Vad är lycka?

Lycka är att ha krypavstånd till närmaste ICA-butik när smöret är slut till frukosten.

Lycka är att ha hittat det vägguttag som man kan dammsuga 90 procent av lägenheten ifrån.

Lycka är att kunna beställa hem Band Of Brothers-boxen och se fram emot att beta av den.


---

På torsdag spelar Brynäs sin första slutspelsmatch. Oklart ännu vilket motståndet blir. Kan bli Färjestad, kan bli HV71, kan bli Frölunda. Det avgörs ikväll när Färjestad kommer på besök. Vi skippar den och satsar stålarna på torsdagens match istället. 250 riksdaler för näst bästa platserna. Helt ok. Lär bli fullsatt. Gävle har törstat länge efter slutspel nu.

Leksand vann mot Malmö igår i Hockeyallsvenskans sista omgång. I ärlighetens namn måste jag säga att jag tycker väldigt synd om Malmö och speciellt dess fans. För tredje året i rad får dom åka de 80 milen hem i vetskapen om att Leksand har förpassat laget till ännu en säsong i skitallsvenskan. Surt, sa räven.

Nu väntar Kvalserien för Leksand. I år kan det vara vår tur. Det känns verkligen så.

---


Det här är också lycka. Phuket, december 08.

Schizofren

Frukost vid datorn. Fil, flingor och Bettinas hembakta rågkaka. Fina firren det.

Körigt på jobbet nu. Inför "omorganisationen" då vi går från lokal direktsändning till stockholmsbaserad modulsändning är det en ganska rörig arbetsplats jag befinner mig på. Just nu pågår den så kallade paralellkörning då vi gör allt dubbelt upp. Dels vår egen sändning som vanligt, men vi ska även serva Stockholm med material. Visserligen samma material som i sändningen vi kör ut härifrån men i olika format och längder. Utan att överdriva känner man sig i många stunder en aning schizofren.

Ska bli otroligt skönt när vi den 9 mars går över till att enbart sända från Stockholm och vi här till fullo kan koncentrera oss på att vara reportrar.

---

Det är ju mycket skidor nu. Låg och kollade på sprintstafetten igår. Snacka om att de finska damerna hade lekstuga. Vinstmarginalen måste ha varit närmare 30 sekunder till slut. En evighet i dessa sammanhang. Tråkigt nog får finnarna leva med att bli dopingmisstänkta vid såna här tillfällen. Ingen har glömt vad som hände i Lahtis 2001. I alla fall inte den här bloggen.

På tal om sprintstafett så ryser jag fortfarande när jag tänker på Björn Linds slutspurt i Turin-OS 2006. Satan vilken form han var i då. Liksom bara studsade fram på skidorna. Stod då och skrek på min praktikplats på tidningen Arbetaren i Stockholm.


Spänning på Arbetaren


Guldglädje på Arbetaren.

---

"Män som hatar kvinnor" på lördag. Jag har ganska höga förväntningar på den här. Kanske kan vi också klämma in lite hockey. Färjestad på besök i Elitseriens sista omgång.

Nu ska jag läsa Bjurmans eminenta NHL-blogg.

Möte med en legend

Det finns journalister och sen finns det Journalister.

Den förstnämnde journalisten är typ jag. Färsk, nyutexaminerad lokaljournalist. Den andre heter Stefan Borg. Utrikeskorrespondent åt TV4. Det ställe han inte rapporterat ifrån är inte värt att rapportera om. New York, Bosnien, Afghanistan, Gaza. You name it. Borg har varit där.

Idag klev han hux flux in på redaktionen här i Gävle. Han är tydligen från stan och ville titta in.

Under den senaste Gaza-krisen för några månader sen hamnade han till exempel mitt i ett raketanfall några mil in i Gaza. Feta explosioner några hundra meter ifrån Borg och fotografen.

Jag passade på att fråga honom om det var det värsta han varit med om.

Borg: "- Näe, inte direkt. I Bosnien för tio år sen blev jag skottskadad. Men inget allvarligt."

Tjenare. För tio år sen gick jag i sjuan och kunde knappt stava till J-o-u-r-n-a-l-i-s-t.


Borg i TV4:s studio.

Winamp revival och skattefiffel

Idag faxade jag i ett beslut från Skatteverket till fyrans lönekontor. I och med det får jag varje månad över tusen kronors skattelättnad. Succé! Detta tack vare att vi betalar en massa ränta på lägenhetslånet varje månad. Känns lite för bra för att vara sant. Återstår att se om det blir skattesmäll nästa år.

---

Har laddat hem Winamp till Bettans dator och sitter nu och poppar för fullt. Gamla Winamp måste vara tidernas bästa musikspelare till datorn. Plockade in blandat-mappen från mitt mp3-arkiv och hittade godbitar såsom  "Förlist" med Nordman och "Open your eyes" med Guano Apes.

