 kr styck.


Först pyssel med de sex sladdar som skulle in i huvuddosan. Julklappen med miniverktyg från pappa med familj kom väl till pass här.


Sen skruva upp spots och dosan (ett kapitel för sig) och dra sladdar.


Före.


Efter.

Jag är verkligen ingen händig person. Men man lär sig varje gång man pysslar och av de misstag man gör. Projektet ovan är långt ifrån proffsig genomfört. Undertill gömmer sig en hel del tejpbitar och sladdbuntar. Men det syns ju inte och så länge det sitter kvar är jag nöjd. Undrar hur proffsen gör.

---

Baaaba. Mammmma.

Filippa börjar verkligen lära sig de där små, men ack så vackra orden. Det är knappt man tror det varje gång de hoppar ut ur hennes lilla mun. Numera är hennes första reaktion vid rädsla eller vilsenhet inte alltid att skrika rakt ut. Inte sällan kommer det ett 'mammmma' eller 'baaaba'. Det kallar jag mänsklig utveckling.
Det blir nu så tydligt att vi är hennes viktigaste personer i hela världen.

Ännu så länge inga ansatser till att gå. Hon väntar. Det tycker pappa är klokt.



Läsa böcker är fortfarande bland det bästa hon vet. Eget bibliotek har hon.


Pulkafärd i fredags. Mkt uppskattat.


Glad tjej med tofs igår.

---

I torsdags gjorde julklappen från svärföräldrarna debut:


Det blev succé! (Grytan är julklappen)

Helstekt kyckling enligt farsans specialrecept lär stå på menyn fler gånger.
I alla fall om man frågar Filippa. Hon älskade det.

---

Imorgon sparkar vi igång veckan med finbesök av Sven och lilla Mova.
Jobbarkompis Sven har varit pappaledig sen i somras och ska tillbaka första februari.


GULD


Sovmorgon

Filippa sov mycket sparsamt inatt. Förmodligen pga tänder som är på väg. Hon är dessutom rejält snorig igen. Jag och Filippa var vakna först fram till midnatt, sen mellan 04 och 06 och sen sov hon till sju. Då ville hon gå upp men jag tog med henne in till vår säng och hon somnade tack och lov. Jag kände mig helt slut då efter natten. Sen sov vi till kl 10. En utvilad pappa och en utvilad dotter.


Dropbox

2012. Smaka på det.

Det låter verkligen som framtiden. Men nu är den här och åren går. Låter kanske gammalt och vuxet att uttrycka sig så men det är ju bara sanningen. I går kväll påminde Bettina mig om att jag fyller 28 i år. Och Filippa 2 år. Så sant, så sant. Men där är vi inte än. Vi är på dag nummer två. Jag tror jag är ganska bra på att leva i nuet. Ta en dag i taget och verkligen omfamna varje dag. Det är en egenskap på gott och ont. Men allra mest på gott.

Det du har just nu kanske du inte har imorgon. Det får bli årets slogan.

---

En sak vi inte har så mycket av just nu är snö. Även om ett litet hopp tändes igår kväll.



Vräksnö i flera timmar.

Men jag har allt för bra koll på vädret nu för tiden (klart.se-appen är suverän!).


Jag visste att plusgrader och regna väntade idag. Grannens snögubbe kämpar tappert.

Ska vi få någon sammanhängande period men snötäcke i år? Man börjar ju tvivla.

---

Grannen Therese är teknisk. Hon har koll på teknik i allmänhet och bland annat iPhone-appar i synnerhet. I helgen tog hon hem Dropbox till nya telefonen. Ett program som gör det möjligt att på några sekunder föra över en bild jag tar med telefonen till datorn. Trådlöst. Inget ont om gamla Nokian, men där var det klassisk USB-sladd som gällde. Mycket smidigare nu.

Jag vet att iCloud finns och som har en liknande funktion men jag har inte läst på tillräckligt än för att våga mig på. Blir nästa projekt i ämnet.

Här är i alla fall ett par bilder från min ajfånens första levnadstid:


Filippa på bussen. På väg att hälsa på mamma på jobbet.


Småsyskon på Kungsberget på julafton.


8 megapixel i iPhone 4S. Ger väldigt bra bilder i rätt ljus.

---

Nu är det tajm att väcka lilltjejen.
Först lunch sen blir det en sväng (bil i spöregnet) till K-Rauta för inköp av små skruvar till monteringen av de spots vi köpte på Ikea senast. Tanken är att de ska kasta ett trevligare ljus över diskbänken.



RSS 2.0