The beauty of gray

Idag fyller lilla Filippa fem månader.
I present fick hon två sprutor vaccin och sin första släng av feber. En vanlig reaktion på sprutorna är just kortvarig, men ibland ganska hög feber. Under kvällen blev hon lite gnällig, vilket hon inte brukar vara, och hon ville knappt äta sin gröt, vilket verkligen inte brukar hända. Vi tog tempen och den visade 38,3 grader. Två grader mer än vanligt.

Ringde mamma och undrade hur länge vi ska vänta med alvedon. Lite till tyckte hon eftersom Filippa än sålänge inte verkar så värst besvärad av febern. Mest bara lite extra trött och glansig på ögonen men inte skrikig eller så. Blir fortsatta temperaturmätningar och går tempen över 39 grader ger vi henne alvedon har vi bestämt.

Supersmidigt att ta tempen med örontermometern vi fick av mamma och Tobbe i julklapp. Underlättar både för oss och Filippa. Tre sekunder i örat och man har en exakt temp. Ibland var det inte bättre förr.

---

Promenad från torget, längs Gavleån och ut mot gamla hamnen härom dagen.
Kameran var med och det blev svartvita bilder efter lite redigering.


Gävle är känt för sitt rika utbud av offentlig konst.


Vallpojken vid Stortorget.


Förr var det hamnbyggnader. Nu bostäder och kontor.


Gavleån mynnar ut i Gavlebukten. Nybyggda Gävle Strand till vänster.



---

En snabb arbetsvecka är snart till ända. Lite fler fyradagarsveckor om året skulle inte skada.

Nu ska det bli intressant att se hur Filippa sover inatt med sin feber.
Tror att hon för ovanlighetens skull ska få sova mellan oss.
Tryggt och mysigt. Är man en febersjuk liten tjej är det så det ska vara.


Pics från påsk

En klart succébetonad påskhelg är till ända.
Fyra dagar hemma i Kattne var perfekt. Avkoppling hos svärfäräldrarna i Valla varvat med besök hos familj, släkt och vänner.

Några bilder får sammanfatta.


Grillkvällen hos Linda och Henke öppnades med en tur i Henkes Mustang.


Only in america.


Filippa fick sitt livs första längre stunder i vårsol och friskluft.


På påskdagen samlades i Flen stora delar av släkten på pappas sida.


Annandagen började med fotboll. Värbol - Gropptorp. Lillebror sparkar ut.

---

Nu är det bara att borra ner huvudet och köra på jobbet fram till semestern.
Ny tablå med nya sändningslängder och sändningstider inspirerar.

Och så dessa nyförvärv:



Två nya golfar och en passat ersätter de tre golfarna från 2006.
Ska bara dit ett par fyror på framdörrarna så är vi med i matchen.

---

Nu dags för sängen. Klockan ringer 03:30.


Långhelg

Morgonpass idag och även om jag fick en timmes sömn mitt på dagen börjar det nu efter tio på kvällen kännas att mobilen började surra och plinga 03.30 imorse. Den ljusa sidan är ju som alltid att sluta redan vid tio på förmiddagen och komma hem till tjejerna.
Idag kom jag hem till en Bettina som kände sig ovanligt trött med begynnande huvudvärk. Ingen fara sa hon. Sömnbrist sa jag och tvingade i henne en alvedon. Sen tig jag med mig Filippa ut på promenad så mamman fick lite välförtjänt och bälbehövlig sömn.
När vi kom hem efter en timme sov Betttina djupt. Stängde till dörren och hon sov i trekvart till. Sen kom hon uppstudsandes, något förvånad över att ha sovit nästan till ett.
Då tog Bettina över Filippa och jag fick min timmes sömn.
Bra föräldra-teamwork där.

På vår promenad gick vi den halvmilsslinga som jag joggade igår.

Vi tog en tankepaus vid den frustande Gavleån, på en liten ö nedanför konserthuset.


Ja, alla oroliga, hjulen var noga låsta vid fototillfället.


Sov som en klubbad säl, trots rejält oväsen från vattnet.

---

Igår var det Stockholm för fotografering.
Gick väldigt fort och vi var på väg hem strax efter lunch. Återstår dock att se var de här bilderna dyker upp. Inte ens fotograf Jimmy visste. Han skulle bara skicka bilderna vidare till någon PR-kvinna.

Vi kikade runt lite på redaktionen innan vi åkte.


Kontrollrummet med stort K. Härifrån rattas Nyheterna och Nyhetsmorgon.


Lillstudion. Här sänds alla kortare sändningar under dagen.


Minibåsen där våra sändningar spelas in. Fotograf Jimmy visar hur.