---

Väntar nu som bäst på att årets deklarationsblanketter ska dimpa ner i brevlådan. Har en rätt så saftig återbäring att kräva staten på (gnuggar händerna).



Ur fotoarkivet: Sälen 2005. Jag och syskon bygger snöborg.

Missade skandalbilderna

Det blev ju tre poäng. 6-1 till Brynäs.
Jag och kollegan Johan Gren var på plats och bevittnade ett ointresserat Linköping mer eller mindre skänka bort poängen. Pinsamma misstag i försvaret och oengagerat anfallsspel.
Dessutom blev det ju slagsmål. LHC:s ärkebuse Andreas Jämtin tvålade till Brynäs sportchef Micke Sundlöv i spelargången efter att ha fått matchstraff med sex sekunder kvar. Tyvärr hade vi då hunnit lämna arenan. Matchen drog ut på tiden och vi var tvungna att sticka tillbaka till redaktionen för att inte riskera sändningen 22.15. Hade varit fint att stå därnere vid spelargången och fånga rörliga bilder på årets hockeyskandal.

Jävlar vad fint det hade varit.

Ingen intervju, inga skadalbilder. Men väl gratis kaffe, dammsugare och elitseriehockey. Fint jobb man har ibland.

Heja Brynäs!?

Kvällspasset ikväll och Brynäs spelar hemma. Det kan betyda att det blir elitseriehockey på betald arbetstid. Återstår att se vad redaktör Hermansson har för planer. Ska puffa för att vi behöver vara där och jaga intervjuer efter matchen. Det är ju en otroligt viktig match. Brynäs har hamnat precis under slutspelsstrecket efter en rad rent bedrövliga insatser. I senaste matchen borta mot Frölunda skulle förut så säkre Markström inte ha fångat en badboll och Widing var lååångt ifrån landslagsformen.
Linköping på besök i Läkerolen ikväll. Ett lag som Brynäs har haft ganska lätt för under säsongen. Borde kunna ge tre poäng.

---

Räntan sjunker nu. Pratade precis med Bettina som vill binda lånet. "...kan vara bra nu innan det blir inflamation...ehh inflation menade jag" sa raringen och uppmanade mig att maila vår bankkontakt Birgitta Nordlander, a.k.a "Biggan". Mailade henne innan jul och frågade om det var dags att binda, men då rådde hon oss att vänta då prognoserna lovade ytterligare sänkta räntor. Där är vi nog nu och det är time för ytterligare ett mail.

---

Heja Brynäs nu, de måste klara slutspel. Bloggen vill absolut inte ha detta lag mot Leksand i Kvalserien. Det ligger alldeles för mycket prestige och psykologi i dessa möten. Koncetration på hockeyn vill vi ha.


Nu ska jag maila Biggan och sen kolla andra åket i damernas storslalom.

Vinter i Gävle

Slutade tidigt idag och bestämde mig för att ge mig ut på fotopromenad i det utmärkta vintervädret och se vad Kung Bore ställde till med i lördags. Vinter är bra jäkla fint ibland.


Södermalmstorg


Korsningen vid Slottstorget. Rådhuset till höger i bakgrunden.


Vy utmed Gavleån från Rådmansbron


Vy över Slottstorget (där bocken gentligen ska stå).


Gävle slott i all sin vinterprakt. Här bor landshövding Barbro Holmberg (ja, Tiger Wood´s svärmor).


Gavleån igen, lite högre upp. Konserthuset i bakgrunden.


Änder vilar vid åstranden. Gamla fängelset reser sig på andra sidan ån.


Konserthuset


Vy från gångbro i Boulognerskogen.


Boulognerskogen. Snöfylld bänk.


Konstverk och kyrka.


Gamla stan. Känt porträtt på elskåp.


Gammalt och nytt. Fint och fult.


Eller ja.."Gamla" stan på vissa håll.


Och till sist. Vårt kära Ica Söder. Beläget i söders skabbigaste hus.

Gör om. Köp nytt.

Det höll inte.

Några minuter efter mitt hoppfulla inlägg igår kollade jag vattenlåset igen och det hade börjat läcka igen. Avancerade svordomar ekar i lägenheten. Skruva loss och in i bilen. Genom stan upp mot industriområdet Näringen. Där skulle VVS-firman ligga som jag talat med. Kliver in och får hela kittet för 110 spänn. Som hittat, ännu billigare än jag trodde. Hem och skruva dit under viss oro. Först verkade det inte passa. Men insåg snart att jag va tvungen att byta det lilla rör som går från vattenlåset upp till handfatet. Som tur var fanns det med i succé-kittet. Dit med det, skruva åt och spola vatten. Det håller äntligen tätt.

Såhär i efterhand måste jag säga att jag är ganska nöjd med att ha bytt ut denna anordning helt själv. Jag menar, jag måste ju ändå räknas in bland Sveriges mindre händiga män. Hade dock inte klarat det utan hobbyman.se. Suverän sida.

