Bättring

Bettina och Filippa höll sig inomhus hela dagen igår när jag var på jobbet. Dels var det grått och regnigt och dels var Filippas öga så svullet och rinnigt att det var bäst att ta det lugnt inomhus.

Under kvällen igår märktes dock bättring och nu på morgonen ser det mycket bättre ut än igår morse, då hon inte kunde öppna ena ögat. Nu är det bara lite svullet och rinner inget. En mycket gladare Filippa.

Nu håller vi bara tummarna att det andra ögat klarar sig.

Nu tittar vi på Pippi och väntar på att klockan ska bli halv nio. Då ska vi väcka mamman, äta frukost och sen åka till Maxi.

Bild från Filippas första frukost nyss.


Ögoninflamation

Strax efter tre ringde de från förskolan. Filippa var hängig, ville vila och var lite svullen i ena ögat. Jag kunde komma loss från jobbet som tur var och jag hämtade henne. Vi var hemma och busade och lagade mat. Ingen feber och pigg var hon. Men det rann allt mer vitt klibb från ögat och jag misstänkte ganska snart ögoninflamation.

Efter en koll på 1177.se var det ingen tvekan. Symptomen stämde. Finns dock inget man kan göra åt det. Bara badda med bomull. Och vänta. Uppåt en vecka kan det tydligen hänga i.

Nu är klockan snart halv elva och jag och Filippa sitter i soffan och kollar på Lilla Spöket Laban. Hon vaknade för en halvtimme sen. Ena ögat helt igenmurat och uppsvullet. Inte lätt att sova då. Vet ej om det kanske gör ont också. En ganska nedstämd liten tjej nu.

Bettina är ledig imorgon så vi behöver ej tänka på vab. Alltid något. Återstår att se hur natten blir. Sömnfattig som det verkar just nu.


Flippin Burgers

Myten lever. Världens (i alla fall Sveriges) godaste hamburgare görs i en liten, före detta mejeributik på Kungsholms strand i Stockholm. Flippin Burgers lämnar inget åt slumpen. De maler köttet och bakar brödet själva.

Jag kan knappt finna ord för hur god den dubbla burgaren med bara ost på, var. Saftig, smakrik, tung.

Jag var alltså på herrklubbsträff i huvudstaden i helgen. Höjdpunkten var Flippin, men vi åkte oxå Segway ut på Djurgården och körde femkamp på Grönan. Och drack en del bärs där emellan (inte innan Segway givetvis).

---

Efter det har jag betat av två morgonpass och jag och Filippa har haft två mysiga eftermiddagar tillsammans. Igår var Pär, Noel och minstingen Hugo på besök och idag var vi iväg till Maxi och handlade lite mat.

Filippa trivs bättre och bättre på förskolan. Imorse sprang hon bara in utan att knappt säga hejdå när Bettina lämnade och när jag hämtade kl14 låg hon fortfarande och drog sig under sitt lilla täcke på sin lilla madrass efter lunchluren. Kom rusades och skrikandes "paaapaaa".


God morgon

Med en underbar Filippa som väcker oss varje morgon är det svårt att hitta någon dålig morgon det senaste året, sen hon inte längre vaknar genom att skrika, som när hon var liten. Nu kvicknar hon till, ligger och bökar lite och ganska snart försiktigt ropar "paappa" eller "maama". Då kan det kännas tungt men när man kommer in i hennes rum och hon sitter där nyvaken med ett leende på läpparna och hurtigt säger "hej pappa!". Då går det inte att stå emot. Man blir lika pigg och glad själv.

De senaste mornarna har hon dessutom direkt velat sitta vid sitt lilla bord och rita. Och där sitter man. Halvnaken, halvsovandes, vid ett litet bord, halv sju på morgonen. Med världens vackraste skapelse mitt emot sig. Total lycka på sitt lilla sätt.