---

Som sagt ovan. Igår var det löppremiär. En dryg halvmil i lugnt tempo. Ville mest veta i hur dålig kondition jag är i efter snart fem månader utan träning. Svaret blev positivare än väntat. Jag är i dålig kondition men inte i katastrofal. Slapp både tunnelseende och hjärtklappning. Just nu sprider sig träningsverken sakta och hänsynslöst ner i benen. I morgon bitti kommer det vara ännu värre.

---

Skärtorsdag imorgon och dagpass.
Men ingen halvdag för mig. Även på dessa dagar tar ett inslag en hel arbetsdag att göra. Men när det väl är avklarat väntar långhelg och några dagar med nära och kära i Katrineholm.


Vår

Äntligen är det vår.
Jag vågar säga det nu. Förmodligen kommer det bakslag i form av kalla dagar. Men snön ska väl ha gjort sitt nu. Allt annat vore ju moraliskt förödande efter att man gått runt och byggt känslan av att kung Bore är besegrad för den här gången.
Filippa har ett par gånger fått vädra friskluft utan att ligga nerbäddad i en vagn och hon verkar gilla det. Man kan ju tänka sig att det är en smått överväldigande upplevelse att så sakteliga upptäcka att det finns en hela värld utanför spjälsängen och babygymet att upptäcka.

I helgen var det varmt och vi myste på balkongen.


Delar av familjen på besök.


Filippa stormtrivdes i vårsolen.



---

Papa Pelle är tillbaka!
Färjestad vill inte ge Pelle Prestberg ett nytt kontrakt och det är bara att tacka och ta emot. Han var FBK:s bästa poängplockare den här säsongen och har minst ett par år kvar på den nivån. I LIF har han förmodligen erbjudits en hyfsad lön och hejdlöst med speltid.
Lägg därtill förra veckans värvning Gabriel Karlsson, en av elitseriens bästa tekare, och en ganska giftig förstalina börjar klarna.

---

Imorgon bär det av till Stockholm för fotografering.
Om några veckor börjar vi sända lokala nyheter i TV4 Plus och en reporter från varje lokalstation ska profileras på orten i samband med lanseringen. Nyhetschef Linda frågade mig om jag ville vara den personen i Gävle och jag tackade ja.
Känns spännande men jag vet ännu inte riktigt i vilken omfattning profileringen ska ske. Kanske slutar med att man sitter på plakat över hela stan. Återstår att se.


Breaking news

Normalt är fredagar väldigt lugna på vår lilla redaktion. Vi har inga sändningar på helgen så alla har ett par lediga dagar framför sig och stämningen är uppsluppen.
Men igår var det ingen normal fredag. Det var årets mest intensiva nyhetsdag i vårt område.

- Storbrand på Sandvik
- Två döda i krock mellan tåg och bil
- Jimmy är på plats på Samos för att ställa de ansvariga till svars i fallet Anna.
- Häktning i ett uppmärksammat mordfall

Just där var sändningen fullproppad.

Vi levererade en hel del material till rikssändningen. Bilderna på tågolyckan var mitt bidrag.



En skåpbil med två passagerare hamnade framför ett godståg och släpades med samtidigt som det fattade eld. Riktigt obehagligt när man tänker efter. Själva smällen ser ju inte ut att ha varit jättekraftig. Således måste i alla fall en av de i bilen har bränts till döds, fastklämd utan chans.
Så kan också en solig fredag få sitt slut.
Jag kom att tänka på det när jag var på väg tillbaka till redaktionen. När jag var på plats låg full fokus på att få bilderna och ta reda på vad som hänt. Försökte också få en kommentar av räddningsledaren. Svaret kom snabbt:

- Det finns inget att kommentera, det sitter två avlidna och svårt brända personer i den där bilen och det är ingen vacker syn, sa han med nästan lite darr på rösten.

Då vet man att det inte är någon idé att fortsätta tjata.

---



Såhär excited är Filippa över att farmor, farfar Tobbe, faster och farbror kommer på besök idag.
De borde vara på väg uppåt så nu måste vi ta tag i diverse bestyr så det finns mat och dryck hemma och att det är iordningplockat när gästerna kommer.

Prinsessor



En lycka att ha de här pangbrudarna att komma hem till varje dag efter jobbet. Skyndar och skyndar alltid lite extra på cykeln nu sen Filippa kom.
Att få krama och känna doften av den lilla prinsessan efter en alldeles för lång dag på jobbet ger mig en svårbeskrivlig energikick. Att vara pappa ger livet en extra dimension, en större mening.
Låter ju sjukt pretto men så är det bara.

Just ikväll efter kvällspasset ligger hon så sött och sover i sin säng.
Man vill lyfta upp och gosa men får nöja sig med att böja sig ned nära, känna doften och höra de små vackra andetagen.

Angående bilden ovan så vill Bettina understryka att hon har morgonfrilla vid fototillfället.

---

Idag kom ett lika säkert som nödvändigt vårtecken.