---

Såg två perioder av Tre Kronor - Ryssland  igår (Bettina såg en period och sov den andra i mitt knä). Mattias Weinhandl måste ju få ett NHL-kontrakt snart. Killen var ju rent dominant. Det "nya" NHL med hårdare regler borde ju passa honom utmärkt. Vill minnas att han försökte en sejour i värdelösa Minesota Wild för några år sen men passade inte riktigt in. Sätt honom i en första- eller andrajedja i ett topplag och poäng kommer att produceras.
Hans prestationer växer ju bara om man också tänker på att han har typ 90% nedsatt syn på ena ögat efter en ful (rysk) hög klubba för några år sen. Tänk er själva att spela elithockey med en frostad glasruta framför ena ögat. Inte riktigt optimalt kanske...

VVS-succé?

Har ägnat den senaste timmen av denna eftermiddag åt att rensa avloppet under vårt handfat. Till en början såg allt bra ut. Lossade på diverse mojänger och fick av det så kallade vattenlåset där allt gojs samlas. Tömde ut det och sköljde rent (det luktade inte hallon kan jag säga).
Satte tillbaka allt och skruvade åt. Allt såg bra ut och vattnet rann obehindrat igenom. Undertecknad var då mycket nöjd med sig själv.
Nynnade nöjt på en liten truddelutt när jag slängde gojset i sopnedkastet och tänkte: Nu blir Bettina sjukt impad, snacka om att samla plusspoäng!
Kommer tillbaka och ska lägga tillbaka massa saker i badrumsskåpet och ser då till min förfäran att vattenlåset läcker. Små vattendroppar sipprar ut ur springan vid gängorna och en lite pöl har samlats nedanför. Börjar nervöst skruva och dona på alla mojänger för att få bukt med läckan. Men icke. Det fortsätter att droppa. Tänker: Jaha, här har man för att man försöker fixa nåt själv, bara att kalla hit rörmokarn då.
Ringer farsan. Inget svar. Kollar upp numret till rörmokarn. Ringer och frågar vad han tar för ett nytt vattenlås. 160 spänn. Helt okej ju och jag bestämmer mig för att åka dit och köpa ett. Skruvar och donar en sista gång och bestämmer mig för att ta loss allt och ta med till rörmokarn så det blir rätt. Bestämmer mig då för att prova en sista gång. Tar loss det hela och testar ovanför vattenkranen i köket. Provar att skruva åt nogrannt och något lösare. Det ser ut att hålla tätt. Full av hopp skruvar jag tillbaka allt igen och spolar vatten. Det håller tätt. Succé!

I skrivande stund är vi just där, mitt i succén. Har provat det två gånger och det verkar hålla än. Men törs ännu inte vara riktigt säker. 

---

I övermorgon är det en månad kvar till Metallica i Globen. Kan bli något riktigt extra.

---

Kryssning i helgen med Bettina och Birka Paradise. Vet inte riktigt var men vi är borta något dygn i alla fall. Åland kanske?

---

Kvällens utmaning blir annars lasagne. Ska försöka göra det för första gången och utan att gå in på detaljer så hoppas jag att jag lyckas bättre med rätten än vad Bettina gjorde sist. Blir nog till att ringa Mor för ett par stalltips.

Nu ska jag belöna mig själv med minst en timmes NHL 09.


Jag vid en fontän i Philly.

VD:n fick på nöten

Kvällspass på jobbet idag som började med ett uppdrag åt kollegorna i Stockholm.

Här om dagen avslöjade ju TV4:s Kalla Fakta att gäss och ankor plockas levande hos leverantörer i bl.a Ungern och Italien. Dunet skickas sen till Sverige och stoppas i täcken och kuddar. Det gillas inte av journalister och medborgare och idag fick pamparna stå till svars.

Mitt och reporter Anna Björklunds uppdrag blev således att ställa Jysk´s vd Johan Sjödin mot väggen och fråga: "Ska det va såhär?". Vd:n bor i Gävle och redaktionen i Sthlm bad oss om hjälp så vi får ut till Köpis i Valbo och träffade honom. Han var trevlig och svarade artigt. Vi fick sen ta bilderi butiken och intervjua kunder. Bara för Jysk att krypa till korset altså. Vd:n svarade (såklart) att Jysk "skulle se över sina rutiner" och "skärpa kraven på sena leverantörer".
Tjoho. Dra den om rödluvan också. Det sa vi inte åt honom men man har ju hört visan förut.

Materialet skickades sen till Sthlm och bakades in i ett inslag som gick i TV4Nyheterna 19.00 ikväll. Vår intervju och mina bilder var med. Alltid trevlig att ha material med i "rixet" .

Vi gjorde också ett inslag med lokal vinkel som vi sände i vår sändning en halvtimme tidigare. Finns att beskåda på nyhetskanalen.se/gavle.


VD:n klart pressad mot väggen

RSS 2.0