I övrigt går lämningarna på förskolan bra. Måndag och tisdag har jag jobbat kväll och lämnat henne kl 11 precis innan de äter lunch. Inte ett minsta ledset ögonblick när jag går. Hon går tryggt och säkert in till de andra barnen och ser sig inte om. Bara vinkar lite och säger "hejå pappa" som bara hon kan.

Bilder från morgonens ritstund:


Akuten

Eftermiddagen igår blev inte riktigt vad vi tänkt oss. Efter att jag och Filippas mormor Birgitta hämtat F från förskolan stod hon på vägen hem och tittade på några pojkar i 8-10 års ålder som lekte runt en kulle. Vi var precis på väg därifrån när en av killarna i full fart springer rakt in i en oförberedd Filippa som tittar åt ett annat håll. En ren olyckshändelse så Filippa stod lite i död vinkel bakom mig eller Birgitta. Smällen kom först i krocken och sen när Filippa åker med ansiktet före i asfalten. Det hela går så fort att jag inte hinner reagera. Fram till Filippa som direkt börjar blöda från näsa och mun. Skriker såklart. Pojken helt chockad. Men jag tittar inte ens på honom utan blir helt fokuserad på Filippa. Är tänderna hela? Verkar hon vara vid fullt medvetande? Var blöder det mest? Var först övertygat om att hon hade fått hjärnskakning efter den smällen. Inte helt olik en av de där omdebatterade hockeytacklingarna. Fast utan hjälm.

Först verkade hon lugna ner sig och vi gick hem. Men där verkade smärtan komma. Hon låg på golvet, bara skrek och tog sig mot mun och näsa. Ringde 1177 och berättade. Sköterskan rådde oss att åka till akuten. Så in med en hysterisk Filippa i bilen (tur att mormor var med), hämta upp Bettina vid jobbet, och vidare mot sjukhuset.

Väl inne i väntrummet kändes det direkt bättre. Filippa började leka med en gunghäst, rita med kritor och prata glatt. Åt en smörgås och drack jucie. Först då kunde jag släppa tankarna på att hon skadats. Läkaren kunde snart också konstatera att alla tänder satt som de skulle och han såg inga andra symptom. "Bara" rejäla skrubbsår i pannan och runt näsan.

Men usch vad otäckt det var att se henne slå sig sådär. Lär inte försvinna från näthinnan i första taget.
Tur är väl det att små barn är anpassade för att slå sig. Speciellt i huvudet. Men ändå överraskande hur snabbt hon blev sig själv igen. Sov som en stock inatt och inte ett gnäll nu på morgonen.

En eloge till akuten i Gävle i alla fall. Vi åkte 14:20 hemifrån och var hemma igen 16:20. Bara att åka till affärn och börja med middagen.


Förskoleframsteg

Nyss hemkommen från förskolan där jag för tredje dagen lämnat henne och gått de 300 meterna hem för att vara i beredskap.

I fredags gjorde vi ett genombrott när Filippa somnade på en madrass i ett rum med de andra barnen. Givetvis gick det bra direkt med någon ur personalen. Så länge jag eller Bettina är med är hon van vid att det är okej att vara vaken. Hemma söver vi ju henne igenom att bädda om henne och sen gå ut ur rummet direkt.

Sen har hon sovit bra måndag och tisdag. Litet undantag i måndags då hon bara sov 25 minuter. Har hämtat henne vid två och så har vi gått hem och lekt och pysslat. I förrgår var vi till hästarna en sväng och igår inne hos grannarna. Skönt att ha några lugna eftermiddagar med Filippa. Påminner en hel del om pappaledigheten.

Lämningarna har gått smärtfritt i måndags och igår. Men idag blev hon lite ledsen när jag gick. Antar att det blev bra efter ett tag. Lite jobbigt att vända ryggen till när man hör henne gråta. Men det är enligt proceduren och man är ju lite härdad från förra förskolan. Då var hon ju mer eller mindre hysterisk i två veckors tid när vi lämnade henne.