Däckbyte. Och det på en av stans förmodligen svartare däckfirmor. 250 spänn rakt i handen utan kvitto. Garanterat kolsvart. Men vad bryr jag mig? Mina sommardäck kom snabbt och smidigt på plats utan ansträngning på cirka tio minuter.

Självklart skulle jag kunna göra det gratis på egen hand, men utan vare sig lämplig plats att vara på eller vettig domkraft att tillgå så lockar det inte särskilt mycket. Men utanför vårt nya hem kommer vi att ha en egen parkeringsplats där jag lovar mig själv att byta till vinterdäck framåt november.
En vettig domkraft står härmed på önskelistan.

---

Idag hade vi en ny visning på vår lägenhet. 
Fyra intressenter fanns på plats, varav två är fortsatt intresserade. Osäkert ännu om någon utav dom vill gå vidare och lägga bud men det känns i alla fall hoppfullt.

---

Jag ska gå på NHL-premiär!
Igår bokade gode vännen Henke in oss två och några fler till mötet mellan NY Rangers och LA Kings den 7 oktober i Globen. Ska bli jäkligt kul. Visst, 840 bananas för en biljett är nära på rena rånet men man vet aldrig hur många chanser till det dyker upp att få se NHL-match. Och det är ju inte i närheten av att se en äkta match på plats over there. Men som den hockeynörd jag är tycker jag det ska bli vansinnigt kul ändå.  

---

Avslutar med en bild på godbiten själv. Hon trivs mer och mer med att sitta upp och spana runt.
Såhär brukar hon sitta och chilla i hallen innan vi går ut på promenad.



Blir snart till att plocka fram sittdelen till vagnen.

A walk in the park


Familjen Johansson/Persson tog en söndagspromenad i Boulognerskogen.




Full fart på vårvattnet.

Filippa sov som en stock under nästan hela den drygt timslånga promenaden.
Famnen, spjälsängen och korgen i all ära men vagnen har hela tiden varit det effektivaste sömnmedlet.

---

Bild från igår. Filippa gör debut i handelsträdgårdssammanhang.



Det blev fyra penséer till balkongen. Måste se tjusigt ut på torsdag när vi har visning igen.

---

Det var uppesittarkväll inatt. Efter att Rangers vunnit mot Devils i sin sista match fick Carolina inte vinna hemma mot Tampa Bay, då skulle Carolina sno Rangers slutspelsplats. Alla odds talade för Carolina när pucken släpptes strax efter 01.00 men matchen blev ytterligare ett bevis på hur oberäkneligt och svårtippat NHL är. Tampa, som sedan länge är klara för playoff och inte hade något att spela för, ledde med 3-0 efter en kvart. Jag stängde av teven 02:20 när Tampa gjorde 4-0. Det slutade 6-2 och Rangers klarade slutspelsplatsen. Så kan det gå.

Bettina var mycket skeptiskt inställd till min uppesittarkväll med tanke på att Filippa mycket väl kan känna för att gå upp vid sex på morgonen. Det hade inte blivit många timmars sömn för mig då. Men jag chansade på att hon skulle ta sovmorgon och fick rätt. Strax efter nio började det gny och grymtas borta i spjälsängen. Succé!


Grattis syster!

Idag fyller lillasyster Tove 18 år. 18 år!
Tove som alltid varit lilla Tove är nu myndig och för köra bil, gå på krogen och vad hon vill.


Storebror och Tove vid midsommar 2008. Nu får även lillasyster dricka en Budweiser om hon vill.

Hurra för Tove!

Pappan och dottern

Lördag morgon och morgonpigga pappan är uppe med morgonpigga dottern.
Idag var det dock pappan som vaknade först för ovanlighetens skull. För andra natten sover Filippa i sin spjälsäng och hon verkar gilla det. Två nätter på raken nu har hon sovit ca 23-05 utan mat. Och idag sov hon till åtta efter att ha ätit där vid fem. Själv slog jag upp ögonen 07.31 och var pigg.
Så nu sitter vi här, pappan med en kopp kaffe vid datorn och dottern sprattlandes och jollrandes i babygymet.
Mamman passar på att vila lite till.

Filippa har blivit en riktig pratkvarn de senaste veckorna. Alla möjliga ljud kommer ur munnen och det gör en lika glad varje gång. Ofta glömmer man att prata tillbaka men det är tydligen viktigt att ge barnet respons så mycket man orkar. Det är viktigt för barnets utveckling. Spelar inte så stor roll vad man säger bara man visar tydligt att man är där och lyssnar och pratar tillbaka. Kan man ju tänka sig själv, om man stod och pratade med någon jättemycket och jättelänge och så får man inget svar. Hur tråkigt som helst.