Imorgon lämnar vi som vanligt vid nio men hämtar en timme senare, vid tre, för att hon ska prova att vara med på mellis. Och på fredag lämnar vi på ordinarie tid, klockan åtta, för att hon ska vara med på frukost. Sen är inskolningen klar.

Känns riktigt bra med personalen. Brittis, som har haft ansvaret för Filippas inskolning, känns rutinerad och verkar ha ett bra upplägg för de två veckorna. De andra två, Pia och Anna verkar också bra. Filippa kan redan deras namn.

---

Imorgon förmiddag hänger jag vid brevlådan. Då hoppas jag att NHL13 ska följa med leveransen. Fick det förbeställt i 28-årspresent av våra allt för generösa grannar. Tack igen Pär och Therese! Imorgon är det den officiella releasedagen, men jag vågar inte ta it något i förskott. Räknar ned att det kommer på fredag så slipper jag bli besviken. Imorgon är en bonus.

---

Ett par bilder från i måndags. Från hämtningen och besöket hos hästarna, som vi matade med gräs.


Bloody Sunday

Nej, så illa är det inte. Snarare tvärt om faktiskt. Om man ska leta upp den perfekta söndagen så skulle denna ligga ganska bra till.

Filippa sover till sju. Vi går upp, tittar på teve, fixar kaffe och äter frukost i lugn och ro. Läser tidningen. Bettina kommer upp vid tio och äter. Filippa sover middag, jag åker och handlar. Filippa vaknar och vi äter lunch. Inget gnäll.
Vi tittar på Formel 1 från Monza. Filippa leker och far runt, äter ett äpple till mellis. Efter F1 går vi ut tillsammans. Tio minuters promenad bort plockar vi en liter blåbär. Filippa äter en halv på plats. Nöjd. Vi träffar grannar på gatan. Pratar lite. Vi går in. Bettina och Filippa vilar i soffan, den yngre klistrad vid en film. Jag lagar middag. Lax i ugn med potatis. Blir mycket gott. Filippa äter dubbla portioner. Får en glass efteråt. Sen gör vi Filippa redo för sängen. Hon sommar utan protester. Bettina lägger sig i badet.

Ja, ungefär så skulle den nog vara. Den där söndagen.

Just det. Glömde. Jag plockade precis ut en nygräddad blåbärspaj ur ugnen. Slår på kaffebryggaren nu.


Envis tjej

Problemet med att sova middag på förskolan fortsätter. I onsdags försökte jag i en halvtimme. Igår försökte Bettina söva Filippa på madrassen i rummet med de andra barnen. Hon gav upp efter 45 minuter. F är tyst och lugn hela tiden. Men hon vägrar sova. När vi sen kommer hem tvärslocknar hon direkt i sin säng. Idag ska en i personalen försöka söva. Borde funka bättre.
I vilket fall kommer jag nog vara med på förskolan större delen av nästa vecka. Ställer in mig på det i alla fall.

Som en plan B för sövning kommer hon att få sova i vagnen som på förra förskolan. Men det är inte det optimala. Räknar med att det löser sig till slut. Antar att personalen har rutin på liknande situationer.

I övrigt verkar Källö förskola väldigt bra. Fina lokaler, fin utegård och bra personal. Och flera barn som Filippa känner på gatan. Redan verkar dom bry sig om varandra och hänger ihop på gården. Alla går inte samma avdelning, men det kanske är tur också.

Några bilder från utegården, tagna under de två förmiddagar jag kunnat vara med nu när jag jobbat kväll.

https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/530472/images/2012/pic_50498484ddf2b37ba80000db.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/530472/images/2012/pic_50498486ddf2b37b500000d2.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/cdn/8-2/530472/images/2012/pic_50498494e087c31a55680b1b.jpg" class="image">


Guldtipset

 
Igår stod jag hyfsat nära denna buckla.
 
 
Den som tycks ha överlevt Brynäs vilda guldfirande. Rykten går bland annat om en ytterst blöt natt i Läkerol arena efter att Jakob Silfverberg frälst publiken med matchens enda mål som till slut gav 4-2 i matcher. 
 