---

Gårdagens arbetsplats:



Spelarna IK Brage stretchar på klassiska Domnarvsvallen i Borlänge inför fredagens träning.
Superettan drar igång på måndag och jag gjorde ett inslag till måndag morgon om läget inför seriestarten. Inget världsomvälvande inslag direkt. Jag har gjort några inför-seriestarten-inslag nu och det går inte att göra på så fasansfullt många sätt. Förhoppningsvis tycker tittaren att det är sevärt i alla fall. Det är ju det viktigste.

Inervju med tränare, intervju med lagkapten. Hur känns det? Hur ser du på era chanser i år? Vad tror du om premiären? Bilder på fotbollsträning ur 11 olika vinklar.

Nu låter det tråkigt här. Men det är det inte.
Det finns betydligt tråkigare saker att göra än att besöka en fotbollsträning på betald arbetstid.
Alltid intressant att se nya idrottsarenor  också. Hade inte varit på Domnarvsvallen förut och jag kunde konstatera att den ser till och med äldre ut än det antika kulturminnet Strömvallen.

---

Ett par färska bilder på dottern.


Bus med goshunden Patrick igår morse.


'Hit med kameran gubbe!'





Babysång i onsdags.


Pappan och dottern försöker trumma i takt.

---

SSK torskade ödesmatchen mot Modo igår och åker ur Elitserien.
Tråkigt, jag höll mina tummar för SSK. Men om man klantar till det som man gör under 8 sekunder i andra perioden får man nästan skylla sig själva. Det får inte se så oskärpt ut i en så viktig match.
Då händer dåliga saker. Till exempel 2-0 i arslet och en enkel biljett till Hockeyallsvenskan.
Leksand vs. SSK nästa säsong då. Alltid något att se fram emot.

---

Nu väntar vi på kvalet till Malaysias GP innan det blir frukost och så småningom en sväng till Maxi för veckohandling. Sen väntar en mycket lugn lördagsafton med stryktips, matlagning och andra delen av Inception som vi började kolla på igår.

Det förbjudna steget

Det här mötte mig till frukosten nu på morgonen. Lite salt i såren på GD:s sportsidor.



Jag har fortfarande inte bestämt mig för vad jag tycker om att Jesper Ollas spelar i Brynäs kommande säsong. Han har ju tagit Det Förbjudna Steget. Ena sekunden kämpat för LIF men poserar nu finkammad och flinande i en brynäströja i Läkerolen.
Men frågan är hur förbjudet steget var för honom? Han är född 1984 som jag och har inte alls hunnit uppleva den sanna rivaliteten från 60-, 70-, och 80-talen. För honom är Mora den stora rivalen.
Och om nu Brynäs kom med det mest fördelaktiga av buden som kom från x antal elitserielag - varför skulle han tacka nej till det om det kändes rätt för honom?

I vilket fall är Jesper Ollas värd att få spela i Elitserien. Så bra är han och om nu LIF lyckas klanta till det år efter år så måste han ju agera någon gång. Han fyller snart 27 och bäst-före-datumet är snart passerat. Han gör helt rätt. Men det kommer alltid att kännas konstigt att se honom i en annan tröja än den blåvita.

---

Nu vankas det babysång och en shoppingrunda med tjejerna innan kvällspasset tar vid.

Premiär

Ytterligare en helg hemma i Katrinestan är förbi.
Som vanligt har man hunnit träffa ungefär hälften av de man skulle vilja. Men det är bara att inse att helgen är cirka två dagar för kort och det är ingen idé att stressa i onödan. Vi bodde hela helgen hos mor och kände att vi kunde slappna av och framför allt låta Filippa komma till någe sånär ro.  

I lördags var vi på stor grillpremiär hos pappa och Eva.
Underbara tolv grader i luften och vindstilla. Lite, lite sol som nästan orkade igenom molntäcket.
En pilsner och en bättre whisky på det.


Far bjöd på Bowmore.


Grillen in action.


Rätt okej glöd till slut.


Samtidigt inomhus - en glad Filippa hos faster Therese.

---

Jag klarade mig från att sända ut några aprilskämt i fredags.
Det är mer än vad man kan säga om Gävledala. SVT:s stora mäktiga Gävledala sände ut Gefle Dagblads aprilskämt i telegramform i sina två första morgonsändningar. Läckert ackompanjerat med fräsig grafik.

Skadeglädjen är ju svår att skjuta bort. Och lättnaden att inte åkt dit själv är nästan ännu större. GD:s skämt kunde vilken morgontrött journalist som helst gått på utan första april-glasögonen på sig. Det handlade om att regeringen bestämt att en varg skulle planteras in i Gävles norra utkanter, därefter para sig och skapa ett litet revir här i trakten. Vargartiklar och telegram är mycket vanliga här uppe och så fort man ser ett gapar man stort och sväljer. Men något fick mig att tveka kring den här artikeln. Det var en lite, lite för bra nyhet för att vara sann.

RSS 2.0