Jag och kollegan Anders Sundin for ner i ottan till Stockholm och Globen för att mingla med landets hockeyelit. Journalister, spelare, tränare, sportchefer, sponsorer och annat löst folk. Men också såklart för att jobba lite. 
 
Vi drog in material till två inslag. Ett till kvällens sändningar och ett till morgonen efter. Grundvinkeln i båda var såklart Brynäs som regerande mästare. Senast någon försvarade ett SM-guld var Djurgården för över tio år sedan. Ska Brynäs klara samma bedrift?
 
Jag tror inte det. För många nyckelspelare (Silfverberg, Larsson, Ekholm, Svedberg) har lämnat och inte ersatts tillräckligt. Det ska nog ändå räcka till slutspel och semifinal, men där tar det stopp. Mot Färjestad. Som sen vinner finalen mot HV71. Det är mitt guldtips. 
 
I fjol trodde jag ganska hårt på Brynäs, redan innan upptakten. Alla spelare som krävdes fanns där. Efter upptakten var jag ganska övertygad. Lurige tränarrookien Tommy Jonsson hade något stort på gång. Men, som sagt, i år kommer ingen att överaskas av det "nya" Brynäs. Och alla vill ju slå mästarna. 
 
Klassisk bild. 12 fördömda män. Inte alla har jobbet kvar efter jul. Frågan är vilka...
 
---
 
Första motgången på inskolningen på Filippas nya förskola kom nästan direkt. Idag fick Bettina och F gå hem i förtid eftersom F inte ville sova på madrass med de andra barnen. Tidigare har hon sovit i vagn på dagis. Det var iofs ganska väntat att det skulle bli svårt. Återstår att se hur det går imorgon. Antar att det krävs några dagar för henne att inse att det här är det nya sättet. 
 
Fortsättning följer...
 
---
 
Några bonusbilder från lördagens kräftskiva:
 
Regnig start på dagen. 
 
Femkamp på fotbollsplanen. Uppslutningen sådär..
 
Men vi som var där hade skoj. Här grannen Johanna i finalgrenen godisnappspottning. 
 
Kvällen blev mysig i vårt vackert monterade tält. 
 
Festligt värre. 
 
Segrarlaget i aftonens mycket uppskattade musiktävling. 
 
Vi som hängde kvar sist. 
 
---
 
Den här fick jag av Bettina och Filippa när jag fyllde år:
 
 
Hög tid att börja förkovra sig nu. Elva feta avsnitt om hur världens bästa musikgenre växte fram. 

Andrum

Två morgonpass avslutade arbetsveckan. Lägg därtill en lugn helg hemma på gatan och det har funnits gott om tid för pyssel här hemma och mys med familjen. Att fredagsdygnet och stora delar av lördagen regnade bort och var en enda grå massa gör inget. I den här familjen gillar vi grå och regniga dagar. Vi var först ute och bunkrade upp inför lördagens kräftskiva, köpte ett litet bord och stolar till Filippa, sen skruvade vi ihop bordet (fick fin hjälp av Filippa), städade lite och styrde till sist upp fredagsmyset med Tacos och hela paketet.

Kändes bra att jobba morgon igen. Som vanligt har vi ju uppehåll över sommaren med morgonsändningarna och således ingen bemanning de tiderna. Det enda jobbiga är precis när klockan ringer 03:25 och jag är helt borta. När man väl är på plats och första koppen kaffe är upphälld är det bara att köra.

Nu är det jobb denna vecka sen en vecka ledigt. Andra inskolningsveckan på Filippas nya förskola tar jag hand om. Imorgon bär det av tidigt mot Stockholm. Upptakt till Elitserien vankas på Globen. Tränare, spelare, journalister. Givetvis med fokus på Brynäs för vår del. Kan aldrig bli för mycket Brynäs i sändningarna. Speciellt inte nu när de är regerande mästare.


RSS 2.0